Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 29 april 2010

Vragen van het lid Van der Veen (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

in aanvulling op eerdere vragen over het advies van CVZ inzake extra financiering Beleidsregel NZa (2009Z23513)


* Heeft U kennis genomen van de wijziging van de Beleidsregel Dure geneesmiddelen in ziekenhuizen CI 1135 *, waarmee de indicatie "eerstelijns behandeling van niet kleincellig longcarcinoom" voor pemetrexed is toegevoegd met terugwerkende kracht tot 1 mei 2008?


* Bent U op de hoogte van de notulen van de hoor- en wederhoorzitting van de NZa betreffende het protest van ZN tegen het positieve advies van CVZ over dit middel voor deze indicatie?


* Zijn de overwegingen van de NZa om onverkort het advies van CVZ over te nemen bekend? Zo ja, hoe luiden deze? Zo nee, kunt U deze achterhalen en weergeven?


* Kunt u aangeven in hoeverre en in welke zin, het zowel inhoudelijke als procedurele protest van ZN, een rol heeft gespeeld bij de besluitvorming van de NZa? Is deze informatie openbaar? Is deze informatie bekend gemaakt bij de partij (ZN) die protest heeft aangetekend?


* Zo nee, acht U het dan waarschijnlijk dat de besluitvorming van de NZa zuiver procedureel is geweest?


* Bent U nog steeds van mening dat er sprake is van zorgvuldige besluitvorming (antwoord op vraag 14) door de NZa?


* Kunt U nogmaals aangeven of er binnen de gehele procedure van het opnemen van een middel op de Beleidsregel tot en met het verplichten van verzekeraars de kosten van deze middelen toe te voegen aan het budget van ziekenhuizen, voldoende bezwaar en inspraak mogelijkheden bestaan die toetsbaar in deze procedure een rol spelen? Kan hiervan een overzicht worden gegeven? Kunt U aangeven of en zo ja in hoeverre U deze procedure wil aanpassen om automatismen in vergoedingsverplichtingen te laten bekritiseren?


* Wat is uw mening ten aanzien van het feit dat de zorgkosten, in de huidige financiële crisis, met bijna 30 miljoen per jaar extra worden belast voor ongeveer 2000 patiënten, met een behandeling zonder extra levensverlenging, waarvan de Franse overheid geen toegevoegde waarde heeft vastgesteld? Wat is precies het verschil tussen de franse zienswijze en die van het CVZ en welke argumenten worden daarbij gebruikt?


* Op welke wijze ziet de IGZ toe op een onjuiste en een publiekelijk toegankelijke claim van Lilly, zoals toegezegd in antwoord op vraag 13? Wat is uw mening ten aanzien van het feit dat deze claim nog steeds aanwezig is op de site van Lilly en dat daarin als feit wordt gesteld dat pemetrexed beter werkt dan andere chemotherapie bij niet kleincellig longcarcinoom? Kunt U een nauwkeurige tijdslimiet aangeven waarbinnen deze claim wordt beoordeeld en op welke wijze deze zal worden bestraft/verwijderd?


* www.nza.nl

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl