Politiebond ACP

29 april 2010

ACP komt op voor rechtspositie aspiranten

De ACP en NPB hebben eind vorige week tijdens het landelijk overleg met de minister aandacht gevraagd voor de inzet van aspiranten op Koninginnedag. Beide bonden ontvingen namelijk geluiden over dat de rechtspositie niet toegepast zou worden. Daar is nu meer duidelijkheid over.

Tijdens het landelijk overleg op donderdag 22 april was ook Roel ter Schure namens de RKC i.o. aanwezig. Hij heeft op verzoek van de ACP en NPB een bespreking belegd tussen hem, de Politieacademie en de bonden over de inzet van aspiranten op 30 april 2010. Dit overleg zou er toe moeten leiden dat voor iedereen duidelijk is hoe en onder welke voorwaarden de aspiranten ingezet kunnen worden. Het gesprek heeft deze week plaatsgevonden en heeft tot het volgende resultaat geleid.

Uitbetaling OT en overuren
Voor de vier klassen aspiranten die op Koninginnedag bijstand leveren aan Zeeland moet (uiteraard) dezelfde rechtspositie gelden als voor de overige collega's die ingezet worden. De korpsen moeten daar uitvoering aan geven. De begeleiding van deze aspiranten wordt opgepakt door docenten van de Politieacademie. Het korps Zeeland draagt zorg voor slaapplaatsen. Ook als er sprake is van inzet in jouw eigen korps (dus buiten Zeeland), geldt uiteraard dezelfde rechtspositie als voor elke andere collega die ingezet wordt.
Concreet betekent dit dat afspraken over arbeids- en rusttijden, zoals vastgelegd in de Landelijke Arbeidstijden Regeling voor de politiesector (LAR), tijdens de praktijk inzet van toepassing zijn. Daarnaast is er recht op een operationele toelage (OT), eventueel op een verschuivingstoelage en een overurentoeslag, waarbij reistijd als diensttijd geldt. Vanzelfsprekend moet je wel voldoen aan de criteria die hiervoor gesteld zijn in de rechtspositie.

Bemiddeling
Zodra jij als aspirant merkt dat niet volgens bovenstaande afspraken wordt gehandeld, kun je contact opnemen met de politievakbond ACP. De bond zal vervolgens kijken of een bemiddeling van Roel ter Schure tussen jou en het korps wenselijk en/of noodzakelijk is. Als het nodig is zal de ACP ook zelf actie ondernemen.

Melding ervaringen
De ACP stelt het sowieso op prijs om over jouw ervaring van inzet tijdens Koninginnedag te horen. Dit kun je doen door een e-mail te sturen naar studenten@remove-this.acp.nl.

---