Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

29 april 2010, 16.01 uur

Militairen en burgers van Task Force Uruzgan hebben vorige week afscheid genomen van de bij een aanslag gesneuvelde korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders. Na waardige afscheidsdiensten en ramp ceremonies in Tarin Kowt en Kandahar zijn ze overgebracht naar Nederland. Deze week hebben de uitvaarten plaatsgevonden.

De 21-jarige marinier die tijdens dezelfde aanslag met een geïmproviseerd explosief gewond raakte, is vorige week overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. De toestand van de militair is stabiel en niet levensbedreigend. In Utrecht is hij herenigd met zijn familie.

Afghaanse mannen tijdens de shura. - Foto: ministerie van Defensie

Veiligheidsshura georganiseerd Naar aanleiding van de aanslag op 17 april waarbij de 2 Nederlandse mariniers omkwamen, heeft het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) vorige week een shura georganiseerd om de situatie in Deh Rashan West te bespreken. Met de veiligheidsshura wilden ze de aanwezige dorpsoudsten bewust maken van het feit dat zij een belangrijke rol spelen in de veiligheidssituatie en met hen bespreken hoe deze kan worden verbeterd.

De dorpsoudsten gaven aan dat zij erg verdrietig waren vanwege het overlijden van de mariniers en dat het voelde alsof zij familie hadden verloren. Zij hebben tot op zekere hoogte zeggenschap in de dorpen en daarmee hebben zij ook de verantwoordelijkheid om gebeurtenissen zoals die van vorige week zaterdag te helpen voorkomen.

Majoor Rob de Wit, de commandant van de marinierscompagnie van de Battlegroup was ook aanwezig tijdens de shura. Hij benadrukte dat hij initiatief van de dorpsoudsten verwachtte in het stabiliseren van de regio. Luitenant-kolonel Bert Konter geeft het commando over aan luitenant-kolonel Ed Wijninga. - Foto: ministerie van Defensie

Nieuwe commandant Mirage Luitenant-kolonel Bert Konter heeft vorige week het commando over het Forward Support Element Mirage overgedragen aan luitenant-kolonel Ed Wijninga. Deze eenheid zorgt vanuit Camp Mirage nabij Dubai voor het transport van Nederlandse militairen en materieel naar Afghanistan en terug.

Nederlandse mariniers op patrouille in Uruzgan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Gevechtscontacten * Vorige week is er op een leegstaand gedeelte van Multinational Base Tarin Kowt (MBTK) een raket terechtgekomen. Hierbij is geen persoonlijke schade aangericht. * Een gecombineerde Afghaanse en Nederlandse patrouille is nabij Camp Hadrian het doelwit geworden van een aanslag met een geïmproviseerd explosief. Hierbij zijn geen slachtoffers gevallen. Nederlandse F-16's hebben ondersteuning geboden, maar geen bijzonderheden waargenomen. * Kandahar Airfield was vorige week driemaal het doelwit van een raketaanval. De raketten hebben geen slachtoffers of schade veroorzaakt. * Een Afghaanse patrouille heeft nabij MBTK een wapenopslag gevonden. De gehele vondst is in beslag genomen.

Somalië - Operatie Atalanta

Gadegeslagen vanaf de Johan de Witt brengen 2 landingsvaartuigen een in beslag genomen piratenschip op. - Foto: ministerie van Defensie

Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt heeft vorige week door het toepassen van een nieuwe tactiek met haar landingsvaartuigen in 4 dagen 2 piratenactiviteiten met succes verstoord. De Johan de Witt kan met haar landingsvaartuigen dichter onder de kust opereren. In plaats van het opwachten en opsporen van piraten op de open oceaan, patrouilleert de Johan de Witt dichtbij bekende piratensteden en belet daar de piraten het vertrek.

Inmiddels liggen 2 voormalige piratenboten op het dek van het marineschip. De opvarenden zijn teruggestuurd naar de wal. "De Johan de Witt heeft 6 landingsvaartuigen bij zich", licht kapitein ter zee, commandant Ben Bekkering toe. "We kunnen dus telkens een flink deel van de kust bestrijken. Deze vorm van inzet is geheel nieuw. Het is een andere inzet dan we gewend zijn, maar dat toont de flexibiliteit van het schip en haar vaartuigen aan."

Landingsvaartuigen Hr. Ms. Johan de Witt pakken piraterij aan * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 29 april 2010 | wmv | 01:32 | 3.6 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 29 april 2010 | mp4 | 01:32 | 5.8 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 29 april 2010 | 3gp | 01:32 | 0.9 MB * Uitgeschreven tekst Het marineschip Hr. Ms. Johan de Witt ligt voor de kust van Somalië tijdens haar inzet voor de antipiraterij-missie Operatie Atalanta. In een nieuwe aanpak in de strijd tegen de piraten opereren de landingsvaartuigen van de Johan de Witt op een relatief grote afstand van het moederschip.

Nieuwe bijdragen aan antipiraterij-missies Vorige week heeft het kabinet besloten dat Nederland later dit jaar deelneemt aan de NAVO-operatie Ocean Shield én een hernieuwde bijdrage aan de EU-missie Atalanta levert. Achtereenvolgens patrouilleren Hr. Ms. De Zeven Provinciën, Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Tromp van juli 2010 tot en met april 2011 in de Somalische wateren onder de vlag van de NAVO. Hr. Ms. Amsterdam fungeert dit najaar, van september tot en met november, als bevoorradingsschip voor Atalanta.

De blijvend slechte humanitaire situatie in Somalië en de niet aflatende dreiging van piraterij voor de kust van het land, zijn voor het kabinet de belangrijkste redenen om deel te nemen. Daarnaast zijn vrije en veilige mondiale scheepvaartroutes voor Nederland van groot economisch, strategisch en veiligheidsbelang.

Nationale operaties

Bij het blussen van een uitslaande brand in Someren heeft het blusvoertuig E-one van Vliegbasis Eindhoven vorige week assistentie verleend. De E-one kwam samen met korpsen uit de omgeving in actie bij de brand op een industrieterrein. Het voertuig, met een tankcapaciteit van 12.000 liter, heeft in korte tijd een grote hoeveelheid water beschikbaar. Bij het bluswerk waren zo'n 80 brandweerlieden betrokken. In de loop van de nacht werd het sein brandmeester gegeven.

Een Lynx-reddingshelikopter in actie tijdens een eerdere evacuatie. - Foto: ministerie van Defensie

Defensiehelikopters in actie Vorige week zijn de reddingshelikopters van Defensie meerdere keren ingeschakeld. Een Search and Rescue (SAR) helikopter van Defensie heeft een opvarende met een hartaanval van een vrachtschip gehaald. Het Kustwachtcentrum vroeg namens het vrachtschip Hornisse om assistentie van een Lynx-reddinghelikopter.

Eerder had de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij medisch personeel aan boord gebracht, maar de toestand van de patiënt verslechterde snel. Daarop werd besloten om de patiënt met de SAR-helikopter van Maritiem Vliegkamp De Kooy naar het VU ziekenhuis in Amsterdam te vervoeren.

Een Lynx-reddingshelikopter evacueerde een zwaargewonde persoon van het vissersschip Hendrika Jacoba. Kort na aankomst in het ziekenhuis is de man overleden. Zowel de AB-412's van Vliegbasis Leeuwarden als de Lynx-helikopters van Maritiem Vliegkamp De Kooy staan dag en nacht paraat voor reddingsacties. De reddingshelikopters maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando.

De Koninklijke Marechaussee op luchthaven Schiphol (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Drugslijn opgerold Rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee, douane en FIOD hebben samen met de politie op Bonaire een einde gemaakt aan een cocaïnelijn tussen de Nederlandse Antillen en Nederland. De laatste aanhoudingen in deze zaak vonden vorige week plaats op luchthaven Schiphol en in Den Haag. In totaal is meer dan 50 kilo cocaïne in beslag genomen.

De afgelopen 4 maanden zijn in Nederland, Bonaire en Curaçao in totaal 20 verdachten aangehouden. 11 verdachten werkten als cateringmedewerker op Schiphol. Bij hen zijn huiszoekingen verricht en daarbij zijn onder meer grote hoeveelheden contant geld, computers en auto's in beslag genomen.