Rechtbank 's-Hertogenbosch


Twee jaar cel voor grootschalige fraude bij UWV

âs-Hertogenbosch, 29 april 2010 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft een 47-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden voor onder meer fraude en het omkopen van twee UWV-medewerkers. Vijf andere verdachten zijn vandaag vrijgesproken.

De man heeft op zeer ruime schaal valsheid in geschrifte gepleegd met een groot aantal aanvragen voor de teruggave van WAO-premie die verband hielden met arbeidsgehandicapte medewerkers. Door aanvragen in te dienen werden zeer aanzienlijke bedragen aan WAO-premie op onjuiste gronden terugbetaald aan de betreffende werkgevers. Bij dit alles is de verdachte er niet voor teruggeschrokken twee UWV-medewerkers om te kopen. Nadat in december 2006 de afdeling van het UWV in Eindhoven die deze aanvragen behandelde was gesloten, is de verdachte er toe overgegaan om in het UWV- systeem, met een niet aan hem verleende autorisatie en wachtwoord, zelf wijzigingen aan te brengen. Dit betreft een ernstige vorm van computervredebreuk, met direct en groot nadeel tot gevolg voor het UWV. Alleen al ten aanzien van de bewezen verklaarde bedrijven blijkt uit de herberekening door het UWV dat het gaat om een bedrag van bijna 5,5 miljoen euro.

De man heeft zich bij dit alles uitsluitend laten leiden door winstbejag: zijn inkomsten bedroegen immers een vooraf overeengekomen percentage van de premierestitutie. De man bracht bovendien de opdrachtgevende werkgevers in verlegenheid: uit het onderzoek is niet gebleken dat deze opdrachtgevers enige wetenschap hebben gehad van de fraude en andere strafbare feiten van de verdachte. In strafmatigende zin houdt de rechtbank rekening met de omstandigheden binnen het UWV op dit werkterrein. Door leidinggevenden was goedgevonden dat de man, hoewel hij niet in dienst was van UWV, maar adviseur van aanvragende werkgevers, de UWV-systemen vrijelijk kon bevragen. Ook werd door leidinggevenden van die afdeling toegestaan dat de verdachte gegevens uit die bestanden kopieerde voor aanvragen van premierestitutie.

De rechtbank sprak vandaag vijf andere verdachten vrij, omdat er onvoldoende bewijs is dat zij ten tijde van het plegen wisten of redelijkerwijs hadden kunnen weten van de ten laste gelegde fraude en andere misdrijven. De twee UWV-medewerkers zijn op 20 juli 2009 veroordeeld tot werkstraffen en een geldboete van 1500 euro (uitspraken met de LJN-nummers BJ2966 en BJ2962) voor het aannemen van giften.

LJ Nummers

BM2842
BM2901

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 29 april 2010 Naar boven