NEN


Bergingen en balkons terug in Bouwbesluit

donderdag 29 april 2010, 11:36

De verplichting van een fietsenberging en balkon bij nieuwbouwwoningen wordt in het nieuwe Bouwbesluit (straks Bouwwerkbesluit geheten) weer verplicht gesteld. Architecten zijn echter niet positief over het terugbrengen van een norm voor balkons en bergingen in het Bouwbesluit.

Het Directoraat-Generaal Wonen, Wijken en Integratie heeft medio 2008 een onderzoek laten verrichten naar de realisatie van buitenruimten en (buiten)bergingen bij nieuwbouw- woningen. Dit onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van signalen uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht betreffende het teruglopen van het aandeel woningen dat wordt opgeleverd met een buitenruimte en/of (buiten)berging sinds de bepalingen daartoe uit het Bouwbesluit zijn geschrapt.

Hoewel het rapport beschrijft dat makelaars unaniem van mening zijn dat woningen zonder buitenruimten geen toekomstwaarde hebben en zeer moeilijk in de markt zullen liggen wordt verwacht dat de markt hier niet in gaat voorzien. Op 19 augustus 2008 heeft VROM aangegeven een fietsenberging en een buitenruimte voor nieuwbouw weer te verplichten. Bij dit project wordt een balkon als realisatie van buitenruimte beschouwd.

Ontwerpers niet blij
Ontwerpers zijn volgens Cobouw echter niet blij met deze verplichting. Ze zijn bang dat de genormeerde oppervlakte ten koste gaat van de binnenruimte. Volgens de voorgestelde nieuwe normen moet een groot appartement in gestapelde bouw straks zijn voorzien van een individuele buitenruimte van 4 vierkante meter, en een bergruimte van 5 vierkante meter. Voor kleinere woningen volstaat een gemeenschappelijke ruimte.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Bouwmail (Publicatie)