Rechtbank 's-Gravenhage

Uitwerking vonnis in kort geding over staking Veeg- en Straatbedrijf Den Haag

Den Haag, 29 april 2010 - Gisteren is spoedshalve een verkort vonnis gewezen in het kort geding van de Gemeente Den Haag tegen de vakbonden AbvaKabo FNV en CNV Publieke Zaak over de aangekondigde staking bij het Veeg- en Straatbedrijf Den Haag (VSB) op 29 en 30 april. Vanmiddag om 16.00 uur is het uitgewerkte vonnis uitgesproken.

De gemeente had gevorderd de vakbonden te verbieden over te gaan tot het oproepen tot en organiseren en/of ondersteunen van stakingen en/of werkonderbrekingen bij het VSB in de periode van 29 april tot en met 30 april 2010. Daartoe voerde de gemeente onder meer aan dat de aangekondigde acties onrechtmatig zijn jegens de gemeente.

Volgens de voorzieningenrechter staat voorop dat het recht van werknemers of hen vertegenwoordigende organisaties op het voeren van collectieve acties in beginsel beheerst wordt door de bepalingen van het Europees Sociaal Handvest (ESH).
Wordt een collectieve actie gedekt door artikel 6 lid 4 ESH, dan moet deze actie in beginsel worden geduld als een rechtmatige uitoefening van het grondrecht dat in deze verdragsbepaling wordt erkend.

Voor het oordeel dat de staking niettemin onrechtmatig is, is slechts dan plaats, indien zwaarwegende procedureregels zijn veronachtzaamd, of indien de acties een zodanige inbreuk maken op de rechten van derden of op algemene belangen dat de acties beperkt of verboden moeten worden (artikel G ESH).

In deze zaak is er sprake van een belangengeschil als bedoeld in artikel 6 lid 4 ESH. De vraag is of, zoals de gemeente stelt, de acties desalniettemin onrechtmatig zijn vanwege disproportionaliteit en ontijdigheid of omdat het algemeen belang van volksgezondheid en veiligheid er aan in de weg staat.

De voorzieningenrechter komt tot de conclusie dat de gemeente onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de acties onrechtmatig zijn vanwege disproportionaliteit of omdat het algemeen belang van volksgezondheid en veiligheid op onaanvaardbare wijze door de acties geschaad zal worden.

Overigens staat het de gemeente vrij om voorafgaande en gedurende de festiviteiten een beroep te doen op de verantwoordelijkheid van de burgers die deelnemen aan die festiviteiten om zelf zijn of haar eigen afval in de containers of andere afvalbakken te deponeren, bij zich te houden en weer mee naar huis te nemen, aldus de voorzieningengenrechter. Dit geldt eveneens voor de kennelijk gegroeide praktijk dat burgers meegenomen spullen voor de vrijmarkt die niet verkocht zijn "gewoon" op straat laten staan.

Het vonnis is op deze site gepubliceerd en te openen via onderstaand LJ-nummer.

LJ Nummer

BM3051

Zie het origineel

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 29 april 2010