Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


Jongerenproductiehuis Indische Buurt van start

---

Verbouwing Jongerenproductiehuis Indische Buurt van start

Persbericht

29 april 2010
Stadsdeel Oost (voorheen Zeeburg) en welzijnsaanbieder Civic Zeeburg verbouwen het pand aan het Javaplantsoen 6 in de Indische buurt. Het moet omgetoverd worden tot een gebouw dat kan functioneren als centrum voor activiteiten voor jongeren, een zogenaamd Jongerenproductiehuis.

Daarnaast richt stadsdeel Oost later dit jaar de openbare ruimte rondom het pand opnieuw in. De verbouwingswerkzaamheden aan het pand starten half mei en duren tot en met oktober. Naar verwachting kan het Jongerenproductiehuis nog voor het einde van dit jaar in gebruik worden genomen.

Achtergrond

Voor de Indische Buurt worden de jongerencentra Tha Mix, de Loods, en het JEC geclusterd tot één activiteitencentrum jeugd, het Jongerenproductiehuis. Zo'n productiehuis kenmerkt zich onder meer door een sterke eigen verantwoordelijkheid, een actieve inzet van jongeren, een bundeling van activiteiten die voor meerdere doelgroepen relevant zijn en een sterk accent op sport. Voorbeelden van activiteiten zijn educatie, individuele trajectbegeleiding en coachingsgesprekken, muziek en theater.

Verbouwing

Samen met de toekomstige gebruikers, de jongeren, is het ontwerp van het Jongerenproductiehuis tot stand gekomen. Voor hen worden nieuwe ruimten gemaakt, zoals een kookruimte, een grote activiteitenzaal, een ruimte voor computercursussen en een ruimte om muziek te mixen. Om dat te realiseren, wordt het hele pand gestript en opnieuw ingericht.

De verbouwing van het pand houdt verder in dat de huidige entree aan de westzijde wordt verplaatst naar de zuidzijde aan de Insulineweg. Voor deze verbouwing is een bouwvergunning afgegeven en een aannemer geselecteerd.

Herinrichting openbare ruimte

Vanwege de verplaatsing van de entree, past het stadsdeel de openbare ruimte aan. Aan de zuidzijde voor de nieuwe toegang wordt een voetpad aangelegd waar fiets- en bromfietsvoorzieningen komen. De stoep voor de oude toegang aan de westzijde wordt toegevoegd aan het groen van het Javaplantsoen. Hier komen nieuwe bomen van het soort Magnolia Grandiflora. De haag wordt een klein stuk ingekort om aansluiting op het bestaande plantsoen en het zicht te vergroten.

Er is al een nieuwe speelplaats gerealiseerd aan de noordzijde van het Javaplantsoen. De oude speelplaats bij het Javaplantsoen nr 6 wordt veranderd in gras. Het stadsdeel verwacht met deze ingrijpen een positieve bijdrage te leveren aan het beheer en de veiligheid van de omgeving.

---