Gemeente Leeuwarden

Ontmantelen 500 ponders op Vliegbasis succesvol verlopen.

Bron: Gemeente Leeuwarden (28-04-2010)

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft vanmiddag op de Vliegbasis van Leeuwarden succesvol vier bommen (500-ponders) onschadelijk gemaakt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn na de bombardementen op de Vliegbasis Leeuwarden veel blindgangers (onontplofte vliegtuigbommen) in de grond achtergebleven. Bij grondwerkzaamheden wordt daarom altijd uit veiligheidsoverwegingen vooraf gezocht naar explosieven. Daarbij zijn op 8 januari jl. deze bommen aangetroffen. Na het onschadelijk maken zijn de bommen onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee naar Den Helder getransporteerd.

Iin een straal van 1500 meter van de vindplaats hebben tijdens de demontage tijdelijk 154 mensen hun huis of bedrijf moeten verlaten. Het vee bleef op stal. Bewoners konden vanaf 16.30 uur weer terugkeren. De gemeente Leuwarden en Menaldumadeel, politie, brandweer en het ministerie van Defensie zijn erg positief over de medewerking van de omwonenden. Men heeft actief meegewerkt waardoor de demontage veilig en vlot kon verlopen.