Gerechtshof Arnhem


Rechtbank wijst deel van onderzoekswensen in Doomer-onderzoek toe

Arnhem, 29 april 2010 - Vandaag heeft de rechtbank Arnhem haar beslissingen kenbaar gemaakt omtrent de onderzoekswensen die zijn gedaan door de verdediging in de zaken van 24 van de 26 verdachten in het Doomer-onderzoek.

In de zaak van de mannelijke, 54-jarige hoofdverdachte wijst de rechtbank het horen van 74 van de verzochte 121 getuigen toe. Het verzoek tot het toevoegen van het procesdossier van het Windhalm-onderzoek aan de stukken is door de rechtbank afgewezen net als het verzoek tot het doen van een open verwijzing naar de rechter-commissaris. Het verzoek van verschillende advocaten om een digitaal afschrift van het 140 ordners omvattende dossier is ook door de rechtbank afgewezen.

In de zaak van een andere vrouwelijke, 43-jarige hoofdverdachte heeft de rechtbank het horen van 41 getuigen toegewezen.

De rechtbank heeft vrijwel alle andere zaken verwezen naar het kabinet van de rechter-commisaris in Arnhem, waar de getuigen worden gehoord. Wanneer de zaken in het Doomer-onderzoek inhoudelijk worden behandeld is nog onbekend. Voor die tijd zullen in ieder geval nog zogenaamde pro forma zittingen plaats vinden.

Achtergrond
In het Doomer-onderzoek heeft het Landelijk Parket 26 verdachten gedagvaard waarvan een aantal wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezig zou hebben gehouden met de in- en uitvoer van drugs. Anderen worden verdacht van (grootschalige) hennepteelt en het witwassen van de daarmee verdiende gelden. Het onderzoek is in oktober 2006 aan het rollen gebracht naar aanleiding van een inval in de woning en andere zich op het perceel van de hoofdverdachten bevindende panden, in Zwartebroek. Daar werd destijds een grote hoeveelheid drugs en wapens aangetroffen. Naar aanleiding van deze vondst is het op dit moment bij de rechtbank Arnhem lopende Windhalm-onderzoek ontstaan. Na twee maanden is het politieonderzoek gesplitst en is het Doomer-onderzoek gestart. Dit onderzoek heeft zich met name gericht op de vermeende georganiseerde criminele verbanden die de hoofdverdachte en 25 andere verdachten zouden hebben.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 29 april 2010 Naar boven