GroenLinks Rotterdam


Viooltjes en goudsbloemen voor stenige Verboomstraat

Donderdag 29 april 2010, 14:58u - Ivo Rodermans
* Groen

Viooltjes en goudsbloemen voor stenige Verboomstraat

De guerrilla gardeners van GroenLinks kwamen afgelopen zaterdag in actie in de Verboomstraat in Charlois. Bewoners klagen al tijden dat de deelgemeente steeds kaler wordt. Plantsoenen met struiken en planten en perken met bloemen worden vervangen door saaie grasvelden en stoeptegels. Bij een recente inspraakavond van de deelgemeente liepen de gemoederen hoog op. Bewoners willen graag groen in hun straat.

De Verboomstraat is zo'n versteende straat. De guerilla gardeners van GroenLinks Rotterdam en de bewoners van de Verboomstraat vonden het tijd voor actie. Op zaterdagavond zijn bewoners en guerillisten aan de slag gegaan om de straat weer meer leefbaar te maken. Boomcirkels kregen viooltjes en goudsbloemen. Er zijn geveltuinen aangelegd met jasmijn en brem. Op de plek waar de stronk van conifeer stond staan nu pioenrozen. Eén gevel is omgevormd tot een kruidentuintje.

De bewoners zijn blij met de steun van de Guerrilla Gardeners. '`Wat een goede actie', zegt een bewoner die zelf ook meedoet met de aanplant. 'Het is eigenlijk heel simpel. In een uur tijd heb je zo een paar geveltuintjes aangelegd. En het leuke is dat ik nu allemaal buren op straat met planten in de weer zie.' Ook de kinderen in de buurt doen hard mee. Een van de hen is met een hamer in de weer om stenen los te wroeten. Trots poseert hij naast het perkje dat hij zojuist heeft aangelegd. Een ander kiest de bloemen uit. Viooltjes vindt ze maar stom, maar de struik met aardbeien wil ze wel planten.

Alicia Hobbel van GroenLinks is één van de organisatoren van de actie. Ze kijkt trots om zich heen. `Je ziet de straat veranderen. En al is het maar op een paar plekken, de Verboomstraat is wel weer een leukere straat. Hopelijk pikt het deelgemeentebestuur dit signaal op. Mensen willen echt meer dan een saai grasveld en een hoop stoeptegels.'