Gemeente Urk

Start in de zomer je eigen onderneming

âStart in de zomer je eigen onderneming met begeleiding, verzekering en een startkapitaal.â, dat is de zomerboodschap van de provincie Flevoland aan jongeren. Scholieren en studenten tussen de 15 en 22 jaar kunnen zich van 22 april tot en met 22 mei 2010 aanmelden als ZomerOndernemer via www.zomerondernemer.nl. ZomerOndernemer is uniek in Nederland. Deze zomer kunnen er 50 ZomerOndernemingen aan de slag in Flevoland.

Het idee voor ZomerOndernemer is vanuit Zweden deze kant op gekomen via het Europese programma Interreg 4C, het project MINI Europe. Dit Europese project biedt de mogelijkheid om met een aantal âgood practicesâ op het gebied van ondernemerschap en innovatie kennis en ideeën uit te wisselen.
ZomerOndernemer dient twee doelen. Het eerste is jongeren kennis te laten maken met het ondernemerschap. Ze moeten in de gelegenheid worden gesteld na hun studie serieus te overwegen om ondernemer te worden. Het tweede doel is het ontwikkelen van een ondernemende( r) instelling.

ZomerOndernemer is in Zweden in korte tijd erg populair geworden. In 1999 begon Open For Business Tools het project in een kleine gemeente met twee deelnemers. In de zomer van 2009 deden al 50 gemeenten mee met in totaal 1200 deelnemers. Ieder jaar neemt het aantal aanmeldingen toe. Jongeren staan in de rij om mee te mogen doen. Deelnemers zijn overheden, intermediaire instellingen uit heel Europa. Startende ondernemers zijn een belangrijke doelgroep voor MINI Europe. Het is een uniek project in Nederland. In Zweden bedachten jongeren de volgende bedrijven: Hondentrimsalon, ICT consultancy, hoveniersbedrijf, administratiekantoor, schoonmaakbedrijf, klusser, enzovoort.

Uitvoering
De eerste week van de zomervakantie wordt de aftrap gegeven. Niet alles kan, of mag. Jongeren kunnen deelnemen als zij minimaal drie en maximaal acht weken actief hun onderneming kunnen runnen. Ze bepalen zelf wat voor bedrijf zij opzetten en hoeveel uur per week hun dat kost. Wel moet het soort onderneming voldoen aan landelijke, regionale of lokale regels en moet een project goed uit te voeren zijn tijdens de zomervakantie. Deelnemers die drie tot vier weken deelnemen aan het project, krijgen een startkapitaal van ⬠100,-; deelnemers die vijf tot acht weken deelnemen, ontvangen het dubbele.

Investeerders
Investeerders van het project zijn de Centrale voor Christelijk Handelsonderwijs (CCHO), de Rabobank en de provincie Flevoland. De provincie Flevoland wordt per 22 april licentiehouder van het project. De provincie wordt zo ondernemer van haar eigen product met als doel zoveel mogelijk ZomerOndernemer-projecten in de markt te zetten.