NEN


Overzicht ingetrokken TGB-normen

donderdag 29 april 2010, 13:31

Op 31 maart 2010 zijn de meeste TGB- normen en een paar aanpalende normen door NEN ingetrokken en vervangen door Eurocodes.

NEN heeft op 31 maart zeventien van de twintig TGB's en aanhangende normen over beton, staal en houtconstructies ingetrokken. Het betreft TGB-normen met uitzondering van NEN 6701, NEN 6707 en NEN 6740, omdat hier in Eurocode-verband geen vervanging voor bestaat. Deze TGB's over terminologie, dakbedekking en geotechniek blijven vooralsnog bestaan. De Eurocode voor geotechniek is nog niet volledig uitgewerkt. De aanpassing van de norm voor dakbedekking wordt op dit moment opgestart. De TGB voor terminologie krijgt naar alle waarschijnlijkheid vorm in ISO-verband, met andere woorden een mondiale invulling.

Status
De TGB-normen zijn wel nog steeds te koop. Echter, de TGB-normen worden na 31 maart niet meer geactualiseerd, dus worden nieuwe inzichten of correcties niet meer in de TGB-normen verwerkt. Op de NEN-website wordt vanaf heden dan ook de status 'vervallen' gegeven aan de TGB-normen, omdat NEN zich richt op de Eurocodes, volgens afspraak met de EU. Maar dat betekent dus niet dat de TGB-normen niet meer bruikbaar zijn! In het voorwoord van iedere Nederlandse versie van een Eurocode is dan ook aangegeven dat het voldoende veilig en verantwoord is om bouwwerken te toetsen met Eurocodes.
Pas in het nieuwe Bouwwerkbesluit (waarin ook het Gebruiksbesluit wordt geïntegreerd) zal worden verwezen naar de nieuwe Eurocodes. Naar verwachting wordt dit nieuwe Bouwwerkbesluit 1 januari 2011 van kracht. Maar ook zonder een formele aanwijzing in het huidige Bouwbesluit is het mogelijk om de Eurocodes voor gebouwen en bruggen toe te passen in het kader van een bouwvergunningsaanvraag. In het voorwoord van elk Eurocodedeel voor gebouwen is te lezen dat met het Eurocodestelsel, net zoals met het TGB-normenstelsel, kan worden aangetoond dat een bouwwerk het niveau van constructieve veiligheid heeft zoals dat is vereist in de Nederlandse bouwregelgeving (Bouwbesluit). Immers, door een proces van kalibratie en harmonisatie is ervoor gezorgd dat het stelsel van de Eurocodes aansluit op het door de Nederlandse bouwregelgeving vereiste veiligheidsniveau.

Nationale bijlagen
Een Eurocode biedt aan alle Europese lidstaten op hoofdlijnen uniforme principes en bepalingsmethoden voor constructieve opgaven. Soms kan er een keuze worden gemaakt uit meerdere bepalingsmethoden, als die per land mogen verschillen. Elke Europese lidstaat heeft de mogelijkheid om een Eurocodedeel aan te vullen met eigen waarden en keuzen in de nationale bijlage. Deze Nationally Determined Parameters (NDP) zijn dus onmisbaar voor het toepassen van dat Eurocodedeel in dat land. Het in Nederland gehanteerde veiligheidsniveau blijft in principe ongewijzigd dankzij de nationale bijlagen. Inhoudelijk zijn de wijzigingen niet altijd ingrijpend, omdat de huidige constructievoorschriften uit de TGB-normenserie voor een groot deel al zijn aangepast aan de constructieve principes van de Eurocodes. Dat trouwens elk land nog wel zijn eigen nationale bijlagen mag hanteren, moet worden gezien als een tijdelijke concessie die na verloop van tijd zal verdwijnen.

Overzicht Eurocodes voor gebouwen en welke NEN-normen ze vervangen >> Bekijk de pdf

Meer informatie: ir. R.J. Holthuijsen, telefoon: (015) 269 03 77, e-mail eurocodes@nen.nl. Of kijk op: www.eurocodes.nl zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Bouwmail (Publicatie)