Gemeente Culemborg

Negen lintjes in Culemborg

Acht Leden en een Ridder in de Orde van Oranje-Nassau...

Burgemeester Roland van Schelven reikte op donderdag 29 april negen Koninklijke Onderscheidingen uit:

Mevrouw E.H. Mulder-Muller (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) Elly Hermine Mulder-Muller (Amsterdam 1935) is vanaf 1994 actief als bestuurslid en vrijwilliger bij verschillende Culemborgse organisaties op cultuurhistorisch gebied. Ze is voorzitter van de Stichting kasteeltuin en heeft zitting in het cultuurhistorisch voorzittersoverleg. Mevrouw Mulder is een graag geboekte stadsgids vanwege haar enorme kennis en enthousiasme. Bij het museum Elisabeth Weeshuis is zij als vrijwilliger en sleutelhouder onmisbaar. Inmiddels is ze ook voorzitter van het sociaal culturele Elisabethvrouwennetwerk. Vanwege haar relaties met de verschillende cultuurhistorische instellingen is zij een belangrijke spil in de samenwerking tussen deze instellingen.

Mevrouw E.P.J. Van den Hooff-Van der Donk (Lid in de Orde van Oranje-Nassau)
Elisabeth Petronella Johanna Van den Hooff-Van der Donk (Culemborg 1940) schrijft al vele jaren gedichten en columns in het Culemborgse dialect. Ze is de enige die in dit dialect schrijft en zodoende zorgt ze voor het behoud er van. Wekelijks verschijnt een column van haar in de Culemborgse Courant. Haar gedichten zijn gebundeld in twee boekjes. De opbrengsten van deze boekjes en de luister CD in het Kuilenburgs gaan naar goede doelen. Daarnaast is mevrouw Van den Hooff actief als vrijwilliger bij de RK Parochie en ook als mantelzorger heeft ze velen bijgestaan.

Mevrouw M.A. Slagboom-Klootwijk (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) Maaike Adriana Slagboom-Klootwijk (Hillegom 1946) heeft 27 jaar lang gewerkt als politiek verslaggever in Woudenberg, Barneveld, Geldermalsen en Culemborg. Als lokaal journalist wist ze met haar verslaglegging als geen ander de kloof tussen burger en bestuur te overbruggen. Haar consequente aanwezigheid bij raadsvergaderingen en andere raadsbijeenkomsten betekende dat de burger geïnformeerd werd over het brede palet van politieke besluitvorming. Ook in Culemborg staat mevrouw Slagboom bekend als zeer alert en betrokken bij de Culemborgse samenleving.

Mevrouw A.M. De Vries-Van der Sluis (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) Adriana Maria De Vries-Van der Sluis (Uithoorn 1929) is sinds 1988 vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis. Gedurende 22 jaar heeft ze zich vooral ingezet voor de oudere medemens en is ze actief geweest in het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Bij de Elisabeth hof in Culemborg kunnen ze al 15 jaar op haar als vrijwilliger rekenen. Ook organiseert ze de contactdagen voor zieken en ouderen van de RK Barbara parochie.

De heer E.F. Baerveldt (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) Eduard Francis Baerveldt (Rotterdam 1932) is al 27 jaar bestuurslid van de Stichting Welzijn Ouderen Culemborg. Hij maakt zich op diverse terreinen binnen het welzijnswerk verdienstelijk. Hij heeft altijd veel blijk van kennis van zaken gegeven en toonde als vrijwilliger een grote inzet. Van zijn kennis, kunde en enthousiasme wordt binnen het welzijnswerk dankbaar gebruik gemaakt.

De heer J. Pels (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) John Pels (Culemborg 1952) is op vele gebieden actief binnen de scouting. Vanaf 1988 is hij bestuurslid van de Triton Scouting in Culemborg. Bij de organisatie van de Wereld Jamboree in 1995 en de Europese Jamboree in 1994 in Dronten heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de waterscoutingactiviteiten. Vanaf het ontstaan van de Admiraliteit Neerlands Midden in 1973 is de heer Pels betrokken bij deze organisatie. Naast zijn bestuursfunctie is hij ook als organisator specialist voor de wedstrijden en kampleider bij het jaarlijkse Pinksterkamp. Zij inzet bij de onderhandelingen hebben geleid tot de bouw van een nieuw clubhuis van Triton Scouting.

De heer T.J.W. Van Sterkenburg (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) Theodorus Johannes Wilhelmus Van Sterkenburg (Culemborg 1933) is vanaf 1984 bestuurslid van de Stichting Culemborg en Oranje. Al 25 jaar is hij een zeer betrouwbare en bescheiden kracht die op de achtergrond veel werk verzet. Daarmee is hij van groot belang voor de Culemborgse samenleving. Hij zet zich ook in voor het behoud van de toren van de kerk. Hij is een zeer sociale man die op vrijwillige basis zijn helpende hand biedt.

De heer P.G. Van Oort (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) Peter Gijsbert Van Oort (Beusichem 1949) is oprichter en al 20 jaar voorzitter van de Historische Automobielclub Cuylenborgh. Hij is de grote initiator van meerdere activiteiten van deze vereniging waaronder als belangrijkste activiteit de jaarlijkse oldtimerrit. Deze oldtimerrit is inmiddels uitgegroeid tot een evenement met een internationaal deelnemersveld. Het is één van de topevenementen waarmee Culemborg op de kaart wordt gezet.

De heer H.L. Wichgers (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) Hendrik Louis Wichgers (Ouderkerk aan den IJssel 1940) heeft er een actieve en dienende loopbaan op zitten. Die begon op 17-jarige leeftijd bij de Koninklijke Marine en eindigt als wethouder en actief bestuurder in de regio. Na zijn tijd bij de Koninklijke marine heeft de heer Wichgers gewerkt bij de Spoorwegen en de Spoorwegpolitie. Vanuit deze functies was hij actief in de vakbond. Zijn betrokkenheid bij de sport leidde er toe dat hij bestuurlijk actief werd in de Culemborgse Sportstichting. Met zijn brede maatschappelijke betrokkenheid werd hij als vanzelfsprekend raadslid, fractievoorzitter en wethouder. Wichgers was groot voorstander van regionale samenwerking (en dan met name Regio Rivierenland) en heeft zich daar actief voor ingezet. Hij was een bruggenbouwer tussen mensen en wist op die wijze het economische belang voor de regio te bevorderen.