Gemeente Midden Delftland


Belgische interesse voor visie Vitale Dorpen van Midden-Delfland

Wethouder Van Nimwegen licht Nederlandse visie toe op Vlaams congres

Gent/Schipluiden, 29 april 2010 â De Midden-Delflandse visie op de ontwikkeling van plattelandsgemeenten spreekt Vlaamse gemeenten aan. Wethouder Tineke van Nimwegen van Midden-Delfland is uitgenodigd om in België de toekomstvisie âVitale Dorpen in Midden-Delfland 2025â toe te lichten. Dat gebeurt op 6 mei tijdens de Vlaamse Trefdag voor het Lokale Bestuur in het International Convention Center in Gent. Op dit congres, met de titel âHet kan welâ, staan de themaâs innovatie en creativiteit centraal. Van Nimwegen gaat in discussie met Vlaamse schepenen en beleidsmakers.

Vitale Dorpen

Als thema van het Midden-Delflandse toekomstmodel is gekozen voor âBehoud door ontwikkelingâ. Deze titel geeft weer hoe de toekomst van de dorpen wordt gezien. Midden-Delfland wil dat de dorpen meegaan met de tijd maar daarbij wel het goede behouden. Daarbij kan worden gedacht aan het sociale klimaat en de rijke cultuurhistorie van dit Zuid-Hollandse gebied. Bij verdere ontwikkelingen van de dorpen zijn deze waarden, samen met de lokale werkgelegenheid, duurzaamheid en de landschappelijke kwaliteiten, leidende beginselen. De toekomstvisie Vitale Dorpen zag in 2008 het licht na een intensief proces, waarbij inwoners als âfrisdenkersâ, âjeugddenkersâ en âmeedenkersâ werden betrokken.

De tweejaarlijkse Vlaamse Trefdag is vergelijkbaar met het jaarlijks congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het Vlaamse congres wordt door gemiddeld vierduizend Belgische politici en afgevaardigden van lokale besturen bezocht.