Gemeente Wunseradiel


Uitreiking Koninklijke Onderscheidingen in Wûnseradiel

mevr. Antje Kuipers-Tolsma
Op donderdag 29 april reikt burgemeester Theunis Piersma aan negen inwoners van de gemeente Wûnseradiel een Koninklijke Onderscheiding uit. De decorandussen zijn: Willem de Haan en Antje de Haan-van der Ploeg uit Kimswerd, Jan Horjus en Antje Horjus-van der Veen uit Makkum, Liesbeth de Witte-Amels uit Makkum, Antje Kuipers-Tolsma uit Arum, Sjoerd Meekma en Gerlof Spijksma uit Witmarsum en Willem de Boer uit Makkum.

Beschrijving van de decorandussen

Willem de Haan, Kimswerd
De heer De Haan zet zich al vele jaren zeer actief in voor de opvang en begeleiding van asielzoekers. Sinds 1995 is de heer De Haan actief binnen Vluchtelingenwerk. Hij is begonnen in Harlingen in het AZC. In 1998 raakte hij samen met zijn vrouw betrokken bij het opvangcentrum voor asielzoekers in Witmarsum. De heer De Haan heeft veel tijd besteed aan het onderdak brengen van deze mensen en het inrichten van de leefruimtes. Verder begeleidt De Haan asielzoekers bij de procedures die ze voeren.

Daarnaast is de heer De Haan een belangrijke promotor voor het wandelen in de gemeente Wûnseradiel. Sinds 2004 is hij betrokken bij het in kaart brengen van de vele oude wandelroutes die door onze gemeente gaan. Daarnaast organiseert hij in de zomerperiode simmerjûnkuierkes die een groeiende groep wandelaars trekken.
De heer De Haan is geboren op 6 juni 1946 in Franekeradeel en hij woont aan de Súdterp 4 te Kimswerd. De heer De Haan wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Antje de Haan - van der Ploeg, Kimswerd

Sinds 1995 is mevrouw De Haan samen met haar man actief binnen Vluchtelingenwerk. In 1998 raakten ze samen betrokken bij het opvangcentrum voor asielzoekers in Witmarsum. Net zoals haar man heeft Mevrouw De Haan veel tijd besteed aan het onderdak brengen en het inrichten van de leefruimtes van de asielzoekers. Inmiddels is de opvang in Witmarsum gesloten maar nog steeds is mevrouw de Haan actief in het begeleiden van gezinnen die wel in Nederland mogen blijven wonen, maar geen voorzieningen krijgen omdat ze niet in aanmerking komen voor een verblijfvergunning.

Daarnaast is mevrouw De Haan 20 jaar betrokken geweest bij de organisatie van de collectes voor de kankerbestrijding en is ze veertien jaar actief geweest als vrijwilligster bij de Zonnebloem. Mevrouw De Haan is geboren op 18 november 1947 in Franekeradeel en ze woont aan de Súdterp 4 te Kimswerd. Mevrouw De Haan wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jan Horjus, Makkum
Sinds 1972 is de heer Horjus actief als drager bij de plaatselijke begrafenisvereniging. Daarnaast treedt hij daar regelmatig op als bode.

In 1992 is de heer Horjus begonnen met het rondbrengen van maaltijden voor Tafeltje-Dek-je. Nog steeds brengt hij elke maand een week lang maaltijden rond bij mensen die niet zelf meer kunnen koken. De heer Horjus is dagelijks betrokken bij de hulp aan buren en familie. De intensiteit van die hulp is heel verschillend. Voorop staat dat de heer Horjus altijd bereid is anderen te helpen en bij te staan wanneer dat nodig is.
De heer Horjus is sinds 1990 verantwoordelijk voor het kerkblad van de Protestante Gemeente Makkum. Hij zorgt voor het samenstellen, het drukken en de verspreiding van het kerkblad. Daarnaast is hij altijd bereid klusjes in de kerk uit te voeren.
In de periode 1971 tot 1991 is de heer Horjus actief geweest bij de vrijwillige brandweer van Makkum.
De heer Horjus is geboren op 20 oktober 1930 in Wonseradeel en hij woont aan de Ds L Touwenlaan 36 te Makkum. De heer Horjus wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Antje Horjus - van der Veen, Makkum
Sinds 1972 is mevrouw Horjus actief als vrijwilligster bij de Protestante Gemeente Makkum. Gedurende die periode is ze ouderling en srciba geweest.
Vanaf 1980 is ze contactdame en besteedt ze wekelijks veel tijd aan het bezoeken van leden van de kerk. Mensen die hulp nodig hebben kunnen altijd een beroep op haar doen.
Daarnaast is mevrouw Horjus sinds 1986 actief als vrijwilligster bij het verzorgingstehuis Avondrust in Makkum. Ze heeft jarenlang geholpen bij de verschillende spelactiviteiten. In 1992 is de mevrouw Horjus begonnen met het rondbrengen van maaltijden voor Tafeltje-Dek-je. Elke maand brengt ze een week lang maaltijden rond bij mensen die niet zelf meer kunnen koken.
Ze staat ook al vele jaren klaar om mensen in de buurt, vrienden en familie bij te staan wanneer dat nodig is. Van 1995 tot 2007 was mevrouw Horjus bestuurslid van het Christelijk Gemengd Koor te Makkum. En sinds 1987 is ze secretaresse van "De Zonnebloem", afdeling Makkum. Bij De Zonnebloem is ze ook actief als vrijwilligster. Mevrouw Horjus is geboren op 29 oktober 1937 in Smallingerland en woont ze aan de Ds. L. Touwenlaan 36 te Makkum. Mevrouw Horjus wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Lijsbert de Witte - Amels, Makkum
Mevrouw De Witte is sinds 1985 werkzaam als vrijwilligster binnen Avondrust te Makkum. Ze begeleid cliënten bij het koffiedrinken, het eten en het handwerken. Sinds 1977 is mevrouw De Witte contactdame voor de kerk in Makkum. Een functie die sinds enkele jaren " omtinker" heet. In die functie brengt ze vele gemeenteleden regelmatig een bezoek. In de periodes 1972 tot 1977 en 1984 tot 1988 was ze diaken bij de Gereformeerde Kerk te Makkum. In de periode van 1991 tot 2000 was mevrouw De Witte lid van het afdelingsbestuur van de PCOB. Ze was actief als propagandist en als notulist en ze vertegenwoordigde de lokale afdeling op provinciale vergaderingen.
Mevrouw De Witte is geboren op 14 augustus 1930 in Wonseradeel en ze woont in Kerkeburen 5 te Makkum. Mevrouw De Witte wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Antje Kuipers - Tolsma, Arum
Sinds 1992 is mevrouw Kuipers actief bij de kaatsvereniging Willem Westra uit Arum. Zij is tijdens het kaatsseizoen verantwoordelijk voor de verhuur van de demontabele omheining.
Sinds 1983 is mevrouw Kuipers bestuurslid bij de IJsvereniging Arum. Mevrouw Kuipers is naast haar bestuursactiviteiten actief in de kantine van de IJsvereniging.
In de periode van 1996 en 2006 is mevrouw Kuipers bestuurslid geweest van de Volleybalvereniging Thrium uit Arum. Zij was betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse competitie en van het jaarlijkse toernooi. Daarnaast was ze verantwoordelijk voor de jaarlijkse verkoopactie van de vereniging.
Sinds 1980 maakt mevrouw Kuipers deel uit van het bestuur van het Frysk Selskip Arum. Daar heeft ze veel verschillende taken uitgevoerd, van de kledingcommissie tot de jaarlijkse verloting.
Mevrouw Kuipers speelt sinds 1980 een grote rol bij de verzorging van de heer Lammert Hilarides uit Arum. Lange tijd heeft ze hem en zijn moeder en broer bijgestaan in de huishouding. Nadat de heer Hilarides invalide raakte is deze taak toegenomen met verzorging voor dag en nacht.
Mevrouw Kuipers is geboren op 13 juli 1949 in Harlingen en ze woont in Julianastraat 2 te Arum. Mevrouw Kuipers wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Sjoerd Meekma, Witmarsum
De heer Meekma is 30 jaar actief geweest bij de vrijwillige brandweer van Witmarsum. Hij had daar de functie van chauffeur - pompbediener. Daarnaast was hij als technisch deskundige verantwoordelijk voor het in goede staat houden van het rijdend materiaal van het brandweercorps Witmarsum.
De heer Meekma had de mogelijkheid om op 55-jarige leeftijd met FLO te gaan. Op verzoek van de commandant van het brandweercorps Bolsward, Littenseradiel en Wûnseradiel is de heer Meekma tot zijn 60e jaar actief gebleven bij het brandweercorps.
De heer Meekma is ook op andere manieren maatschappelijk actief in Witmarsum. Hij zet zich op verschillende manieren in voor de kerkgemeenschap in Witmarsum. Daarnaast is hij haast 30 jaar secretaris geweest van de IJsbaanvereniging Witmarsum.
De heer Meekma is geboren op 3 maart 1949 in Wonseradeel en woont aan de Arumerweg 99 te Witmarsum. De heer Meekma wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Gerlof Spijksma, Witmarsum
De heer Spijksma is bijna 24 jaar actief geweest bij de vrijwillige brandweer van Witmarsum. Hij had daar de functie van plaatsvervangend postcommandant. In deze functie gaf hij leiding bij branden, ongevallen en oefeningen. Samen met de postcommandant was hij het eerste aanspreekpunt voor de overige corpsleden.
De heer Spijksma had de mogelijkheid om op 55-jarige leeftijd met FLO te gaan. Het bleek echter dat zijn beoogde opvolger niet aan de eisen kon voldoen die gelden voor de functie van plaatsvervangend postcommandant. Op verzoek van de commandant van het brandweercorps Bolsward, Littenseradiel en Wûnseradiel is de heer Spijksme tot zijn 60e jaar actief gebleven bij het brandweercorps. De heer Spijksma is ook op andere manieren maatschappelijk actief in Witmarsum. Hij zet zich op verschillende manieren in voor de kerkgemeenschap in Witmarsum. Ook is hij nog actief als voorzitter van de EHBO Witmarsum.
De heer Spijksma is geboren op 26 mei 1949 in Wonseradeel en woont aan de Oosterstraat 1 te Witmarsum. De heer Spijksma wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Willem Foppe de Boer, Makkum
De heer De Boer is 20 jaar actief geweest bij de vrijwillige brandweer van Makkum. Hij had daar de functie van plaatsvervangend postcommandant. In deze functie gaf hij leiding bij branden, ongevallen en oefeningen. Samen met de postcommandant was hij het eerste aanspreekpunt voor de overige corpsleden. De heer De Boer is ook verantwoordelijk voor de administratie van het brandweercorps. De heer De Boer heeft op eigen verzoek ontslag gekregen. Hij kan zijn werk als SRV-man niet meer combineren met zijn activiteiten voor het brandweercorps.
De heer De Boer is geboren op 2 mei 1957 in Wonseradeel en woont aan de Tichelwerk 11 in Makkum. De heer De Boer wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.