Gemeente Nijefurd


Koninklijke onderscheidingen

Op donderdagmorgen 29 april 2010 heeft burgemeester J.W. Boekhoven drie Koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

Om 09.45 uur in Zorgcentrum Claerbergen te Koudum aan de heer Age Gerrit Couperus (67), wonend in onze gemeente aan De Maren 12 in Hemelum.

Vanaf 1988 tot heden is de heer Couperus ten behoeve van de mensen in de woonvorm Galamahiem in Koudum zeer actief als vrijwilliger; als begeleider voor velen en speciaal ten behoeve van één bewoner, die hij iedere zondag de hele dag mee naar huis neemt.

Verder is decorandus sinds 1963 tot heden als organist en begeleider bij kerkdiensten bij diverse kerken actief in Zuidwest-Fryslân.

In het verleden was de heer Couperus actief in het schoolbestuur van de lagere school in Bakhuizen en bij het IFKS Skûtsjesilen.

Voor de vernieuwing van de haven in Hemelum heeft de heer Couperus zich eveneens bijzonder ingezet. Met nog twee anderen heeft hij bijvoorbeeld vorige winter alle meerringen op de palen en steigers aangebracht.

Zijn werkzaamheden zijn dan ook zeer waardevol gebleken voor de activiteiten in Koudum, Hemelum en omstreken. Door de heer Couperus is ruim 20 jaar lang een voorbeeldfunctie neergezet.

Gezien de vele uren werk en de grote mate van maatschappelijke betrokkenheid van de heer Couperus is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Om 11.00 uur in de Gertrudiskerk in Workum aan de heer Siebe Bokma, wonend in onze gemeente aan de Hearewei 35 in Workum.

Vanaf 1965 speelt de heer Bokma wekelijks trompet bij bijzondere gelegenheden zoals erediensten, rouw- en trouwdiensten en met name tijdens kerkdiensten in de Gertrudiskerk in Workum. Jaarlijks tijdens de 4 mei herdenking in Workum zijn de toehoorders onder de indruk van het mooie trompetspel van de heer Bokma.

Verder is decorandus sinds 1999 tot heden lid van de orgelcommissie van de St. Gertrudiskerk en vanaf 2005 tot heden bestuurslid van de Stichting Internationale Orgeldagen Zuidwest Friesland.

Naast zijn drukke werkzaamheden als boer heeft hij de zondagen altijd in dienst van de gemeenschap gesteld.

De heer Bokma heeft zich op zo'n manier ingespannen ten bate van de samenleving dat hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Om 11.45 uur in het gemeenschapscentrum De Klameare in Workum aan de heer Piet Oppedijk (73) wonend aan de de Stêdsfinne 12 in Workum.

De heer Oppedijk heeft zich al heel veel jaren in Workum en omstreken op diverse terreinen op een zeer verdienstelijke wijze vrijwillig ingezet. Zelfs tot ver over de grens heeft hij jarenlang een gemeenschap in Letland ondersteund met allerlei hulpgoederen. Zijn hulp aan de mensen in de plaats Salacgriva in Letland is zeer lovenswaardig.

Ruim 40 jaar is hij lid van de brassband Crescendo in Workum waarbinnen hij diverse functies heeft vervuld. Verder heeft hij zich verdienstelijk gemaakt als jeugdouderling, heeft jarenlang kosterswerkzaamheden op zich genomen en is op diverse andere terreinen actief betrokken bij de Protestantse Gemeente in Workum. De Grote of Sint Gertrudiskerk van deze Gemeente is de grootste kruiskerk in Fryslân en wordt dagelijks door vele toeristen bezocht. De tomeloze inzet van de heer Oppedijk maakt dit mede mogelijk. Zijn inzet voor de Internationale Orgeldagen te Workum in de St. Gertrudiskerk komen ook ten goede van deze kerk.

Ten behoeve van de stoomtreinweekenden in de Zuidwesthoek van Fryslân zet hij zich alweer enkele jaren vrijwillig voor in. Deze evenementen zijn van belang voor onze gemeente, aangezien het toerisme een bijzonder belangrijke pijler van onze lokale economie is en in de gehele regio ZWH Fryslân.

Bij het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand, met jaarlijks zo'n 10.000 bezoekers vanuit de gehele wereld, is de heer Oppedijk eveneens een gewaardeerde vrijwilliger.

Gelet op de aard, de uitstraling en de betekenis van de activiteiten is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.