Gemeente Leeuwarden

Koninklijke Onderscheidingen Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (29-04-2010)

Tijdens de Algemene Gelegenheid op donderdagochtend 29 april 2010 hebben de volgende personen uit de gemeente Leeuwarden een Koninklijke Onderscheiding ontvangen:

Jan de Boer
Geboren: 5 juni 1951 te Sloten
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
De heer Jan de Boer heeft zich ingezet voor de Baptistenkerk, het basisonderwijs, de Oranjevereniging en het gevangeniswezen.

Daarnaast vervulde De Boer diverse vrijwilligersfuncties. In de jaren zeventig was hij secretaris van het Nederlands Bijbelgenootschap in Leeuwarden. Van 1983 tot 1989 was hij lid van de dienst te Velde, en werkte hij mee aan de organisatie van de Pinksterfeesten bij Veenklooster.

Hij was van 1983 tot 1989 secretaris van de kerkenraad van de Baptistengemeente in Kollumerzwaag, lid van de Evangelisatie en Traktaatcommissie, leider van een gesprekskring, voorganger en bestuurslid.

Verder was De Boer verschillende periodes bestuurslid van het Protestants Christelijk Basisonderwijs in Leeuwarden, secretaris van de Oranjevereniging in Kollumerzwaag en van 1985 tot 1990 lid van de commissie van toezicht voor het gevangeniswezen in Leeuwarden.

Daarnaast heeft hij zich jarenlang ingezet als gastouder in de crisisopvang. Van 1989 tot 1995 hebben De Boer en zijn echtgenote vele kinderen voor langere tijd in huis opgevangen.

Henk Pander
Geboren: 5 februari 1935 te Lemmer,
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
Henk Pander was in 1975 één van de initiatiefnemers tot oprichting van de Stichting Spelend Sporten. Deze stichting organiseert sportactiviteiten voor jongere en oudere mensen met een verstandelijke beperking in Leeuwarden en omgeving, en werkt volledig met vrijwilligers.
Henk Pander was 20 jaar lang zeer betrokken bij de organisatie en uitvoering van activiteiten. Van 1983 tot 1987 was hij vice-voorzitter van de stichting.

Daarnaast was de heer Pander mede-initiatiefnemer van de herstart van de werkgroep Vakantie Dag Activiteiten. Deze werkgroep organiseerde van 1988 tot en met 2005 jaarlijks een activiteitenweekend voor geestelijk gehandicapte kinderen. Als penningmeester zorgde Pander voor fondswerving bij gemeentelijke instellingen en andere subsidiegevers en andere sponsoren. Hierdoor kon de eigen bijdrage van ouders tot een minimum worden beperkt.

Mohammed Farmani
Geboren: 9 april 1949 te Tabriz
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
De heer Farmani is in 1990 vanuit Iran naar Leeuwarden gekomen. Al 20 jaar betoont hij zich een bruggenbouwer tussen allochtone en autochtone Leeuwarders.

Farmani is als vrijwilliger actief bij verschillende organisaties. Onder meer bij Welzijn Leeuwarden en de gemeente Leeuwarden, waar hij zich onder andere inzet voor de integratie van allochtone Leeuwarders. Daarnaast is de heer Farmani vrijwilliger bij Loopgroep Leeuwarden. Vier jaar geleden heeft hij, als gediplomeerd loopcoach, in zijn wijk een eigen loopgroep opgezet om mensen te stimuleren meer te bewegen.

Piet Heemskerk
Geboren: 18 februari 1931 te Voorhout Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
De heer Heemskerk zat van 1992 tot 2001 als afgevaardigde van de Rooms-Katholieke Kerk, bisdom Groningen-Leeuwarden in de Raad van Kerken. Vanuit de raad nam hij sinds 1994 ook deel aan het Platform voor Levensbeschouwing in Kleurrijk Fryslân. Burgemeester Crone heeft de heer Heemskerk op 29 april een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt.

De heer Heemskerk staat bekend als een onvermoeibaar, bevlogen mens, zonder vooroordelen.
Zijn eigen geloofovertuiging is nooit een belemmering om anderen te ontmoeten. Hij is er van overtuigd dat religies niet zonder elkaar kunnen.

Bij Kleurrijk Fryslân heeft hij zich dan ook onder meer verdienstelijk gemaakt door het geven en doen van interreligieuze en interculturele cursussen, lezingen, workshops en activiteiten.

Ook heeft de heer Heemskerk in de Titus Brandsma-parochie in Leeuwarden een belangrijke rol gespeeld. Met name als voorzitter van de wijkraad Johannes de Doperkerk.
Daarnaast was hij ruim 25 jaar voorganger in de Woord- en Communieviering in wijkzorgcentrum Greunshiem. Nog steeds is hij actief lid van de Katholieke Bond voor Ouderen, afdeling Fryslân.

Jeltje Tiemersma-Veenstra
Geboren op 2 september 1925 te Twijzelerheide Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
Mevrouw Tiemersma-Veenstra is een enthousiaste en bescheiden dame die zich al ruim 45 jaar actief inzet voor de medemens. Als vrijwilligster heeft mevrouw diverse functies gehad, onder meer bij het Rode Kruis en de Unie van Vrijwilligers.

Centraal in haar vrijwilligerswerk staat de mantelzorg. Dit heeft ze vrijwel constant en voor verschillende mensen gedaan. Tot op de dag van vandaag zet mevrouw Tiemersma zich in voor mensen die dit nodig hebben. Op dit moment als activiteitenbegeleidster in zorgcentrum Abbingahiem.

Catharina Wijbenga-Stelpstra (Trijntje) Geboren op 31 maart 1934 te Huizum
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
Mevrouw Wijbenga heeft zich dertig jaar lang, tot en met 2000, ingezet voor voetbalvereniging FVC.
Zij was betrokken bij de oprichting van de Damesclub FVC in 1970. Vanaf de oprichting tot en met de opheffing in 2000 heeft zij de rol van penningmeester vervuld. Daarnaast heeft ze elf jaar lang de kantine geleid op het sportpark Nijlân.

Ook doet ze vanuit de Leeuwarder afdeling van Humanitas sinds 1991 vrijwilligerswerk voor Erasmushiem. Ze houdt zich onder meer bezig met de werving en selectie van vrijwilligers, en ze organiseert muziek- en kooractiviteiten en de jaarlijkse boottocht en toneelavond.

Berdina Wilhelmina Wiersma-Hazelaar (Wil) Geboren: 12 maart 1944 te Amersfoort
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
Mevrouw Wiersma-Hazelaar heeft zich verdienstelijk gemaakt in tal van organisaties.
Bij al haar activiteiten stond en staat de ontmoeting centraal.

Op dit moment is zij onder andere voorzitter van Vrouwen van Nu, afdeling Leeuwarden, gericht op ontmoeting tussen vrouwen. Mede door haar werk voor de Vereniging Nationale Bedevaarten kunnen jaarlijks zo'n 7.000 mensen een bedevaart naar Lourdes maken. Mevrouw Wiersma-Hazelaar is ook jaren actief geweest bij de scouting.

Daarnaast heeft ze er jarenlang voor gezorgd dat patiënten in het Bonifatius Hospitaal kerkdiensten konden bezoeken en in de Kerstnacht konden genieten van een prachtig Engelenkoor.

Met haar activiteiten nu en in het verleden heeft mevrouw Wiersma-Hazelaar veel mensen met elkaar in contact gebracht en voor `betekenisvolle ontmoetingen' gezorgd.

Theodorus Albert Velsink (Theo)
Geboren op 25 januari 1941 te Leeuwarden Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
Zorg is de rode draad in het leven van dhr. Theo Velsink. Zo was hij van 1978 tot 2004 de vaste huisarts voor het Huis van Bewaring en Gevangenis De Marwei in Leeuwarden. Hij deed dit naast zijn reguliere beroep als huisarts in Leeuwarden.

Naast zijn werk behartigde de heer Velsink vele jaren de belangen van de huisartsen op lokaal, districts-, provinciaal en zelfs landelijk niveau. Dat deed hij als bestuurder in diverse functies binnen de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst en de Landelijke Huisartsen Vereniging. Tot op heden is hij nog steeds vertegenwoordiger en stemgerechtigde voor de Friese huisartsen.

Van midden jaren zestig tot aan het eind van voetbalseizoen 2003 - 2004 diende de heer Velsink vrijwillig als clubarts. Hij reisde met het elftal vele wedstrijden af en verwierf daarmee groot aanzien in de voetbalwereld, ook bij de KNVB.

Naast de wereld van de zorg heeft de heer Velsink nog heel andere interessegebieden. De heer Velsink is sinds 1980 bestuurslid en sinds 1984 voorzitter van de Koninklijke Zeilvereeniging `Oostergo'. De vereniging die zich onder andere inzet voor het behoudt van Friese schepen, zoals boeiers, Friese jachten en tjotters. Daarbij maakt hij steeds deel uit van wedstrijdcommissies. Met veel enthousiasme ondersteunt de heer Velsink de doelstellingen van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond en de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten.

Sinds 1977 zet de heer Velsink zich ook in voor de Rotary Club Leeuwarden Oldehove, waar hij medeoprichter van is.

Naast al deze activiteiten was de heer Velsink mantelzorger voor onder andere zijn moeder en later zijn vader. Maar ook andere familieleden hebben zijn zorgzaamheid mogen ondervinden.

Mevrouw Sipkje Talsma-Hemstra (Sippie) Geboren op 6 mei 1939 te Wymbritseradeel Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
Mevrouw Talsma-Hemstra heeft zich al meer dan 25 jaar ingezet als één van de vaste vrijwilligers van de protestantse wijkgemeente Feniks/Goede Herder in Leeuwarden. Mevrouw Talsma-Hemstra heeft zich ingezet als ouderling, hield de ledenadministratie bij, was jarenlang actief als ouderenbezoeker en heeft een belangrijke rol gespeeld in het samengaan van de gereformeerde wijkgemeente Fenix en de hervormde wijkgemeente Goede Herder. Een bruggenbouwer tussen deze twee gemeenten.

Ook heeft mevrouw Talsma-Hemstra zich ingezet als vrijwilliger bij het ouderencentrum Swettehiem, waar ze veel voor de bewoners heeft betekend.

Addy Stoker
Geboren 24 juni 1957 te Rotterdam
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
Oud-raadslid voor de ChristenUnie Addy Stoker is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Stoker heeft zich veertien jaar lang volledig ingezet voor het raadslidmaatschap in Leeuwarden. In al die jaren groeide hij uit tot een bekende en betrokken Leeuwarder.

Addy Stoker staat bekend als een sociaal betrokken politicus die dichtbij de mensen staat.
Tijdens de raadsperiode liet je altijd duidelijk weten wanneer je het ergens niet mee eens was. Voorbeelden hiervan zijn het project Nieuw-Zaailand en de handhaving van de zedelijkheidswetgeving. Daarnaast zette hij zich in om een sociaal-religieuze kaart van Leeuwarden te maken, die je graag wilde aanbieden aan de gemeente. Hij was actief in de stad, had een eigen dierenspeciaalzaak en trimsalon.

Onder zijn lijsttrekkerschap behaalde de ChristenUnie vier jaar geleden voor het eerst twee zetels. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen stond Stoker op de vierde plaats op de ChristenUnie-kandidatenlijst en werd niet herkozen in de raad. Na de verkiezingen gaf hij aan dat zijn idealen er nog steeds zijn en dat er nog veel te doen is in de maatschappij. Onlangs maakte hij de oprichting bekend van een nieuwe politieke partij: de Progressief Christelijke Partij. Na veertien jaar ChristenUnie zal Stoker zijn politieke ambities via zijn nieuwe partij proberen waar te maken.

Ernest Marius Willen de Lange
Geboren: 25 januari 1950 te Leeuwarden Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
Ernest de Lange heeft zich sinds 1964 in vele verbanden bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de Leeuwarder en Friese samenleving. Zo vervulde hij ca. 61 nevenfuncties, naast zijn werk als notaris en maat in de notariële maatschap Adema Gast Wierda te Leeuwarden. De functies laten een brede belangstelling zien op kerkelijk, maatschappelijk en bestuurlijk gebied.

De Lange's eerste vrijwilligersfunctie was het bestuurslidmaatschap van Hildebrand, de schoolclub van de Christelijke H.B.S. in Leeuwarden. Daarna volgden onder meer bestuursfuncties bij de Gereformeerde kerk van Huizum en de Koepelkerk-wijkgemeente. Verder was hij voor langere of kortere tijd bestuurslid van onder meer het Natuurmuseum Fryslân, het Frysk Akademyfûns, de Provinciale Persvereniging voor Friesland, de Stichting Sint Anthony Gasthuis en de Stichting Verzetsmuseum Friesland. Hij heeft er actief aan bijdragen dat het museum niet alleen herinneringen aan de oorlog zou bewaren, maar ook een boodschap zou overbrengen aan de toekomstige generaties.

De Lange heeft zich ook jarenlang ingezet voor bijvoorbeeld de Particuliere Synode Friesland-Noord van de Gereformeerde Kerken, de Willem Lodewijkschool in Leeuwarden, de Stichting Slach by Warns, de Stichting Friesland State, de Stichting Monografie Leeuwarden en de totstandkoming van het Frysk Juridisch Wurdboek.

Mayken Geersing- Dominicus
Geboren: 1 september 1949 te Groningen Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
Mevrouw Geersing begon in de jaren `70 begon met bestuurlijk werk in de adoptiewereld als voorzitter van de Buitenlandse Adoptievereniging Noord Nederland (BAND). Na verloop van tijd besefte ze dat haar passie meer lag op het terrein van het helpen van de kinderen in de derde wereld, die zowel geholpen waren via adoptie maar vooral ook met hulp ter plaatse. Dat laatste sprak haar het meest aan en vanaf die tijd is mevrouw Geersing actief voor Unicef, waarvoor ze tot op heden ruim dertig jaar vrijwilligerswerk verricht.

Een andere vrijwilligersactiviteit die mevrouw Geersing in de afgelopen dertig jaar, op locaal, landelijk en internationaal gebied heeft uitgeoefend ligt op het terrein van het in stand houden en bevorderen van het kantklossen. Samen met haar echtgenoot is mevrouw Geersing initiatiefneemster geweest tot oprichting van `Museum Pakhuis Koophandel 't andere Museum' in Leeuwarden. In het museum bevindt zich onder andere een omvangrijke, internationale verzameling kant, die mevrouw Geersing in de afgelopen dertig jaar heeft verzameld.

Sinds 1976 is mevrouw Geersing een actief en betrokken lid van het tegenwoordige Vrouwen van Nu, afdeling Leeuwarden. Zij heeft daarin diverse functies vervuld en heeft in de jaren `80 in het kader van de vrouwenemancipatie cursussen gegeven, zoals `Vrouwen oriënteren zich op de samenleving' en `Politieke scholingscursussen voor vrouwen'.

Keimpe Klopma
Geboren: 16 juli 1950 te Leeuwarden
Wonende te Leeuwarden
Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
Naast zijn werk (34 jaar) voor de CCF (Frisian Dairy Foods) heeft de heer Klopma zich al ruim 40 jaar ingezet voor de Wijkgemeente Rondom de Grote Kerk in Leeuwarden. Voor deze gemeente en bijbehorende kerk heeft hij bijna iedere ondersteunende taak uitgevoerd die je je kunt bedenken. Van collecteren tot muziek uitzoeken voor het koor, en van de kas controleren tot geluidsopnamen maken van kerkdiensten. Keimpe Klopma deed en doet dat nog steeds. Al 40 jaar lang.

Keimpe Klopma zingt ruim 30 jaar in diverse koren. Als bas zingt hij praktisch wekelijks mee in de cantorij van de Grote Kerk, het Groot Evangelisatiekoor Leeuwarden of het Pniël Kerkkoor in Huizum. Hiernaast zingt hij sinds zes jaar ook nog in het Groot Holland Koor uit Voorthuizen. Het zingen kan als een bijzaak worden gezien naast alle vrijwilligersactiviteiten die de heer Klopma voor de koren uitvoert.

Jannie de Boer-Smeding
Geboren: 30 april 1935 te Wommels
Sible de Boer
Geboren: 22 december 1938 te Warns
(echtpaar, wonende te Leeuwarden)
Beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Aanleiding tot decoratie:
Met grote loyaliteit hebben meneer en mevrouw Brouwer zich jarenlang in allerlei functies ingezet voor de Salvator- en Koepelkerk. Ze verrichten in hun omgeving vele daden van medemenselijkheid en gaven hulp aan iedereen die dat nodig had.

Mevrouw De Boer-Smeding viert op 29 april haar 25-jarig jubileum als vrijwilliger van Het Nieuwe Hoek. Al die jaren heeft zij zich ingezet voor de vele oudere bewoners van het zorgcentrum. De heer De Boer leverde jarenlang een bijdrage aan het Nieuwsbulletin van wijkzorgcentrum Het Nieuwe Hoek. Samen voerden ze receptiewerkzaamheden uit en zorgden ze voor een goed systeem van de grootletterbibliotheek in het verzorgingstehuis.

Meneer en mevrouw De Boer zijn een voorbeeld van betrokkenheid, warmte en sociale bewogenheid.