Gemeente Nijmegen

Berend van der Ploeg nieuwe gemeentesecretaris Nijmegen

Berend van der Ploeg (49) uit Amersfoort treedt op 15 augustus 2010 aan als gemeentesecretaris, tevens algemeen directeur van de gemeente Nijmegen. Van der Ploeg volgt Pier Eringa op, die per 1 februari vertrok. Tot de nieuwe gemeentesecretaris aantreedt, wordt de functie waargenomen door Rob van Wuijtswinkel, die al sinds februari 2010 waarnemend gemeentesecretaris is. Van Wuijtswinkel blijft na 15 augustus directeur Stadsbedrijven en plaatsvervangend secretaris.

Van der Ploeg is op dit moment nog directeur en adjunct-secretaris in de gemeente Gouda. In die functie maakt hij deel uit van een tweekoppige directie die verantwoordelijk is voor de advisering van het college van B&W en een goed samenspel tussen het college en de ambtelijke organisatie van bijna 600 medewerkers.

Van der Ploeg: "Ik werk nog steeds met heel veel plezier in Gouda. De goede contacten met bestuurders, collega's en ondernemingsraad zorgen ervoor dat ik nog iedere dag met plezier naar mijn werk ga. Maar Nijmegen is voor mij een geweldige nieuwe uitdaging. De oudste stad van Nederland is een grote, levendige stad. Een (studenten)stad die bruist van de activiteiten en een stad met een heel eigen karakter. Om in zo'n stad een spilfunctie in het openbaar bestuur te kunnen spelen, is prachtig. Kortom: ik heb er zin in en ik ben dus heel blij dat de gemeente Nijmegen ook zin heeft in mij."

Ook in zijn eerdere functies deed Van der Ploeg de nodige kennis op van de rijks- en gemeentelijke overheid. Tussen 2005 en 2007 was hij plaatsvervangend directeur Politie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds 1999 werkte hij al bij het ministerie als hoofd Interbestuurlijke Betrekkingen. Daarvoor was hij secretaris Ruimtelijke Ordening van werkgeversorganisatie VNO/NCW, ambtelijk secretaris van de Tweede Kamerfractie van D66 en beleidsmedewerker bij de VNG.