Provincie Gelderland
PROVINCIE Gelderland HELPT WONINGEN TE ISOLEREN

De provincie stelt vanuit het Gelders Klimaatprogramma en vanuit de extra middelen ter bestrijding van de recessie bijna 2,5 miljoen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen aan de buitenkant, zoals de gevel, van bestaande koopwoningen. De provincie wil graag dat de subsidieregeling via een beperkt aantal gemeenten wordt uitgevoerd.

Annelies van der Kolk:"Gelderland investeert veel in opwekken van duurzame energie. Dat is nodig maar we weten ook heel goed dat we veel zuiniger en doelmatiger met energie moeten omgaan. Nu vliegt energie vaak zo letterlijk de deur uit, bij winkels bijvoorbeeld. Maar ook bij woningen. De zomer is een goede tijd om hier aan te werken, zodat de winter zuinig en warm wordt."

Het blijkt dat eigenaren van ouderen koopwoningen (voor 1975) zeker in het lagere koopsegment isolerende maatregelen of maatregelen aan schil voor zich uitschuiven en eerder investeren in het inbouwpakket zoals een keuken of badkamer renovatie. Door een kleine subsidie worden veel eigenaren net over de streep getrokken om wél te isoleren.

Het isoleren van de gevel levert een behoorlijke energiebesparing op. Snel terugverdiend. Daarnaast verhoogt het het wooncomfort. Dee energiekosten vormen een steeds groter deel van de totale woonlasten. Juist voor lagere en middeninkomens met een eigen woning kunnen de woonlasten op deze manier worden teruggedrongen. Belangrijk is ook dat mensen weer zelf veel bewuster met energie in hun woning omgaan.

In het Gelders Klimaatprogramma is vastgelegd dat tot 2020 ieder jaar 30.000 gebouwen 20 tot 30% energiezuiniger moet worden. Dat is een forse ambitie. De Rijksoverheid biedt een pakket aan subsidies en leningen om energiebesparing te realiseren. Niet iedere regeling blijkt effectief. Gelderland wil op bestaande regeling een waardevolle aanvulling bieden. Uit de eerste resultaten van de pilot klimaataanpak bestaande bouw waaraan 22 gemeenten deelnamen, blijkt dat veel winst te halen is door het isoleren van de schil van de woning.

Mogelijk komt er nog meer geld beschikbaar voor klimaatmaatregelen in de bestaande bouw. Op 27 april gingen Gedeputeerde Staten akkoord met een visie op klimaatmaatregelen bij bestaande gebouwen. Opzet is dat deze visie ook een plek krijgt in de discussie in Provinciale Staten in juni over de investeringen op lange en korte termijn en de voorjaarsnota.