Gemeente Barendrecht

Barendrecht slaagt voor GBA-audit

Gemeente beheert persoonsgegevens van de burgers goed

BARENDRECHT (donderdag 29 april 2010) - Barendrecht is geslaagd voor de driejaarlijkse GBA-audit. Dit betekent dat de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) van de gemeente voldoet aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De gemeente scoort goed op alle drie onderdelen van de audit, te weten het inhoudelijke onderdeel, het proces- en het privacyonderdeel.

In de GBA zijn de persoonsgegevens van de inwoners van Barendrecht opgeslagen. Bij een GBA-audit worden het GBA-bestand en bepaalde processen onder de loep genomen en gecheckt of ze voldoen aan de eisen van juistheid, integriteit, beschikbaarheid, controleerbaarheid en vertrouwelijkheid.

Uitgebreide controle en toetsing

Bij het inhoudelijke deel is er een administratieve controle op de inhoudelijke juistheid van de persoonsgegevens in de GBA. Het privacydeel gaat in op de vraag of de gemeente op de juiste, privacytechnische manier omgaat met de persoonsgegevens. Bij het procesdeel worden het informatiebeleid en de processen rondom de opslag van de gegevens getoetst.

Voortdurend bezig met verbeteren dienstverlening

In Barendrecht heeft de audit in maart plaatsgevonden. Een gemeente doorstaat de toets alleen met goed gevolg als op alle onderdelen een voldoende is gescoord. Net als de vorige twee keer is dat nu opnieuw het geval in Barendrecht. Wethouder Bas Nootenboom (dienstverlening) is bijzonder trots op dit resultaat. 'De gemeente houdt zich voortdurend bezig met het verbeteren van onze dienstverlening. Ons Servicecentrum heeft daarom veel energie gestoken in het op orde houden van de inhoudelijke kwaliteit van de persoonsgegevens, reglementen en verordeningen. Natuurlijk blijven wij ook in de toekomst continu zorg besteden aan het beheer en de kwaliteit van de persoonsgegevens.'