Krabbels en Klodders: De Bezetting in unieke strips

29/04/2010 16:10

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

'Krabbels en Klodders' is een bijzonder manuscript uit de Tweede Wereldoorlog. Het geeft letterlijk een getekend beeld van het laatste jaar van de bezetting, van april 1944 tot en met de Bevrijding in mei 1945. De auteur, Frans Brouwer, heeft dit meesterstuk in het grootste geheim geschreven en getekend.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek laat van 21 april t/m 31 december 2010 de strips voor het eerst in de geschiedenis aan het publiek zien in een boeiende tentoonstelling. In zeven intieme ruimtes wordt telkens een 'brief' uit het manuscript meer dan levensgroot afgedrukt. De prachtige stripbeelden en de bijtende humor geven na 65 jaar nog een uitstekende ingang om thema's als de NSB, hongerwinter, nazi-propaganda, Arbeitseinsatz, schaarste en bevrijding voor het voetlicht te brengen. De kracht van het beeldverhaal en daarmee het leven en denken in het laatste bezettingsjaar is door de strips voelbaar.

Modern blog

De verschillende thema's komen via films, foto's, geluidsfragmenten, geurvoorbeelden en objecten tot leven. Veel van wat Frans Brouwer 65 jaar geleden met grote precisie heeft getekend (zoals noodkacheltjes, buizenradio's, landwachtuniformen en Oekraïense sigaretten) is letterlijk te bewonderen in de tentoonstelling. De in totaal 33 brieven zou je in moderne termen kunnen beschouwen als een blog, maar dan nog zonder computer, zonder internet en lange tijd ook zonder lezers. Alleen het medium is veranderd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.bevrijdingsmuseum.nl