Ministerie van Economische Zaken

ICT-bedrijven maken afspraken over zuiniger energieverbruik

Nieuwsbericht | 29-04-2010

Negen ICT-bedrijven hebben donderdag 29 april 2010 afspraken gemaakt met het Ministerie van Economische Zaken om energie te gaan besparen.

In het contract (een zogenaamde Meerjarenafspraak Energie Efficiency) spreken de bedrijven met Minister Van der Hoeven af om tot en met 2020 jaarlijks 2% efficiënter energie te gebruiken. Ook maken ze iedere vier jaar een energie-efficiency plan om de voortgang te bewaken en maken ze een `routekaart' voor energiebesparing op de lange termijn. Het doel van deze routekaarten is om een energie efficiencyverbetering te halen van 50% in 2030. De nieuwe bedrijven sloten zich aan bij de MJA-ICT die eerder werd afgesloten tussen EZ en ICT-Office, de vereniging van ICT-bedrijven.

Datacenters

Met de negen nieuwe ondertekenaars erbij doet bijna 80 procent van de ICT-branche mee aan de Meerjarenafspraak. Hieronder bijna alle grote datacenters, 67 procent van de mobiele telefoniesector en het gehele vaste telefoonnnet.

WCIT

Minister Van der Hoeven verwelkomt de nieuwe bedrijven. "Door ICT kunnen we veel energie besparen. Tegelijkertijd brengt ook ICT zelf een groeiende energievraag met zich mee. Met deze MJA pakken we dat succesvol aan. Dit is een mooi voorbeeld van hoe overheden en bedrijven dat samen kunnen doen. Ook tijdens het komende grote WCIT- congres zullen we deze aanpak actief over het voetlicht brengen als een voorbeeld van hoe overheden en bedrijven succesvol samen kunnen optrekken", aldus de minister.

Economische Zaken speelt bij energiebesparing in de ICT-sector een coördinerende rol. Het ministerie is de trekker van de track ICT & energie tijdens het World Congres on Information Technology, dat plaatsvindt van 25-27 mei 2010 in Amsterdam.