Groen!

Groen! roept op uitgebreide lijst grondwetartikels te stemmen

door Wouter Van Besien (Groen!) op 29 april 2010 in "Democratie en overheid"

Deze regering laat een zeer zware erfenis achter. Alle werven liggen braak. De broodnodige staatshervorming en het nieuwe financieringsmodel zijn net zoals een oplossing voor BHV dode letter gebleven. Groen! roept alle partijen op om een uitgebreide lijst van grondwetartikels te stemmen zodat na de verkiezingen er een grondige staatshervorming kan komen die zowel de federale overheid als de gemeenschappen en de gewesten vooruit helpt.

Het erbarmelijke schouwspel van de voorbije dagen is nefast voor het land en al haar inwoners. En dat om meerdere redenen. Het is slecht omdat de hoofdrolspelers op de regeringsbanken zitten ook al hebben ze de voorbije drie jaar niet geregeerd. Het is slecht omdat de totale impasse waarin we nu verzeild geraakt zijn, onze welvaart en ons sociaal stelsel onder ontoelaatbare grote druk zet. En het is slecht, omdat het voortvloeit uit het opbod van extremistische partijen die onze samenleving ondermijnen.

Vorige week nog riepen de werkgevers en werknemersorganisaties, verenigd in de Groep van Tien, de politici op om een oplossing te vinden voor de crisis. Deze oproep kreeg weinig gehoor. Nochtans zijn het de sociale partners die reeds jaren de basis leggen voor ons consensusmodel en onze sociale welvaart. Ze zijn uiterst bezorgd om de mogelijke gevolgen van de huidige politieke crisis op het economische weefsel.

Groen! en Ecolo hebben vanuit de oppositie steeds hun bereidwilligheid getoond om op zoek te gaan naar oplossingen voor de vele problemen waarmee dit land geconfronteerd wordt. Als enige Vlaamse oppositiepartij zat Groen! mee aan de onderhandelingstafel om stappen te zetten in de staatshervorming en om eindelijk de kieskring Brussel - Halle - Vilvoorde te splitsen. De groenen zaten eerder ook mee aan tafel met minister voor Justitie De Clerck in de Atomiumwerkgroep om de broodnodige hervorming van het gerecht te realiseren. Maar ook daarover raakten de meerderheidspartijen het niet eens.

Wat is er gebeurd met al die grote hervormingen die deze regering zou doorvoeren, de vele werven die zouden worden aangepakt? Niets. Onze justitie is niet meer mee met de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen van de 21ste eeuw. Het financiële beheer van de staat is een ramp waardoor de staatsschuld steeds maar groter wordt. Geen enkele meerderheidspartij lijkt de betaalbaarheid van de pensioenen nog ernstig te nemen, en al helemaal de bevoegde minister niet. Op vlak van hernieuwbare energie bengelt ons land ergens onderaan. En helaas, ook die grote, broodnodige hervorming van onze staat is nog geen stap dichterbij.

Groen! voorzitter Wouter Van Besien: "Dit land heeft nochtans nood aan grondige hervormingen. Groen! roept daarom de andere partijen op om een brede lijst van grondwetsartikels te stemmen zodat na de verkiezingen de volgende regering werk kan maken van een grote staatshervorming die zowel de gewesten en gemeenschappen als de federale overheid vooruit helpt. Dit land kan zich niet nog eens drie jaar stilstand veroorloven."

Contact: Wouter Van Besien -
Deel Deel
Wouter Van Besien

Voorzitter Groen!