Gemeente Baarn

Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen aan inwoners van Baarn

'lintjesregen'

Donderdagochtend 29 april 2010 zijn tien Baarnaars in het zonnetje gezet. De burgemeester van Baarn, de heer drs. B. Vries, reikt bij de Algemene Gelegenheid van Koninginnedag een Koninklijke onderscheiding uit aan: de heer P. Berndsen, de heer W.J. Bruins, de heer drs. J.A. Crane, de heer C.A. Hoogerhuis, de heer W.L. Lieberwerth, mevrouw B.C. Limper-Bouwman, de heer A.L.W.G. van der Meij, de heer mr. J.A.M. Stalenhoef, de heer D. van de Veen, mevrouw mr. W.M.C. de Vrey-Vringer, Behalve deze personen zijn de volgende Baarnaars onderscheiden: de heer J.G.A.M. van Dijk, de heer D.C. van de Hoef, mevrouw N.M.A.M. van Merkestijn-Smits. De heer Van Dijk ontvangt zijn onderscheiding in de gemeente Huizen. De heer Van de Hoef en mevrouw Van Merkestijn-Smits zijn met vakantie en ontvangen op hun vakantieadres een felicitatiebrief. Zij ontvangen de onderscheiding na hun vakantie.

Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw De Vrey-Vringer en de heer Lieberwerth zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats in Cultureel Centrum De Speeldoos.

Degenen, die een onderscheiding ontvangen, hebben zich in de afgelopen jaren op uiteenlopende gebieden zeer verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hieronder volgt per gedecoreerde een korte beschrijving van de verdiensten.

De heer P. Berndsen
Mijnheer Berdsen is 27 jaar actief voor Scouting Nederland. Plaatselijk is hij vanaf 1983 actief voor Scoutinggroep Stichting Mango Kwane Wilco Jiskoot. Hij heeft diverse leiders- en bestuursfuncties vervuld en thans is hij buitengewoon lid van het Groepsbestuur. Daarnaast is hij actief voor de landelijke organisatie Scouting Nederland en was hij betrokken bij het Team Wereld Jamboree 1995. Verder was hij actief op het gebied van de automatisering binnen Scouting Nederland, waaronder voorzitter van de Werkgroep Ontwikkeling van het Team Internet. Hij vervulde verschillende functies. De laatste tien jaar is hij actief als staflid van het Scoutingcentrum Buitenzorg in Baarn. Op dit scoutingterrein vinden vele Nederlandse en buitenlandse scouts elk jaar een kampeerplek.

De heer W.J. Bruins
De heer Bruins is sinds 1995 als chauffeur en vrijwilliger actief voor het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Baarn. Verder is hij sinds 1994 actief als EHBO-er bij evenementen en treedt hij op als chauffeur en begeleider van reumapatiënten. Daarnaast collecteert hij voor het Reumafonds. Voor de ANBO in Baarn is hij penningmeester sinds 2006. Sinds 2007 is hij vrijwilliger op de Fietsboot Eemlijn, die een toeristisch lijndienst onderhoudt over de Eem en het randmeer. Verder is de heer Bruins vrijwilliger bij De Zonnebloem, die vakanties verzorgt voor langdurig zieken.

De heer drs. J.A. Crane
De heer Crane is de afgelopen 22 jaar actief geweest met verschillende vrijwilligersactiviteiten. Vanaf 1988 heeft hij vijf jaar de bibliotheek van de Stichting Jozef M.A. Janssen gedigitaliseerd en gecategoriseerd. Tijdens de begin jaren negentig gaf hij ondersteuning op de Prins Bernhardschool in Nijmegen bij het werken met computers. Van 1997 tot 2004 was hij secretaris van de Medezeggenschapsraad van het Baarnsch Lyceum. Vanaf 2001 is hij penningmeester van de beraadsgroep Financiën & Beheer van de Gereformeerde Kerk Paaskerk Baarn. Vanaf 1998 is hij op filmgebied actief. Zo is de heer Crane coördinator van het Filmhuis en secretaris van de Vereniging Artishock in Soest. Daar heeft hij niet alleen het initiatief genomen om de gehele filmzaal te verbouwen, maar heeft hij de verbouwing grotendeels zelf verzorgd. Verder verzorgt hij de training van nieuwe operateurs in het filmhuis en is hij als gediplomeerd filmoperateur afnemer van examens.

De heer J.G.A.M. van Dijk
De heer Van Dijk is vanaf 1970 actief op vele gebieden. Hij was initiatiefnemer en coördinator van het internationaal hockeytoernooi van de Huizer Hockey Club. Hij was 15 jaar bondsscheidsrechter en scheidsrechtercoördinator voor de hockeyclub. Hij was medeoprichter en bestuurslid/voorzitter van de Onderlinge Huizer Fietsclub Joboti. Medeoprichter en voorzitter van de Commissie Zeewolde Cup van de Golfclub Zeewolde. Vanaf 2003 is hij actief lid van de Rotaryclub Huizen-Oostermeent en vanaf 2006 bestuurslid/voorzitter. Hij organiseerde diverse succesvolle geldinzamelingsacties voor diverse goede doelen in binnen- en buitenland.

De heer D.C. van de Hoef
De heer Van de Hoef is van 1966 tot 2000 een actief lid van opeenvolgend KSV Limvio, Greenstars Baarn en SV Baarn. Hij was gedurende 25 jaar bestuurslid, 15 jaar begeleider van het jeugdkamp, 3 jaar jeugdtrainer en 8 jaar beheerder van de kantine. De laatste jaren gaf hij adviezen. Vanaf 1982 is hij organisator van de jaarlijkse collecte en collectant voor het Fonds Gehandicapten-sport in Baarn. Vanaf 2002 is hij bestuurslid (organisator en penningmeester) van de Baarnse Avond Fietsvierdaagse.

De heer C.A. Hoogerhuis
De heer Hoogerhuis vervulde in zijn functie als politieman diverse nevenfuncties, zoals wandelsport-gedelegeerde en organisator van de Politie Sportvereniging Baarn Eemland Noord. Daarnaast heeft hij vele functies vervuld en is hij nog actief. Te noemen zijn: Vanaf 1976 vrijwilliger voor de wandelsport, kaderlid van de Sticht en Gooische Wandelsportbond en voorzitter van de regelingscommissie voor de Avondvierdaagse in Baarn; Vanaf 1992 hulpverlener en staflid van het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Baarn en vanaf 1999 plaatsvervangend commandant; Diverse functies binnen Scouting Nederland; Van 1998 tot 2009 bestuurslid en voorzitter van de Speeltuinvereniging Oosterkwartier en initiatiefnemer van en drijvende kracht achter de vernieuwing van de speeltuin en het clubgebouw; Diverse functies binnen de sport; Lid van de oudercommissie het Kleuterhof en ouderraad van de Bestevaerschool; Vanaf 2004 chauffeur van de ouderenbus.

De heer W.L. Lieberwerth
De heer Lieberwerth is twaalf jaar wethouder in Baarn geweest met bijzonder veel inzet en betrokkenheid bij alles wat in Baarn speelt. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 is hij benoemd tot raadslid voor de VVD. Hij werd direct door de raad benoemd tot wethouder met de omvangrijke portefeuille: financiën en belastingen, ruimtelijke ontwikkeling, volkshuisvesting, verkeer en economische zaken. Hij vervulde zijn werkzaamheden met veel enthousiasme en beheerst het werk tot in detail. Met kennis op het gebied van financiën is hij tot half 2009 actief geweest voor de Bank Nederlandse Gemeenten. Binnen de VNG zat hij vele jaren in de subcommissie WOZ (Wet Onroerend Zaakbelasting). Op planologisch gebied heeft hij eind jaren negentig gezorgd voor een wijziging van het planologisch beleid. Ook het actief betrekken van inwoners in een vroeg stadium bij planologische ontwikkelingen heeft hij sterk bevorderd. Hij beschikt over het vermogen om partijen met uiteenlopende belangen te binden om zo te komen tot een gezamenlijk belang. Hierdoor zijn projecten gerealiseerd waaraan partijen hebben deelgenomen met vaak tegengestelde belangen. Op het gebied van de gemeentelijke financiën heeft hij twaalf jaar â en ook in moeilijke tijden â gezorgd voor steeds een sluitende meerjarenbegroting. Ook is de lokale lastendruk steeds op een laag niveau gebleven.

Mevrouw B.C. Limper-Bouwman
Mevrouw Limper is vanaf 1977 actief als vrijwilliger. De eerste zes jaar was zij lid van de ouderscommissie. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de fusie van twee openbare basisscholen de Oosterschool en de Cantonschool, die opgingen in de basisschool De Bestevaer. Mevrouw Limper bedacht tevens de naam van de nieuwe school. Vanaf 1977 tot 2000 was zij actief voor het Woon- en Zorgcentrum Santvoorde. Zo was zij vrijwilliger in de bibliotheek, de ondernemingsraad, heeft zij vele activiteiten georganiseerd en bracht zij pastorale bezoekjes aan de bewoners. Verder is zij enkele jaren activiteitenbegeleider geweest in Verzorgingshuis Patria. Vanaf 2000 zet mevrouw Limper zich in als bestuurslid van de ANBO, afdeling Baarn. In deze functie voert zij veel overleg met diverse organisaties en organiseert zij activiteiten voor de leden. In 2008 heeft zij de ANBO afdeling in stand weten te houden.

Mevrouw N.M.A.M. van Merkestijn-Smits
Mevrouw Van merkestijn is vanaf 1968 een actief lid van Dameskoor Enjoy Baarn. In de periode tot 1985 is zij ook bestuurslid geweest. Zij organiseert avonden en collecteert voor het Prins Bernhardfonds. Vanaf 1981 is mevrouw Merkestijn actief als hulpverlener en chauffeur voor het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Baarn. Zij heeft vele functies vervuld. Zo deed zij veelvuldig dienst op de ambulance langs snelwegen, treedt op als chauffeur en is vrijwilliger bij evenementen. Vanaf 2001 organiseert zij uitjes voor de bewoners van de woon- en zorgvoorziening Bloemendael. Zij regelt daarbij het vervoer en bestuurt de bus.

De heer A.L.W.G. van der Meij
Van 1978 tot 1985 was de heer Van der Meij voorzitter van de Oudercommissie Ceciliakleuterhoek en aansluitend de Montinischool. Hij was zeer actief betrokken bij de samensmelting van beide scholen. Hij heeft toen een klusteam opgezet waarin ouders klussen aanpakken in de school. Het klusteam werkt nog steeds op dezelfde wijze. Verder is hij vijf jaar voorzitter geweest van de Oudercommissie van de Amalia-Astroschool en drie jaar bestuursvoorzitter van het Alberdingk Thijm College in Hilversum. Van 1991 tot 2006 was hij oprichter, coördinator en voorzitter van een stichting verbonden aan het Katholiek Lyceum in ât Gooi. Deze stichting had als doel om de leerlingen meer bij de samenleving te betrekken en een plek te creëren waar zij in een veilige omgeving konden werken. De heer Van der Meij schonk bijzondere aandacht aan jongeren met een beperking en aan jongeren met maatschappelijke problemen. Vanaf 2003 heeft hij zich ingezet voor het behoud van het Baarns Bosbad. Hij wordt wel âMister Bosbadâ genoemd. Eerst streed de Stichting Behoud Bosbad Baarn voor het behouden van het bad en in 2003 heeft de heer Van der Meij het Bosbad persoonlijk draaiende gehouden. Daarna kwam de renovatie en de Stichting Bosbad De Vuursche. Hij steekt hier als voorzitter veel tijd in. Naast alle activiteiten is hij nog raadslid voor de VVD en is onlangs begonnen aan de tweede periode.

De heer mr. J.A.M. Stalenhoef
De heer Stalenhoef heeft zich in zijn functie als advocaat sinds 1972 als pro-Deoadvocaat ingezet voor de minderbedeelden. In de periode van 1973 tot 1983 was hij vrijwilliger bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Als raadsheer in Utrecht heeft hij zich ingezet voor de verbetering van de huisvesting van migranten. Van 1980 tot 2005 was hij lid van de Raad van Toezicht en adviseur van de Dianet Dialyse Centra. Verder heeft hij zich in de jaren 1982 â 1993 ingezet voor de opvang en verzorging van dak- en thuislozen in de stad Utrecht via de drie Labre stichtingen. In die periode zijn â dankzij zijn organisatorische en inhoudelijke inbreng â de bouwstenen gelegd voor wat thans het Utrechtse Model wordt genoemd. Het laatste decennium is hij vooral in Baarn actief als voorzitter van de afdeling Baarn van het Nederlandse Rode Kruis en dat in een tijd van grote veranderingen binnen het Rode Kruis. Ook is hij voorzitter van de Baarnse Lawn Tennis Club (met ruim
1.000 leden).

De heer D. van de Veen
De heer Van de Veen was van 1969 tot eind 2009 lid van de vrijwillige brandweer in Baarn. Sinds 1991 was hij inzetbaar als bevelvoerder. Daarnaast was hij vanaf 1990 één van de initiatiefnemers om een vriendschapsband te ontwikkelen met het brandweerkorps in Salo (Italië). Hij droeg zorg voor de instandhouding van deze vriendschap en organiseerde daarbij de tweejaarlijkse ontmoeting. Door zijn optreden binnen het brandweerkorps dwong hij respect af en werkte stimulerend op de overige korpsleden. Verder is hij vele jaren chauffeur geweest op de bus, die de lopers begeleidt tijdens de nachtelijke estafetteloop met het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Baarn op 5 mei.

Mevrouw mr. W.M.C. de Vrey-Vringer
Mevrouw De Vrey is burgemeester geweest van de gemeente Nieuwkoop van 1989 tot 1998. Van 1998 tot eind 2005 was zij burgemeester van de gemeente Goirle. In die functie heeft zij veel voor de twee gemeenten betekend. Vanuit het burgemeestersambt heeft zij vele jaren 28 nevenfuncties vervuld op landelijke en regionaal terrein. Daarnaast heeft zij vanaf 1973 tot op heden vele andere activiteiten verricht. Zo is zij in de jaren zeventig docent geweest van de VOS-cursus (VOS= vrouwen oriënteren zich op de samenleving) en raadslid in de gemeente Haarlemmermeer. Van 1980 tot 1989 is zij naast raadslid ook wethouder geweest in Haarlemmermeer. Verder is zij bestuurslid geweest van Vereniging Vrienden Cruquiusmuseum, van de NOS, van de Telderstichting en secretaris van het hoofdbestuur van de VVD. Als bestuurslid van het Stimuleringsfonds voor de pers in de periode 1995 â 2005 heeft mevrouw De Vrey zich ingezet voor het verbeteren van de internationale contacten van het fonds, ondermeer door het organiseren van een internationaal symposium in 2007. Ook was zij vanaf 2000 lid en sinds 2005 voorzitter van de Raad voor Rechtsbijstand âs-Hertogenbosch. Na de fusie van de vijf raden van rechtsbijstand is zij vanaf 2009 vice-voorzitter van de nieuwe gecentraliseerde raad te Utrecht. Zij leverde ook een belangrijke bijdrage aan de omvorming van de Bureaus voor Rechtshulp naar het Juridisch Loket. Verder is zij actief als oprichter en bestuurslid van de Stichting Gemeenschapsfonds Goirle-Riel en mediator. Mevrouw De Vrey is bestuurslid geweest van 2006 â 2009 van de Vereniging Burgemeesters Mediaton Bestuurszaken en medeoprichter en sedert 2009 voorzitter van de Landelijke Vereniging Vrij Gevestigde Mediators.

Alle beschreven activiteiten, die betrokkenen meestal zonder een vergoeding of betaling en vaak met een groot enthousiasme en grote inzet jarenlang hebben ontplooid en nog steeds verrichten ten behoeve van de samenleving, vormen voor Hare Majesteit de Koningin reden om ter gelegenheid van de viering van haar verjaardag allen te benoemen in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw De Vrey-Vringer en de heer Lieberwerth zijn benoemd tot Ridder. De andere personen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.