Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Start ontwerp Olympische Hoofdstructuur

29-04-2010

Het ministerie van VROM heeft de aftrap gegeven voor het ontwerp van een Olympische Hoofdstructuur. Doel is om de organisatie van de Olympische Spelen in 2028 te benutten voor een duurzame en aantrekkelijke ruimtelijke ontwikkeling van heel Nederland. Het Olympische Nederland van 2028 is een land met een goed leefklimaat, voldoende sportaccommodaties, en een goede mobiliteit, zodat de Olympische en Paralympische Spelen vlekkeloos kunnen verlopen.

VROM heeft gekozen voor de combinatie One Architecture en Zwarts & Jansma architecten om de Olympische Hoofdstructuur van Nederland te ontwerpen. Samen met de alliantie Olympisch Vuur, overige stakeholders en experts zullen One Architecture en Zwarts & Jansma architecten de komende maanden de verschillende opgaven verkennen en ideeën genereren. Het gaat hierbij niet alleen om keuzes op het gebied van mobiliteit, stad, land en sport maar ook om de wijze waarop partijen betrokken kunnen worden een bijdrage te leveren.

Henk Ovink, directeur Nationale Ruimtelijke Ontwikkeling van VROM, zegt over het belang van de OHS: "De Spelen geven focus. Door de Spelen te benutten om de meest urgente opgaven aan te pakken, zorgen we ervoor dat elke euro rendeert. De investeringen moeten robuust en duurzaam zijn, en bijdragen aan de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland na 2028."

Eerder heeft het ministerie van VROM met het Schetsboek "Ruimte voor Olympische Plannen" aangetoond dat ruimtelijk gezien Nederland groot genoeg is om alle benodigde infrastructuur, accommodaties en voorzieningen voor eventuele Olympische Spelen te kunnen herbergen.

Andere onderdelen van de Ruimtelijke ambitie van het Olympisch Plan 2028 zijn een verkenning door sportkoepel NOC*NSF naar de wijze waarop accommodaties voor topsportevenementen efficiënt over Nederland verdeeld kunnen worden en een analyse door het ministerie van VWS naar de te verwachten maatschappelijke kosten en baten van de aanloop naar en de mogelijke organisatie van de Olympische Spelen in 2028 in Nederland. Dit leidt uiteindelijk tot de ruimtelijke inpassing van de Olympische en Paralympische Spelen in Nederland, waaruit onder meer de keuze van de stad voortvloeit. Hierover wordt door de alliantiepartners van Olympisch Vuur gezamenlijk besloten.

De alliantie Olympisch vuur bestaat uit de volgende partners: IPO, VNG, de G4, VNO-NCW, MKB Nederland, FNV mede namens ABVAKABO, NOC*NSF en de Rijksoverheid.