NEN


Milieuprestatie in nieuwe Bouwbesluit

donderdag 29 april 2010, 14:33

Het nieuwe Bouwbesluit zal straks ook de berekening van een milieuprestatie vragen. Aan de uitkomst worden nog geen eisen gesteld. Een projectgroep presenteerde op 14 april de eerste nationale geharmoniseerde methode voor het bepalen van de materiaalgebonden milieubelasting van gebouwen en GWW-werken.

De presentatie van de nieuwe methode gebeurde met de officiële overdracht van beheer en onderhoud van de methode en de bijbehorende databases aan Stichting Bouwkwaliteit (SBK). De Dutch Green Building Council (DGBC) gaf leiding aan het project en de Stichting Bouwkwaliteit (SBK) uit Rijswijk gaat de methode beheren en de bijbehorende database onderhouden. Het opnemen van de milieuprestatie in het concept Bouwwerkbesluit is gebaseerd op de kabinetsbrede aanpak duurzame ontwikkeling (het KADO-programma). 'In het concept van het nieuwe Bouwbesluit staat dat de berekening moet worden gemaakt. Maar we weten nog niet precies welke score goed of niet goed is. We moeten eerst nog ervaring opdoen', aldus Agnes Schuurmans, lid van de projectgroep die de methode heeft ontwikkeld, in dagblad Cobouw.

Uit de berekening komen de verborgen milieukosten te voorschijn, uitgedrukt in euro's. Het zijn de kosten die gemaakt zouden moeten worden om de milieu-effecten te compenseren. Een verplichting om die kosten feitelijk te maken, bestaat nog niet, maar kan in de toekomst worden overwogen. Toeleveranciers kunnen de gegevens over de milieu-effecten van hun bouwproducten en -materialen aanleveren op een manier die voldoet aan de voorwaarden van de stichting MRPI (Milieurelevante Productinformatie). Deze voorwaarden zijn vastgelegd in het MRPI toetsingsprotocol (NEN 8006:2004). Het Ministerie van VROM heeft het proces van harmonisatie van de methode voor het bepalen van de milieuprestatie begeleid. De projectgroep bestond uit vertegenwoordigers van de stichting MRPI, de Dutch Green Building Council en de eigenaren van instrumenten waarmee milieuscores van gebouwen en gww-werken kunnen worden bepaald (zoals GreenCalc+, GPR-gebouw, EcoInstal en DuBoCalc). Alle instrumenten zullen worden aangepast aan de geharmoniseerde methode.

Het Europese normalisatie-instituut CEN in Brussel ontwikkelt in opdracht van de EC (Mandaat 350) een Europese normenreeks voor het bepalen van de milieuprestatie, respectievelijk duurzaamheid, van bouwwerken. De betrokken commissie kijkt niet alleen naar de effecten van gebouwen op het milieu, maar naar de sociale en economische aspecten.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Bouwmail (Publicatie)