Gemeente Winterswijk


Provincie Gelderland steunt ontwikkeling bedrijventerrein Fortuna

29 april 2010

De provincie Gelderland wil bijdragen aan de ontwikkeling van het bedrijventerrein Fortuna in Winterswijk. De bodem is op enkele plekken sterk verontreinigd. Gedeputeerde Staten gaan nu Provinciale Staten voorstellen om de gemeente voor de noodzakelijke bodemsaneringen een bijdrage van max. ¤460.000,00 te verlenen conform haar besluit dd 27 april 2010.

Deze provinciale bijdrage is afkomstig uit het budget "Versnellingsgelden Bodemsanering Gelderland "en bedoeld als provinciale cofinanciering van een deel van de onrendabele investering. Hierdoor worden ruimtelijke ontwikkelingsprojecten met een provinciale impact in combinatie met bodemsanering mogelijk gemaakt. De provincie streeft naar een schoon en veilig milieu en voldoende gelegenheid voor bedrijven om te ondernemen. Ontwikkeling bedrijventerrein Fortuna sluit nauw aan bij deze provinciale doelstellingen.

Mede door de aanwijzing als Nationaal landschap is de gemeente Winterswijk aangewezen op inbreiding, duurzaam hergebruik en revitalisering van bestaande locaties. Dit geldt ook voor de locatie Fortuna aan de van Leeuwenhoekweg. Hier is inmiddels al een mooie locatie gevonden voor de uitbreiding van bouwmaterialenhandel Breukers. De fa. Breukers had oorspronkelijk de DAV-locatie in bezit voor uitbreiding van haar bedrijfsactiviteiten, maar dit was om planologische en milieutechnische redenen niet haalbaar. Samen met de gemeente Winterswijk is voor deze oplossing aan de van Leeuwenhoekweg gekozen. Op het DAV-terein ontwikkelt de gemeente Winterswijk nu een werklandschap.

Bedrijventerrein Fortuna omvat onder andere de terreinen van fc Trias (voorheen vv Fortuna), de voormalige bedrijfsterreinen van de vleesverwerkende industrie Zwanenberg, waaraan het sportcomplex haar naam ontleende, de retentievoorziening/ijsbaan aan de Wooldseweg en een aantal woningen welke zijn aangekocht en gesloopt.

De werkzaamheden voor het bouwrijp maken van de terreinen zijn inmiddels in volle gang. Het definitief saneringsplan voor de omvangrijke bodemverontreiniging op de locatie van de voormalige bebouwing van "Zwanenberg" is inmiddels goedgekeurd door de provincie Gelderland. Aanbesteding van deze bodemsanering zal medio juni/juli plaats vinden waarna uitvoering in september 2010 kan starten. de verwachting is dat de sanering nog dit jaar afgerond is.

De eerste bedrijfsterreinen zijn inmiddels al uit gegeven aan lokale bedrijven.