Ingezonden persbericht


GroenLinks: zelfstandige chauffeurs alleen onderweg gebonden aan werktijden

BRUSSEL, 29 april - Gisteren stemde de commissie werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement ermee in dat ook zelfstandige vrachtwagenchauffeurs gemiddeld maximaal 48 uur per week mogen werken. GroenLinks-europarlementariƫr Marije Cornelissen stemde tegen het voorstel om zelfstandigen uit te zonderen van de geldende maximumwerktijden voor truckers in loondienst.

Marije Cornelissen: "Deze richtlijn voorkomt dat er geconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden via schijnzelfstandigheid. Het risico dat chauffeurs in loondienst gedwongen worden om als zelfstandige te werken willen wij tegen gaan. De veiligheid op de weg is bovendien gebaat met truckers die niet oververmoeid achter het stuur kruipen."

"Het CDA en de Vereniging Eigen Rijders Nederland zijn bang dat chauffeurs door deze wetgeving hun administratie niet naast hun andere werk kunnen doen, maar hen kan ik geruststellen. Administratietaken vallen volgens de richtlijn buiten werktijd en mogen dus bovenop de 48 uur werktijd gedaan worden."

Cornelissen vindt de voorspelling van het CDA dat de EU deze wetgeving zou uitbreiden naar andere zelfstandigen onzin:

"De transportsector is een bijzondere sector die bijzondere regels vereist. Uitgeputte vrachtwagenchauffeurs zijn een gevaar op de weg. Dit gevaar heb je niet voor winkeliers of andere ondernemers."