Gemeente Goedereede


Vier koninklijke onderscheidingen in de gemeente Goedereede

Burgemeester G.J. van de Velde-de Wilde reikte op donderdag 29 april 2010 vier Koninklijke Onderscheidingen uit aan:

Mevrouw G. Grinwis-de Jong, uit Ouddorp, ontving deze onderscheiding ter gelegenheid van haar bijzondere verdienste voor de kerkelijke gemeenschap in Ouddorp. Mevrouw Grinwis-de Jong is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vondtplaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Goedereede.

De heer K. Hameeteman, uit Ouddorp, ontving deze onderscheiding ter gelegenheid van zijn bijzondere verdienste ten behoeve van de samenleving in Ouddorp, met name gericht op Veilig Verkeer Nederland. De heer Hameeteman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats om 10.30 uur in Hotel Café Akershoek te Ouddorp.

De heer A. Tanis, uit Goedereede-Havenhoofd en de heer C. Brinkman, uit Stellendam ontvingen deze onderscheiding ter gelegenheid van hun bijzondere verdiensten ten behoeve van de zeevisserij zowel lokaal, regionaal als landelijk. Beide heren zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreikingen vonden plaats om 11.30 restaurant Berrisz te Stellendam.

De toespraken die de burgemeester hield, kunt u hier lezen. Koninklijke onderscheiding mevrouw Greet-Grinwis-de Jong

Beste mensen,

Welkom hier vanmorgen in de raadszaal van gemeente Goedereede. Fijn dat u er allemaal bent! Ja, 29 april, normaal sta je daar niet bij stil en is het net als al die andere dagen de gewoonste dag van de wereld. Maar toch heeft deze dag altijd een extra feestelijk tintje, zeker voor mijzelf en Ton Lokker, de ambtenaar kabinetszaken en diegene die op deze dag nadrukkelijk in het zonnetje worden gezet. En dat gaat vandaag ook hier in de gemeente gebeuren. Normaal gaan wij op locatie en wachten we af waar de aanvrager ons graag wil ontvangen als gast, maar we starten vanmorgen gewoon lekker hier in onze eigen vertrouwde omgeving.

Want diegene die vanmorgen als eerste in aanmerking komt om eens nadrukkelijk een paar woorden tot te richten is iemand die wij bijna allemaal elke dag zien, gewoon hier intern. Altijd aan het werk voor ons. Maar naast dat werk voor ons, doet ze ook een heleboel achter de schermen, in haar vrije tijd voor het kerkelijk verenigingsleven. Ik heb het over mevrouw Grinwis -de Jong, bij ons bekend als Greet.

Beste Greet, wat is dat bijzonder dat ik jou vanmorgen mag toespreken.


1. Vanaf 1973 tot heden ben je leidster van de zondagsschool "'t Mosterdzaadje". Elke week ben je aanwezig om de kinderen te begeleiden en om de vier á vijf weken vertel je de kinderen een bijbelverhaal. Je doet dat vol overgave. Je verzorgt al vele jaren de programma's van de Kerst, Pasen en Pinksteren. Je zorgt ervoor dat je medebestuursleden de lijst met namen hebben van kinderen die de leeftijd bereiken om uitgenodigd te worden voor de zondagsschoolbijeenkomsten. Je bent heel betrokken bij dit werk; je slaat niet snel een vergadering over. Je bent aanwezig bij de ledenvergaderingen, de streekvergaderingen en de jaarvergadering van de Zondagsscholenbond in Nijkerk.


2. Vanaf 1979 tot heden ben je actief ten behoeve van de kerkbodecommissie "De Kerkbode". Om de predikant mogelijk te kunnen ontlasten is er destijds besloten om een eigen plaatselijk kerkblad te gaan uitgeven en is er een kerkbodecommissie ingesteld die voor het verzamelen van kopij en het verspreiden van dit kerkblad zorg zou dragen. Van het begin af aan heb je zitting in deze commissie. De werkzaamheden daarvoor zijn velerlei. Je hoofdtaak is al die jaren geweest het verzorgen van de financiële administratie. Jaarlijks krijgen

kerkleden een acceptgiro, waarna een giftenstroom op gang komt die dusdanig groot is dat de kosten van een jaargang kunnen worden gedekt. We hebben het dan over 26 uitgaven met een oplage van 1900 exemplaren. Dat is dus heel wat. Naast de financiële administratie is er natuurlijk ook allerlei ander administratief werk dat je verzorgt.

Je beheert het adressenbestand waar de bodes worden bezorgd, je verdeelt één en ander over alle vrijwillige bezorgers en bezorgsters. Je vult ook zelf rubrieken in "De Kerkbode". Bijvoorbeeld de lijst van namen van gemeenteleden die 80 jaar of ouder worden en de namen van diegenen die buiten de gemeente in instellingen verblijven. Verder wordt door de kerkbodecommissie al vele jaren de opmaak zelf verzorgd. Dat scheelt uiteraard aanzienlijk in de kosten bij de drukker. Je bent daarbij officieel eerste invaller, maar het komt regelmatig voor dat je ook de gehele opmaak voor je rekening neemt.


3. Als derde activiteit wil ik noemen je werk vanaf 1979 tot heden bij de ledenadministratie. Je maakt je verdienstelijk als administrateur van de ledenadministratie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Ouddorp. Een omvangrijke en veeleisende taak, lijkt mij. En zeker de laatste jaren zal dit een groot beslag op je tijd hebben gelegd. Je hebt een compleet nieuwe opzet gemaakt van de nieuwe ledenadministratie per 1 mei 2004 als gevolg van de kerkscheuring. Je hebt je bezig gehouden en doet dat nog met de ontvlechting van de ledenbestanden van zowel de Hersteld Hervormde Gemeente als van de Hervormde Gemeente. Ook hierbij ben je een onmisbare kracht en doe je dat met al je overgave en inzet. Je bent iemand die niet graag op de voorgrond treedt, maar toch weet je op jouw manier de kerkvoogdij altijd van waardevolle adviezen te voorzien. Regelmatig wordt er een beroep gedaan op je parate kennis van de namen en adressen van de gemeenteleden. Veelal niet tevergeefs.

En waar kennen we dit meer van, beste mensen? Ook binnen de gemeentelijke organisatie kennen we je als iemand die grote inzet en betrokkenheid toont. Altijd klaar staat om te helpen, die fijntjes weet waar een dossier zit en het zo kan pakken. Die grote waardering geniet van collega's en collegeleden en die de vele brieven die wij versturen, nog een keer doorleest om te bekijken of er toch geen taalfouten, data, of iets dergelijks verkeerd staan. Alertheid, ook als de secretaris dan wel de burgemeester afwezig is, en er dus de naam van de loco's vernoemd moet worden. Aandacht voor het inleveren van advertenties als er zich vakantiedagen voordoen.

Kortom, beste Greet, ook voor ons ben je goud waard!

En als blijk van dank voor al dat mooie vrijwilligerswerk vind ik het een enorme eer dat ik jou mag mededelen, dat op voordracht van de voorzitter van de Kerkbodecommissie en ondersteund door het bestuur van de zondagschool "t Mosterdzaadje" en de Kerkvoogdij van de Hersteld Hervormde Gemeente, het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om jou bij Koninklijk Besluit van 15 januari 2010 te benoemen tot Lid van de Orde van Oranje Nassau.

Klein detail nog is, dat de dozen waar alle onderscheidingen in zitten altijd via de postkamer, dus via Greet, binnenkomen en dan brengt ze die vertrouwelijke stukken gelijk bij Ton Lokker. Dus beste Greet, begin februari bracht je dus zo'n zelfde doos bij Ton met daarin je eigen onderscheiding. "Ze heeft de doos gebracht, zonder dat ze weet dat die voor haar zelf is", was zijn reactie.

Beste Greet, van harte gefeliciteerd!

Koninklijke onderscheiding de heer Klaas Hameeteman

Dames en heren,

Vandaag is de dag dat in heel Nederland mijn collega's en ik op pad zijn. Met name vanmorgen, om op verschillende locaties mensen extra in het zonnetje te zetten. Vandaag is het immers de traditionele lintjesregendag, zoals die bij velen bekend zal staan. Dus ook hier in gemeente Goedereede worden vandaag diverse mensen bezocht.

U bent gezellig met elkaar aan de koffie en de burgemeester stapt binnen met de heer Lokker, onze ambtenaar kabinetszaken. Er is iemand in uw midden, die zich heel verdienstelijk heeft gemaakt en waarvoor wij nu bij elkaar komen.

Beste meneer Hameeteman, Klaas Hameeteman.

Voor u zijn de volgende woorden bestemd: Ik hoop dat we u niet al te erg overvallen, maar goed, het is altijd leuk om te zien dat betrokkenen het vaak maar op het laatste moment in de gaten hebben dat de eer aan hun zijde is.

Want in de gemeente Goedereede is het adagium bij elke vrijwilliger, dat men handelt vanuit zijn of haar sociale betrokkenheid. En vanuit de instelling dat men iets wil betekenen voor de gemeenschap gedurende zijn of haar werkzaam leven, maar zeker ook daarna.

We hebben eens goed bezien wat u allemaal heeft gedaan de afgelopen jaren als vrijwilliger.

1. Van 1976 tot 1988 was u lid van de oudercommissie van de Koningin Beatrix School. Van 1979 tot 1986 hebt u daarbij het penningmeesterschap op zich genomen en de laatste jaren in dat bestuur was u zowel secretaris als penningmeester.


2. Vanaf 1988 tot nu bent u lid van de mannenvereniging AGUM; vanaf 1999 tot nu vervult u daarbij ook de functie van penningmeester.


3. Vanaf 1984 tot nu bent u lid van het bestuur van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Ouddorp. Vanaf 1996 tot nu toe bent u voorzitter van deze vereniging.


4. Uw lidmaatschap van Veilig verkeer Nederland dateert zelfs vanaf 1957. Ik heb zelf al vele malen ervaren wat dat voorzitterschap inhoudt en wat dit van u en van de andere bestuursleden vraagt.


5. Zo zijn er de verkeersexamens op de basisscholen. Alle zeven basisscholen in onze gemeente doen daar aan mee. Er worden theoretische examens afgenomen, maar de leerlingen gaan ook letterlijk de weg op, om in de praktijk hun examen af te leggen. En dat resulteert jaarlijks in een middag in de Dorpstienden om de diploma's uit te reiken.

Als voorzitter heeft de heer Hameeteman dan de leiding, en het is geweldig om te zien hoe intens de bestuursleden die middag beleven. Maar ook hoe intens de leerlingen, en dat zijn er dan wel zo'n 150, van deze middag genieten. En soms valt het niet mee om ze stil te krijgen, maar de kennisquiz die ter plaatse wordt gespeeld, brengt de nodige emotie teweeg. En het is prachtig om te zien hoe middels een oud dia-apparaat, soms toch eigenlijk wel moeilijke vragen worden gesteld. Dit zijn individuele vragen aan de scholieren en tot het laatste moment is het spannend wat de uitslag zal zijn en welke school de wisselbeker mee naar huis mag nemen. Uit dit alles blijkt maar weer hoe serieus die verkeerslessen worden opgepakt door zowel de leerkrachten als de leerlingen zelf.


6. Verder organiseert u met uw afdeling Veilig Verkeer Nederland ook jaarlijks een opfriscursus voor senioren als het gaat om de nieuwe verkeersregels. Ik heb daarvoor ook al een aantal keren een uitnodiging gehad. Dergelijke cursussen zijn heel belangrijk. Ik merk ook zelf, dat als je je er echt in verdiept, ook ik tot de conclusie kom, dat ik sommige regels echt niet meer weet of niet ken. Met hetzelfde enthousiasme als bij de kinderen komen deze avonden tot stand.


7. En als laatste wil ik ook benoemen dat er ook vanuit de afdeling brommobiel- cursussen worden georganiseerd.

Meneer Hameeteman, daar mag u best trots op zijn! Zeker ook op het aantal deelnemers dat zich voor de verschillende, door uw afdeling georganiseerde activiteiten, opgeeft. Maar zeker ook op het resultaat! Door de cursisten zelf worden deze avonden als zeer waardevol ervaren. Een paar keer hebt u mij verteld, dat het moeilijk wordt om één en ander te blijven doen. Dat heeft vooral te maken met de leeftijd, die bij een aantal van de bestuursleden een rol gaat spelen. Maar ook met het teruglopend ledenaantal van Veilig Verkeer Nederland in het algemeen.

Laten we hopen dat de aandacht die de vereniging op deze manier krijgt, misschien voor anderen een moment is om te zeggen; "Het is super belangrijk werk dat deze vereniging doet en daar wil ik mijn steentje aan bijdragen!". Ik hoop van harte, dat dat gaat gebeuren.

Ik kom tot een afronding. Meneer Hameeteman, ik ben bijzonder verheugd en trots dat ik mag mededelen, dat op voordracht van de Vereniging Veilig Verkeer Nederland, afdeling Ouddorp en ondersteund door de mannenvereniging AGUM, het hare majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om u per Koninklijk Besluit van 20 februari jl. te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Koninklijke onderscheiding van de heer Adam Tanis

Beste mensen,

Het lijkt nu dat we aan de borrel kunnen, maar dat is niet zo! In ons midden is nog iemand aanwezig die het dik en dik verdiend om vandaag ook extra in het zonnetje te worden gezet. Misschien is betrokkene door de opsomming van de heer Brinkman wel voorzichtig tot de volgende conclusie gekomen: "Ja, als ik dat zo hoor, dan lijkt dat wel erg veel op hetgeen ik ook allemaal doe en gedaan heb voor de sector." En beste mensen, dat klopt! Want volgens mij zijn ze vandaag uitgenodigd op elkaars feestje! Dit betekent dat ze dus allebei een enorme verdienste hebben gehad in bestuurlijk visserijland.

Ja, beste meneer Tanis, oftewel beste Adam, ik weet niet met welk verhaal je hiernaar toe bent gekomen, maar ook richting jou zou ik graag een aantal woorden richten.

Beste mensen, u zult een aantal zaken horen terugkomen, want we hebben hier wel te maken met twee pioniers in de visserijbestuurderswereld. Ook zelf ben je nauw betrokken bij de visserijwereld. Inmiddels is je zoon schipper op één van de drie kotters, die jullie gezamenlijk binnen de familie beheren en ben je zelf meer op de wal aanwezig voor hand- en spandiensten.
Daarnaast wil ik met je memoreren waarom je staat van dienst ook zo indrukwekkend is.


1. In 1979 heeft de Federatie van Visserijverenigingen, die in de jaren daarvoor was opgericht, zijn plaatselijke afdelingen opgericht en georganiseerd. Adam was toen initiatiefnemer om de plaatselijke afdeling, de zogenoemde "Deltavereniging", op te richten. Je was vele jaren voorzitter en bent tot de fusie van 2005 altijd bestuurslid geweest.

2. Gedurende 15 jaar, van 1980 tot 2005, was je ook bestuurslid van de vereniging "Ons Belang". Deze vereniging verhuurde en beheerde o.a. eigendommen ten gunste van de visserijleden.

3. In 2004 ben je, net als Cor Brinkman, mede-initiatiefnemer geweest van de onderzoeken die moesten leiden tot de vorming van een nieuwe visserijvereniging, dat uiteindelijk resulteerde in de oprichting van de vereniging "Zuid-West". Vanaf het begin van de start van Zuid-West ben je daar vice-voorzitter van.

4. Vanaf 1984 heb je een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van de coöperatieve aan- en verkoopvereniging "Westvoorn" te Stellendam. Vanaf het begin ben je voorzitter, al ruim 25 jaar, en die functie vervul je tot de dag van vandaag. Je hebt dus de hele ontwikkeling van de coöperatie meegemaakt en kunt trots zijn op het resultaat zoals het bedrijf zich nu manifesteert. Modern, meegegaan met de tijd, en een belangrijke toeleverancier voor de visserijsector. Een uitgebreid assortiment en ingespeeld op de nieuwste technieken. En ik memoreerde al, wederom recent uitgebreid om aan de nieuwe eisen en vraag te voldoen.

5. Namens de gemeente Goedereede heb je zitting in de raad van commissarissen van de UFA. Het bedrijf dat staat voor onze vismijn hier, maar zeker ook een wereldwijd bekend bedrijf geworden is. Een bedrijf ook, dat mede in het licht van de afgelopen jaren, grote stappen heeft gezet. Een bedrijf dat nog vol zit met potenties en ontwikkelingen, waarbij je vanuit dat commissariaat, mede de directeur ondersteunt om de ingeslagen weg te volgen.

Beste Adam, ik vind het geweldig dat ik ook jou mag mededelen dat op voordracht van de heer Sinke, voorzitter van Zuid-West, en ondersteund door de heer Ben Daalder, voorzitter van de federatie van visserijverenigingen, het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om je per 13 februari 2010 te benoemen tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Koninklijke onderscheiding de heer Cor Brinkman

Dames en heren,

Welkom, en wat een leuke plaats om elkaar vanmorgen te ontmoeten! Een plaats die ook decoratief is voor hetgeen waarbij wij met elkaar stil staan vanmorgen. Aan het water, bij het water. Want nu ik hier ben, zal er bij menigeen wel een lampje gaan branden; het is 29 april en dat betekent traditioneel dat er vanmorgen ook in de gemeente Goedereede een aantal mensen extra in het zonnetje worden gezet! Vandaag is het de traditionele lintjesregen. En ik heb vanmorgen al een tweetal inwoners van onze gemeente de versierselen mogen opspelden.

Jaren als visserijreder en eigenaar van een multifunctionele kotter, waarmee zowel de boomkorvisserij als de haringvisserij op de Noordzee en in het Engelse Kanaal wordt bedreven. En beste meneer Brinkman, beste Cor, de volgende woorden zijn dan ook speciaal voor jou bestemd.


1. Al vanaf de tachtiger jaren was je bestuurslid van de Stellendamse visserijvereniging "Samenwerking". De precieze datum weet je wellicht zelf nog te noemen, maar met het verloren gaan van een deel van de administratie, was het voor ons niet terug te vinden. Deze vereniging is in 1994 opgegaan in de visserijvereniging "Kop van Goeree".
2. Van 1994 tot 2005 ben je bestuurslid geweest van de visserijvereniging "Kop van Goeree". Dit was de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Vissersbond.

3. Vanaf 2004 was je mede-initiatiefnemer om de mogelijkheden te onderzoeken om de drie bestaande visserijverenigingen die we in dit gebied hadden, om te bouwen tot één vereniging. Het ging om de "Deltavereniging", "Ons Belang" en de "Kop van Goeree". Je hebt de mogelijkheden van fusie onderzocht en op basis van het resultaat van dat onderzoek, maar zeker ook lettende op de toekomstige ontwikkelingen in de visserij, is er voor gekozen om in oktober 2005 de drie visserijverenigingen te laten fuseren tot de nieuwe vereniging "Zuid-West".

4. Vanaf 1994 tot heden ben je bestuurslid van de Nederlandse Vissersbond. Vanuit je achtergrond was met name de haringvisserij één van je aandachtspunten binnen dat bestuur. Vooruitlopend op dat bestuurslidmaatschap was je in de tachtiger jaren heel actief betrokken bij de individuele verdeling en contingentering van de haringrechten in Nederland. Vanuit het bestuurslidmaatschap heb je ook een hele positieve bijdrage geleverd aan de uitwerking van het zogenaamde Biesheuvel-stelsel, een systeem waarbij de Nederlandse Vangstrechten binnen de Zeevisserij werden verdeeld.

5. Vanaf 1997 ben je bestuurslid van de coöperatieve aan- en verkoop-vereniging "Westvoorn" te Stellendam. Een vereniging die één van de grotere in zijn soort is in Nederland en onderdeel is van een Europese Organisatie van Visserijcoöperaties. Begin 2005 herinner ik mij nog, dat het pand heropend werd na een verbouwing. En recent is wederom een groot nieuw stuk in gebruik genomen, om met name de nettenboeterij een goede plaats te geven. Maar ook om in te kunnen spelen op de nieuwste ontwikkelingen in de sector. Een bedrijf dus dat inspeelt op de ontwikkelingen en ondanks de moeizamere jaren in de sector blijft investeren en daardoor een belangrijke partner is voor de diverse visserijbedrijven en haar toeleveranciers.
6. Vanaf 2004 ben je lid van de plaatselijke commissie van de KNRM. De KNRM beschikt in de gemeente Goedereede over twee stations met beiden een buiten- en binnenstation, waarmee de wateren rondom de kop van Goeree-Overflakkee worden bediend. Ook daarin heb ik je leren kennen als een constructief bestuurslid en heel betrokken bij het wel en wee van de bemanningen en zijn organisatie.

Dit alles, beste meneer Brinkman, beste Cor, en wetende dat je met name het bestuurslidmaatschap van de vissersbond moet opzeggen vanwege het bereiken van de 65-jarige leeftijd, is de reden om vandaag met elkaar nog eens vast te stellen wat je allemaal voor de sector hebt betekend.

Ik vind het dan ook een hele eer dat ik jou mag mededelen dat, op voordacht van de heer Sinke, voorzitter van "Zuid-West" en ondersteund door Johan Nooitgedacht, voorzitter van de Vissersbond, het Hare majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om je per 13 februari jl. te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.