Gemeente Overbetuwe

realisatie zorgwoningen Westeraam

Bestemmingsplanwijziging nodig voor realisatie zorgwoningen Westeraam

29 april 2010

Gemeente Overbetuwe heeft het verzoek ontvangen om het bestemmingsplan Westeraam gedeeltelijk aan te passen. Het betreft het plangebied waar de monumentale boerderij `Westeraam' staat waarin voorheen een Thermencomplex was gevestigd. De ontwikkelaar wil hier zorgwoningen, gezinswoningen en zeven andere woningen realiseren. De huidige bestemming is "Dienstverlening" dit moet worden omgezet naar de bestemmingen Maatschappelijk , Tuin en Wonen.

Thomashuis en Herbergier

De monumentale boerderij wordt omgebouwd, de afgebrande schuur wordt herbouwd. In de gebouwen worden een zogenaamd Thomashuis en een Herbergier gevestigd. Een Thomashuis is een particuliere, kleinschalige woonvoorziening voor zes tot acht mensen met een verstandelijke beperking. Een Herbergier heeft dezelfde functie, maar is bedoeld voor een andere doelgroep. Namelijk mensen met geheugenproblemen, dit kunnen zowel jongeren als ouderen zijn. Beide woonvormen worden geleid door minimaal twee "zorgondernemers". Dit zijn echtparen/koppels die zelf ook in het hoofdgebouw wonen.

De zeven andere woningen (op de plaats van de voormalige parkeerplaats van het Thermencomplex) vallen onder de bouw van de woningen in de Lanenbuurt ten zuiden van het Aamsepad.

Procedure

De plannen zijn al behandeld in een gecombineerde zitting van de Welstand- en Monumentencommissie. Deze gecombineerde commissie heeft haar waardering uitgesproken voor het initiatief tot herbestemming.

De gemeente kiest ervoor om af te zien van de mogelijkheid tot inspraak. Het ontwerpbestemmingsplan wordt meteen ter inzage gelegd voor zienswijzen. Hiermee wordt de procedure verkort zonder belanghebbenden de mogelijkheid te ontnemen om te reageren. Gelijktijdig wordt een apart beeldkwaliteitplan in procedure gebracht. De planlocatie was namelijk niet meegenomen in de beeldkwaliteitplannen die zijn opgesteld voor Westeraam. Na terinzagelegging wordt een rapport Zienswijzen opgesteld. Als er geen reden is de procedure te stoppen of het bestemmingsplan aan te passen, kan het college van B&W een uiteindelijk besluit nemen. Daarna moet de raad het gewijzigde bestemmingsplan vaststellen.