Gemeente Schouwen-Duiveland


Lintjesregen op Schouwen-Duiveland
Uitreiking Koninklijke onderscheidingen op 29 april

25 LINTJES OP SCHOUWEN-DUIVELAND

Donderdag 29 april reiket burgemeester G.C.G.M. Rabelink de Koninklijke onderscheidingen uit tijdens de 'Lintjesregen'. Achttien inwoners van Schouwen-Duiveland werden Koninklijk geëerd. Zestien met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en twee tot Ridder in dezelfde orde (de heren Van den Bosch en Schot). Het betrof vier dames en veertien heren. Er is één echtpaar bij. De onderscheidingen werden op zeven verschillende locaties uitgereikt.

Afbeelding 1

De heer M. Berrevoets uit Kerkwerve ontvangt een onderscheiding o.a. vanwege zijn verdiensten voor de sportvereniging WIK '57. Hij is daar al vele jaren actief als vrijwilliger (vanaf 1964) en heeft hij zich op velerlei terreinen verdienstelijk gemaakt. Niet alleen is hij wedstrijdsecretaris, hij zorgt bovendien voor het onderhoud en beheer van de velden en de materialen.

Ook bij de EHBO, afdeling Middenschouwen, waarvan betrokkene 23 jaar lid was, naast een jarenlange bestuursfunctie, hij was secretaris, had hij de zorg voor het materiaal.

De heer Berrevoets onderhoudt al sinds 1997 de binnentuinen van Verpleeghuis Cornelia in Zierikzee.

Vaak brengt hij belangeloos nieuwe beplanting mee. Hij doet dit werk allemaal zo geruisloos, dat men wel eens vergeet dat hij er is en zodoende overgeslagen wordt tijdens de koffiepauze.

Afbeelding 2

De heer H. Bremer uit Renesse krijgt de onderscheiding o.a. voor zijn verdiensten voor kinderen en voor ouderen. Als voormalig basisschooldirecteur heeft de heer Bremer veel affiniteit met kinderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de heer Bremer maar liefst 31 jaar voor Sint Nicolaas heeft gespeeld in Renesse.

Voorts heeft de heer Bremer zich altijd ingezet in het dorp Renesse. Ook toen hij er alleen nog in de weekends woonde. Zo hielp hij jarenlang tijdens de jaarlijkse braderie. Daarnaast was hij tien jaar lang voorzitter van de plaatselijke ponyclub.

Als schaakliefhebber heeft hij talloze kinderen in Schouwen-Duiveland leren schaken. Wekelijks bezocht hij de basisscholen om hier schaaklessen te verzorgen. Maar ook ouderen hebben zijn belangstelling.

Hoewel zelf ook niet meer een van de jongsten, de heer Bremer is 80 jaar, bezoekt hij veel ouderen die zich eenzaam voelen.

In de negentiger jaren was de heer Bremer zeer betrokken bij het toentertijd in Burgh-Haamstede

gevestigde asielzoekerscentrum. Hij was vrijwilliger bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers ( COA ).

Als docent Nederlands heeft hij vele asielzoekers de grondbeginselen van de Nederlandse taal bijgebracht. Hij was niet alleen maar een docent voor de vluchtelingen. Hij wekte vertrouwen en de bewoners zagen hem als hun vriend. In het verpleeghuis Cornelia in Zierikzee is de heer Bremer een graag geziene vrijwilliger.

Afbeelding 3

Mevrouw M. Brink-Boot uit Burgh-Haamstede wordt gedecoreerd vanwege haar niet aflatende zorg voor kineren die het moeilijk hebben. Het gezin Brink vangt vanaf 1991 pleegkinderen op. Naast hun eigen drie kinderen wonen er meestal nog twee of drie pleegkinderen in dit gezin. Marianne Brink is de motor die het gezin draaiende houdt. De meeste kinderen worden in het kader van crisisopvang geplaatst. Dat betekent in principe een verblijf van drie maanden. Veel kinderen blijven echter tot ze volwassen zijn.

Momenteel wonen er al langere tijd drie pleegkinderen van verslaafde ouders.

Vanaf 1994 is Marianne Brink ook op kerkelijk gebied actief. Aanvankelijk in de activiteitencommissie en nu in de liturgiecommissie van de Christelijk Gereformeerde kerk. Als de liturgie is gemaakt wordt deze zelfs nog bij de ouderen die niet ter kerke kunnen gaan, thuis gebracht en toegelicht door Marianne.

Ook al jaren zet mevrouw Brink zich in voor de Stichting Burghse Dag. Dit is een folkloristische dag die jaarlijks vele duizenden mensen op de been brengt. In 2004 werd Marianne Brink secretaresse van deze stichting en daarmee is ze tevens de spil van het bestuur.

De plaatselijke basisschool kan regelmatig op de hulp van Marianne Brink- Boot rekenen. Als hulpmoeder is ze vaak op school te vinden. En bij voetbalclub D.F.S. fungeert ze nogal eens als chauffeur.

Alsof dit nog niet genoeg is organiseert betrokkene jaarlijks de collecte voor de Maag, Lever, Darmstichting.

Afbeelding 4

De heer M.C. de Valk uit Oosterland ontvangt een Ko wegens zijn inzet op kerkelijk en maatschappelijk gebied. Op kerkelijk gebied is de heer De Valk actief sinds 1985 in de kerkenraad van de Hervormde Gemeente in Oosterland. In deze periode heeft hij het ambt uitgeoefend van diaken en ouderling, soms ook met een bijzondere opdracht als jeugdouderling. Vanaf 11 januari 2004 bekleedt hij de functie van kerkrentmeester en voorzitter van de kerkenraad. Daarnaast is hij ook betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van de jaarlijkse rommelmarkt van de kerk.

In de periode februari 1987 - februari 1994 is de heer De Valk voorzitter geweest van de Chr. Gemengde Zangvereniging V.Z.O.S. en heeft als zodanig de feestelijkheden rond het 80-jarig bestaan van de vereniging geleid. De heer De Valk is nog steeds actief lid van het koor.

De heer De Valk is van 1985 tot 1995 bestuurslid geweest van de Stichting Protestantse Bejaardenzorg "Duiveland" en het daaronder ressorterende verzorgingstehuis "In 't Opper" te Bruinisse. Met name zijn contacten met de toenmalige bewonerscommissie (later cliëntenraad) waren van groot belang. Zijn inzet was gericht op maatregelen ter handhaving of verbetering van de zorg en leefbaarheid in het tehuis

Betrokkene is ook vrijwilliger bij het Museum Goemanszorg in Dreischor. Hij onderhoudt het gebouw en zet zich in voor de instandhouding van dit waardevolle culturele erfgoed.

Afbeelding 5

De heer C.J. den Boer uit Kerkwerve is tot 2009 25 jaar actief geweest als ouderling in de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Brouwershaven. In die functie bezocht hij tevens oudere en zieke gemeenteleden. Als waardering daarvoor ontvangt de heer Den Boer een Koninklijke onderscheiding.

Cor den boer is geen man die graag stilzit. Zo is hij vanaf 1990 mantelzorger voor zijn ouders. Daarnaast zat hij in het schoolbestuur van de Helcherseeschool in Scharendijke en was hij penningmeester voor het Gereformeerd Politiek Verbond.

Afbeelding 6

Ook mevrouw Den Boer-Dalebout uit Kerkwerve (echtgenote van bovenstaande C.J. den Boer) ontvangt een KO wegens haar verdiensten voor de kerk. Mevrouw Den Boer is zeer muzikaal. Al op 11-jarige leeftijd begon ze incidenteel met orgelspel tijdens de kerkdienst. Vanaf 1971 is ze de organiste van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Brouwershaven. De meeste kerkorganisten ontvangen hiervoor een vergoeding maar mevrouw Den Boer neemt graag genoegen met een boeket t.g.v. Kerstmis. Naast de begeleiding tijdens de kerkdiensten speelt ze regelmatig pro Deo op bruiloften en bij uitvaarten. Ook is betrokkene al jaren koordirigente van het kerkkoor. In bejaardenhuizen gebruikt mevrouw Den Boer haar muzikale talent als vrijwilligster, om met de bewoners liederen te zingen.

Mevrouw Den Boer is zeer betrokken bij de gereformeerde kerk in Brouwershaven. Zo verzorgt ze de redactie van het kerkblad dat maandelijks verschijnt. De laatste vier jaar doet ze dit in haar eentje.

Afbeelding 7

De heer F. Dudok uit Renesse begon al op 15-jarige leeftijd met vrijwilligerswerk in zijn toenmalige woonplaats als begeleider van de jeugdgroep bij de Hervormde kerk. Toen hij naar zijn huidige woonplaats Renesse verhuisde zette hij dit Christelijke jeugdwerk voort van 1981 tot 1992 bij de Hervormde Gemeente Renesse/Noordwelle. Zo was hij onder meer ouderling, jeugdouderling, kerkrentmeester en president-kerkvoogd. Als de gemeente vacant was nam hij altijd de catechisatielessen voor zijn rekening.

Als vertegenwoordiger van de kerk was de heer Dudok tevens bestuurslid van de Stichting VerOver.

Doel van deze stichting is het genereren van inkomsten voor diverse clubs in Renesse d.m.v. het organiseren van activiteiten.

Daarnaast heeft de heer Dudok twaalf jaar lang een bijdrage geleverd aan de muziekschool in Zierikzee als lid van de deelraad. Ook was hij een aantal jaren nauw betrokken bij toneelvereniging Jong op Drift . Dat is een afdeling van de Toneelvereniging in Renesse die jongeren van 10 tot ongeveer 18 jaar kennis wil laten maken met alle facetten van theater.

Vanaf 2003 is de heer Dudok tevens penningmeester bij voetbalvereniging S.V. Renesse. Daarnaast is hij secretaris van de Regiocommissie Voetbal in Schouwen-Duiveland. Sinds 2007 vertegenwoordigt hij ook de voetbalverenigingen van Schouwen-Duiveland bij de K.N.V.B., regio Zuid-West-Nederland.

Afbeelding 8

De heer H.A. Kesteloo uit Brouwershaven ontvangt een KO voor zijn brede maatschappelijke verdiensten. Zo is hij op kerkelijk gebied al actief vanaf 1983. Als lid van de kerkenraad van de Protestantse gemeente Kerkwerve heeft betrokkene verschillende functies bekleed. Momenteel vervult hij de functie van ouderling. Gedurende 23 jaar heeft de heer Kesteloo de ledenadministratie van deze kerk verzorgd en maakt hij zich ook in vele andere opzichten verdienstelijk.

Sinds negen jaar is hij secretaris van de Stichting Sao Tiago . Deze stichting zet zich in voor straatkinderen in de sloppenwijken van Brazilie, waar kinderen in kartonnen dozen leven.

De heer Kesteloo is een warm pleitbezorger van het Zeeuwse dialect. Vijftien jaar lang was hij lid van de streektaalcommissie van de Heemkundige Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland.

Als onderwijzer begeleidde de heer Kesteloo al vele jeugdactiviteiten en voor de ouderen zet hij zich al 10 jaar in voor het Nationaal Ouderenfonds . De Zomerpostzegels vormen een belangrijke inkomstenbron voor dit fonds en betrokkene spant zich in om deze zegels te verkopen.

Een van de eigenschappen van Henk Kesteloo is plichtsgetrouwheid. Iedere dag is hij al om 7.00 uur op school. Zijn collega's op school noemen hem "de sociale goeroe van Schouwen" vanwege zijn attente betrokkenheid bij de mensen in zijn omgeving. De heer Kesteloo is bovendien zeer koningsgezind is. Bij elke mijlpaal van het Koningshuis zoals huwelijk, overlijden of geboorte stuurt Henk een kaart. Het wel en wee van ons Koningshuis ligt hem na aan het hart.

Afbeelding 9

De heer L. Knop uit Oosterland wordt onderscheiden vanwege zijn betrokkenheid bij de Postduivenvereniging Duiveland sinds 1973.

In april 1974 werd hij lid van de inkorfcommissie en in de winter van 1974 hielp hij met de jaarlijkse tentoonstelling. In 1975 doet de heer Knop voor het eerst de kascontrole van de vereniging en op 9 februari 1976 werd hij benoemd tot penningmeester. Deze functie vervult hij dus inmiddels 33 jaar.

In 1997 gaat de heer Knop zich intensief bezig houden met de organisatie van de jaarlijkse tentoonstelling, die is uitgegroeid tot een evenement van formaat.

De afgelopen 10 jaar maakt de heer Knop ook deel uit van diverse commissies in de Afdeling Zeeland.

Zijn kennis van klokken en systemen wordt ingezet in de klokkencommissie van de Afdeling. Hij is ook lid van de commissie hokcoördinaten. Deze commissie zet zich in voor de juiste berekening van de afstand tussen het duivenhok en de plaats waar de duiven worden gelost. Hiervoor wordt apparatuur gebruikt die werkt via een 5-tal satellieten. De heer Knop is in de Postduivenvereniging door de jaren heen een steunpilaar geworden. Een opmerkelijke activiteit sinds 1979 is, dat de heer Knop, geheel onbezoldigd, zich na elke verkiezing op het stembureau in Oosterland meldt om te assisteren bij het tellen van de stemmen.

Afbeelding 10

Mevrouw J.W. Mulder-Beekman uit Bruinisse krijgt de onderscheiding voor haar jarenlange zorgzame bijdragen aan het welzijn van de bewoners van Zorgcentrum In 't Opper in Bruinisse.

Mevrouw Mulder zet zich al jaren in als vrijwilliger. Zij is inmiddels 90 jaar maar ondanks haar hoge leeftijd is ze erg goed op de hoogte van de zaken die spelen, ze verdiept zich intens in de materie. Bovendien springt ze op de bres als het om het wel en wee van de bewoners gaat. Ze laat beslist niet over zich lopen en klimt onmiddellijk in de pen als ze het ergens niet mee eens is.

In 1995 werd een bewonerscommissie geformeerd waarin mevrouw Mulder deelnam. Later werd dit orgaan omgezet in een cliëntenraad, waarvan zij voorzitter werd. Daarnaast was ze contactpersoon voor Tafeltje Dekje. Ook kwam er een fusie met de vijf verzorgingshuizen in de regio. De leden van de cliëntenraad waren gesprekspartner van de directie. Mevrouw Mulder behartigde daarbij de belangen van de bewoners. Ook maakte zij enkele jaren geleden deel uit van de werkgroep "nieuwbouw 'In 't Opper'. Wederom kwam een schaalvergroting tot stand en 'In 't Opper' maakt nu deel uit van Allévo Zorgcentra. Allévo kent in de zorgcentra lokale cliëntenraden. Deze raden vormen met elkaar een Centrale Cliëntenraad. Mevrouw Mulder maakte namens de cliëntenraad van 'In 't Opper' tot 2009 deel uit van de Centrale Raad en was ook daarin actief. Deze dame op leeftijd met de geest van een jonge vrouw wordt door iedereen zeer gewaardeerd. Zowel door bewoners als betrokken organisaties.

Afbeelding 11

De heer A.F. Schiettekatte uit Zierikzee wordt onderscheiden vanwege zijn brede maatschappelijke verdiensten. Vanaf 1970 was de heer Schiettekatte vijftien jaar lang onbezoldigd volleybaltrainer en scheidsrechter in diverse kernen van onze gemeente. Ook het team van het toenmalige Rode Kruis ziekenhuis trainde hij met veel plezier. Bovendien probeerde hij de jeugd aan het sporten te krijgen. In die tijd stond dat nog niet op de politieke agenda maar Dries, zoals velen hem noemen, vond dat belangrijk.

In de jaren 80 van de vorige eeuw was de heer Schiettekatte voorzitter van showband en gymvereniging Rust Roest . De band genoot landelijke faam op concoursen. Daarnaast richtte hij de Stichting Taptoe Zierikzee op, dat landelijke bekendheid genoot. Deze Taptoe is er niet meer, maar trok jaarlijks duizenden enthousiaste bezoekers.

Gedurende dertien jaar was de heer Schiettekatte bestuurslid van de Zierikzeese Ondernemerscentrale .

De inzet en positieve bijdragen van betrokkenen hebben zeker bijgedragen om meer eenheid te creëren bij de diverse ondernemers. Vanuit deze ondernemersvereniging ontstond de organisatiegroep Zierikzee Actief . Tal van evenementen zijn vanuit dit bureau door de heer Schiettekatte mede georganiseerd.

Ook is de heer Schiettekatte koster van de Hervormde Gemeente Zierikzee en wasd hij jarenlang bestuurslid van de Stichting Historische Spelen Zierikzee. Deze stichting organiseert jaarlijks een historisch openluchtspektakel in de regio. Schiettekatte coördineerde een deel van het vrijwilligerswerk en zorgde ervoor dat de kaartverkoop op rolletjes liep .

Hoewel hij al 75 jaar is, drijft hij nog steeds zijn eigen kledingwinkel en staat hij ook zelf als verkoper in zijn zaak. Stilzitten komt niet voor in het woordenboek van de heer Schiettekatte.

Dries is niet iemand die op de voorgrond treedt. Zijn bescheidenheid siert hem.

Afbeelding 12

De heer W. Thijsse uit Nieuwerkerk wordt onderscheiden voor zijn grote verdiensten t.b.v. mensen met een lichamelijke beperking. De heer Thijsse kreeg 25 jaar geleden een lichamelijke handicap als gevolg van een auto ongeluk. Sinds die tijd is Harry, zoals hij door iedereen wordt genoemd een ware ambassadeur voor de gehandicapte medemens. Zo richtte hij in 1989 samen met lotgenoten sportvereniging d'Antilopen op. Deze sportvereniging, waarvan betrokkene penningmeester is vanaf het prille begin, is in de loop der tijd uitgegroeid tot een vereniging met 140 leden in de regio.Tevens is Harry Thijsse meer dan 20 jaar actief geweest als bestuurder, het grootste gedeelte als penningmeester, bij de NEBAS, de Nederlandse Bond voor Aangepaste Sporten, district Zeeland, tegenwoordig Gehandicaptensport Nederland. Bij deze bond zijn zo'n 400 sportverenigingen aangesloten.

De heer Thijsse is ook voorzitter van het Platform voor mensen met een beperking op Schouwen-Duiveland, een adviesorgaan van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Tevens is hij sinds 2003 voorzitter van de Cliëntenraad van de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze raad adviseert de kwetsbare doelgroepen in de samenleving zoals ouderen, mensen met een beperking en uitkeringsgerechtigden voornamelijk op financieel vlak. Betrokkene wordt door een van de ondersteuners omschreven als een financieel wizzard . Ook wordt hij door iedereen getypeerd als een warme persoonlijkheid.

Verder zit deze duizendpoot in de WSW-raad (wet sociale werkvoorziening), van De Zuidhoek, het werkvoorzieningschap op Schouwen-Duiveland. In deze raad worden de belangen behartigd van werknemers van De Zuidhoek.

Naast al deze bovengenoemde activiteiten is ook het organiseren van collectes voor de gehandicapte medemens hem niet teveel. Ook regelt hij scootmobielcursussen, gezamenlijke tochten met dit vervoermiddel, enz. Daarnaast onderhoudt hij veel provinciale contacten, o.a. met Sport Zeeland en het Klaverblad Zeeland. Deze laatste organisatie behartigt en bepleit o.a. de belangen van mantelzorgers.

Afbeelding 13

M evrouw P.C. Uil - van der Schelde uit Oosterland wordt onderscheiden wegens haar verdiensten voor m.n. De Zonnebloem. In de periode 1993-2009 zette zij zich in als vrijwilligster voor de Zonnebloem, afdeling Schouwen-Duiveland, een landelijke organisatie die actief is voor mensen met lichamelijke beperkingen door ziekte, handicap of leeftijd.

Mevrouw Uil vertegenwoordigde de afdeling Schouwen-Duiveland in de kern Oosterland. Mevrouw Uil was voor de gasten van de Zonnebloem in Oosterland het aanspreekpunt en de contactpersoon. Vooral bij activiteiten, zoals ZiekenZondag en de Dagboottocht kwam haar spreekwoordelijke elan volledig uit de verf. Hoewel ze met de activiteiten voor de Zonnebloem kortgeleden is gestopt, blijft ze de mensen bij wie ze kwam wel bezoeken. Dit is tekenend voor mevrouw Uil.

Ook is mevrouw Uil bijna 20 jaar actief binnen de dorpsgemeenschap van Oosterland als steun en toeverlaat van mensen die aandacht of hulp nodig hebben. Mevrouw Uil wordt de bijzondere gave toegedicht dat zij de vraag achter de vraag ziet en daarmee aan de slag gaat. Dat geldt voor de hulp bij aanvragen van hulpmiddelen en voorzieningen. Ook fungeert zij als doorgeefluik naar gemeentebestuur en andere organisaties c.q. professionele hulpverleners. Zij is altijd bereid, ook in moeilijke situaties, om mensen bij te staan, zoals het begeleiden van stervenden.

Specifiek is mevrouw Uil voor alleenstaande en langdurig zieke mensen een belangrijke steun. Zij verzorgt de boodschappen, het huishouden, ziekenhuisbezoek en afhandeling van post. Zij biedt ondersteuning in de dagelijkse zaken die voor deze mensen niet meer vanzelfsprekend zijn.

Voor tal van inwoners van het dorp verzorgt zij het halen en brengen van medicijnen bij de huisarts, voor diegenen die zelf niet in staat zijn dit te doen. Zij koppelt hieraan nog een gesprekje, zodat zij weet hoe de dagelijkse gang van zaken is en eventuele hulpvragen extern daar kan neerleggen waar deze thuishoren

Afbeelding 14

De heer J.S. van den Bosch uit Burgh-Haamstede komt in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding vanwege zijn activiteiten gerelateerd aan de (voormalige) hoofdfunctie(s) en voor diverse hulporganisaties.

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw werkte de heer Van den Bosch als programmamaker bij de EO.

Van den Bosch is tevens medebedenker van de EO-jongerendag. Daarnaast richtte hij de jongerenorganisatie EO-Ronduit op. Deze club van jonge EO leden werrd door betrokkene uitgebouwd tot een actieve beweging met meer dan 80.000 leden. Verder organiseerde hij jongerenreizen. Vanuit die reizen heeft de heer Van den Bosch een reisorganisatie opgericht. Deze is later onafhankelijk van de EO gaan functioneren onder de naam Beter-Uit-Reizen. Een deel van de winst is bestemd voor charitatieve doeleinden. Hiertoe is de Stichting Hulpfonds Beter-Uit-Reizen opgericht.

De heer Van den Bosch is het televisiegezicht van Hour of Power in Nederland. Bij RTL 5 presenteert hij het Nederlandse aandeel in het genoemde Amerikaanse christelijke tv-programma. Deze wekelijkse uitzending, waarin een Amerikaanse predikant vanuit de Crystal Cathedral om 8.00 en om 9.00 uur een evangeliserende boodschap brengt, spreekt ook in Nederland een breed publiek aan. Naast genoemde werkzaamheden vervult Van den Bosch meerdere bestuursfuncties. O.a. bij de stichting Logos, een stichting die jonge high potentials coacht en bij Joni & Friends, een organisatie die overal ter wereld gratis rolstoelen en andere hulpmiddelen levert.

De heer Van den Bosch beschikt over een groot organisatietalent. Dit talent heeft hij in zijn drukke bestaan altijd aangewend ten bate van de samenleving. Hij verbindt mensen ook met elkaar om geld te genereren voor goede doelen.

In zijn denken en handelen, steekt hij zijn christelijke geloofsovertuiging niet onder stoelen of banken, waarbij de Bijbel de leidraad voor hem is.

Afbeelding 15

De heer C.J. Van Dixhoorn uit Dreischor wordt onderscheiden voor zijn verdiensten t.b.v. de plaatselijke muziekvereniging Crescendo. Al 57 jaar lang is de heer Van Dixhoorn secretaris van Crescendo. Een prestatie die weinigen hem zullen nadoen.

Reeds in 1946 trad de heer Van Dixhoorn toe als lid van muziekvereniging Crescendo in Dreischor. Hij was destijds 15 jaar. Op zijn 21ste trad hij toe tot het bestuur in de functie van secretaris, een functie die hij heden ten dage nog vervult. Hij maakt van iedere activiteit van de vereniging een verslag maar altijd zonder typemachine of computer. Als bestuurder staat hij tussen de partijen en weet hij deze te verbinden. Tevens kan hij goed luisteren. Daarnaast neemt hij deel aan allerlei bijkomende werkzaamheden die in een dergelijke vereniging nu eenmaal voorkomen, zoals het ophalen van oud papier in het dorp. Op jongere leeftijd speelde hij ook toneel en zette zich in voor het jaarlijkse toneelstuk van Crescendo.

Decorandus is 78 jaar. Nog steeds runt hij de winkel die hij al zijn hele leven bestiert. En Winkel van Sinkel waar inderdaad van alles te koop is. Het is de laatste winkel in het dorp, dat nog geen 1000 inwoners telt. Als deze winkel verdwijnt, is de oudere inwoner de dupe, zo redeneert Van Dixhoorn. Zij hebben geen alternatief en worden dan voor hun dagelijkse boodschappen van anderen afhankelijk. Openbaar vervoer in deze kleine plattelandskern is er immers nauwelijks .Voor vele dorpsbewoners staat de kleine supermarkt bekend als sociaal contactpunt. Ook zaken die je elders nauwelijks meer kunt krijgen zijn in Dreischor nog te koop. Ook steunt betrokkene de plaatselijke dorpskrant, zowel financieel als met redactionele bijdragen.

Dorpskruidenier Van Dixhoorn is ook al sinds mensenheugenis bestuurslid van de culturele vereniging Tot Nut en Genoegen en voert vanachter de toonbank graag promotie voor de vereniging. Desgevraagd zegt hij daar het volgende over;

"Nou valt dat nog niet zo mee hoor om mensen te overtuigen daar lid van te worden. Kijk, dat 'genoegen' spreekt nog wel aan, maar het verandert als je het over 'het nut' gaat hebben." Hij omschrijft de vereniging als 'een waardevolle activiteit die in de oude tijd is opgebouwd'. "De mensen kunnen tegenwoordig zelf wel overal informatie over van alles vinden. Toch geven de lezingen en ontspanningsavonden nog veel onderlinge binding en vooral de nazit vinden de leden van belang."

Afbeelding 16

De heer J. van Vossen uit Noordgouwe komt in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten t.b.v. LTC Den Haene, de plaatselijke tennisclub..

In 1985 is LTC Den Haene opgericht, geheel en al op initiatief van de heer Van Vossen, mede ingegeven door het feit dat er plaatselijk voor de jeugd weinig te doen was. Hij stuurde een briefje naar de inwoners in zijn woonplaats met de vraag wie belangstelling had voor het stichten van een tennisclub. Met diegenen die op de oproep reageerden werden de eerste stappen gezet. Er werd een bestuur gevormd, een stuk grond uitgezocht, vergunningen aangevraagd en geld ingezameld. Dit alles onder de inspirerende leiding van de heer Van Vossen. Er komt bij een dergelijke nieuw opgerichte vereniging veel zelfwerkzaamheid kijken. Er kwamen twee tennisbanen, een parkeerplaats en uiteraard ook een clubhuis. De club groeide uit van 60 leden in de beginfase tot de huidige 200 leden en dat voor een gemeenschap van nauwelijks 1000 inwoners. Bovendien is de aanwas van jeugdleden groot. De heer Van Vossen is vanaf het prille begin secretaris. Naast de ledenadministratie verzorgt hij het clubblad. Daarnaast is hij contactpersoon voor de KNLTB. Ook was hij 20 jaar onbezoldigd parkbeheerder. Als anderen bezig zijn om de tennissport uit te oefenen is beoogd decorandus bezig met een reparatie of komt hij langs met een kruiwagen gravel. De heer Van Vossen ten voeten uit!

Ten tijde van de Watersnoodramp was Jan van Vossen 14 jaar oud en woonde hij in het zwaar getroffen Ouwerkerk. Sommige kinderen mochten na "De Ramp" naar een zgn. 'opknapkamp' in Zweden. Daar maakte hij voor het eerst kennis met badminton. Hij had talent en bij terugkomst werd hij lid van de badmintonclub in Zierikzee. In 1982 was hij -wederom- de drijvende kracht van de nieuw op te richten badmintonclub in Noordgouwe. Hij was daar tot 2000 trainer/coach. Uiteraard geheel pro deo.

Ook aan de kerkelijke gemeenschap in zijn woonplaats draagt betrokkene zijn steentje bij. Vanaf 1998 tot heden is hij administrateur van de PKN gemeente in Noordgouwe.

Afbeelding 17

De heer A.A. Verschoor uit Bruinisse wordt onderscheiden vanwege zijn brede, veelomvattende maatschappelijke verdiensten.

De familie Verschoor verhuisde in 1981 naar Bruinisse. Vanaf die tijd is de heer Verschoor betrokken bij het maatschappelijk leven in Bruinisse en omstreken. Zo aarzelde hij niet toen hem werd gevraagd om voorzitter te worden van de Jeugdafdeling van voetbalvereniging "Bruse Boys". Gedurende de vier jaar

dat de heer Verschoor deze functie bekleedde heeft hij veel voor elkaar gekregen. Dankzij zijn inzet groeide de jeugdafdeling erg snel.

Op kerkelijk gebied is de heer Verschoor ook vanaf begin jaren tachtig actief bij de Gereformeerde Kerk Bruinisse. Als lid van de kerkenraad heeft betrokkene verschillende functies bekleed. Zo was hij onder meer ouderling en voorzitter van de kerkenraad. Tijdens een omvangrijke renovatie van het interieur van het kerkgebouw heeft hij de inrichting ontworpen. Toen enkele jaren geleden de Protestantse kerken samengevoegd werden tot PKN heeft de heer Verschoor het hele proces intensief begeleid. Momenteel is hij lid van de liturgie- en beroepingscommissie. Als vertegenwoordiger van de kerk was de heer Verschoor tevens 23 jaar lang lid van de Classicale Werkgroep Schouwen-Duiveland-Eisenberg. Eisenberg ligt in de voormalige DDR. Vanaf 1983 is de heer Verschoor jaarlijks wel een à twee maal naar Eisenberg gereisd. Waren aanvankelijk alleen bezoeken vanuit Nederland naar Eisenberg mogelijk, na de val van de Muur konden tegenbezoeken worden gemaakt.

Beoogd decorandus was twaalf jaar lang het boegbeeld van de Stichting "Brusea". Deze stichting beheert het Visserijmuseum en de Oudheidkamer in Bruinisse. De Oudheidkamer is ondergebracht in een stijlvol 18e eeuws monumentenpand dat in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Als voorzitter wist hij meer dan 50 vrijwilligers te inspireren. Tevens zijn beide musea onder zijn leiding gegroeid van een lokaal erfgoed naar een instelling met jaarlijks een groot aantal bezoekers.

Als districtshoofd Openbare Werken van onze gemeente was hij altijd bijzonder geliefd bij de medewerkers. Tact, geduld en kalmte zijn eigenschappen die betrokkene op het lijf geschreven staan.

Hij wordt dan ook door betrokkenen omschreven als een zeer sympathiek persoon.

Uitreiking door Minister C.Eurlings op het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag

Geen foto beschikbaar

De heer J.P. Schot uit Zierikzee wordt o.a. onderscheiden voor zijn grote verdiensten ten behoeve van de Nederlandse waterrecreatie in het algemeen en die in het Deltagebied in het bijzonder. Als directeur van jachthaven Marina Port Zélande weet hij op zeer kundige wijze de belangen van de watersport te behartigen. Volgens oud-gedeputeerde van de provincie Zeeland, mevrouw M. le Roy is het aan beoogd decorandus te danken dat de jachthaven internationaal op de kaart staat en daarmee tevens de gehele watersportsector in het Deltagebied. Begonnen als mosselvisser weet de heer Schot op een bijzondere manier verbindingen te leggen tussen de waterrecreatie en de visserij, ondanks het gegeven dat deze sectoren toch verschillende belangen hebben. Hij weet de weg in de samenleving en op politiek zowel als op ambtelijk niveau heeft hij een grote inbreng door zijn kennis, zijn bereidheid om mee te denken en alles in een breder perspectief te zien. Vanuit zijn functie levert hij tevens een grote bijdrage aan de verdere ontwikkeling van toerisme en recreatie in het Deltagebied. Een van zijn drijfveren is het stimuleren van de werkgelegenheid en de economie.

Duurzaam ondernemerschap ligt niet voor de hand binnen het watersporttoerisme. Het Deltagebied is echter een gebied met veel natuurwaarden. Om deze waarden economisch te versterken en te benutten is het van belang dat er duurzaam ondernomen wordt, zeker gezien in het licht van de ontwikkelingen rond de conclusies van de Commissie Veerman. De heer Schot vervult een voortrekkersrol op dit gebied. Zo is hij met andere organisaties bezig om te komen tot een Deltaregio die zich straks ECO-21 mag noemen. ECO-21 is een Europees predikaat dat garant staat voor een prettige leefomgeving in Europese regio's vanuit de duurzaamheidgedachte. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de Foundation for Environmental Education(FEE). De Deltaregio wordt de pilot-gemeente voor Nederland.

Voorts is de heer Schot lid geweest van het Landelijk HISWA-bestuur. Bovendien is hij initiatiefnemer van een samenwerkingsverband tussen
-inmiddels- acht jachthavens in de Delta. Het werd Seven Sisters genoemd. Doel is om de kwaliteit te verbeteren, krachten te bundelen en een betere promotie van de Deltawateren. De Seven Sisters vertegenwoordigen 5.500 ligplaatsen.

De heer Schot is bezig om Marina Port Zélande uit te bouwen tot de jachthaven van de toekomst.

De Marina is een van Nederlands mooiste en modernste jachthavens, die tevens oog heeft voor het belang van een gezond milieu. Voor het 16e achtereenvolgende jaar is de haven inmiddels bekroond met het kwaliteitslabel de blauwe vlag , dat staat voor schoon en veilig water, een gezond milieu en mooie natuur.

Zijn werkzaamheden op maatschappelijk gebied, waar hij ondanks zijn drukke werkkring toch immer tijd voor kan vinden, getuigen ook van andere interesses. Zo was hij 16 jaar lang lid van de stichting het CJV, een interkerkelijk jongerenverbond. Deze stichting beheert o.a. kamphuizen voor verhuur aan families met kinderen die kanker hebben. Binnen het bestuur heeft de heer Schot dit project begeleid.