Politie Groningen

Politieduo ontvangt heldenmedaille

Winschoten, 29-04-2010 o In de raadszaal van het gemeentehuis van de gemeente Oldambt te Winschoten ontvingen de politiemensen Arjan Wind uit Gieten en Rebekka Smitstra uit Appingedam vanmiddag een bronzen medaille van het Carnegie Heldenfonds voor het redden van een man uit een brandende woning. Burgemeester mr. M. Zijlstra heeft de bronzen medailles samen met een loffelijk getuigschrift overhandigen.

Achtergrondinformatie

Op maandagochtend 21 december 2009 redden Arjan, medewerker BPZ-A en Rebekka, aspirant, een man uit een brandende woning aan de Grintweg in Winschoten. Het is 06.15 uur als Arjan en Rebekka nog een laatste rondje rijden tijdens hun nachtdienst. Ze krijgen de melding van een woningbrand aan de Grintweg in Winschoten. Gelukkig rijden ze in de buurt en ondanks het slechte weer zijn ze binnen 5 minuten ter plaatse. De twee onder één kap staat in brand. De ramen van de woning zijn door een explosie gesprongen. In de keuken is een brand te zien. Als ze naar binnen kijken zien ze een man op de grond liggen in de woonkamer. Bedolven onder plafonddelen. Arjan en Rebekka proberen met een breekijzer via de voordeur naar binnen te komen. Als dit niet lukt klimt Arjan via het raam naar binnen. Hij trekt de man onder de brokstukken vandaan en neemt hem mee naar buiten. Vijf minuten later staat de gehele woning in brand. Ook het huis van de buren brandt af. Eenmaal buiten komt de man een beetje tot zijn positieven. Hij vertelde dat hij op de bank had geslapen. Toen hij wakker werd wilde hij een sigaret aansteken met een grote explosie als gevolg. De buren, een gezin met drie kinderen, wisten op tijd hun woning te verlaten. De man kwam er met lichte brandwonden vanaf. Dat er dus maar één gewonde is gevallen is te danken aan het doortastende optreden van Arjan en Rebekka.

Carnegie Heldenfonds

De medailles van het Carnegie Heldenfonds zijn ingesteld in 1911 door de Nederlandse afdeling. De medailles zijn in zilver en brons en genoemd naar Andrew Carnegie (1835-1919), een uit Schotland afkomstige staalmagnaat in Amerika. Zijn rijkdommen besteedde hij tijdens zijn leven nog aan goede doelen.