Gemeente Amersfoort
Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 29 april 2010

Coalitieakkoord en nieuwe wethouders Amersfoort gepresenteerd

BPA, VVD, D66, GroenLinks en CDA vormen samen het nieuwe college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort. De fracties hebben overeenstemming bereikt over het collegeprogramma voor de periode 2010 tot 2014. 'Verbonden, slagvaardig en duurzaam' zijn de centrale waarden in het akkoord.

Ben Stoelinga (BPA), Hans Buytelaar (VVD), Mirjam Barendregt (D66), Sebastiaan van 't Erve (GroenLinks) en Gert Boeve (CDA) zijn de beoogde wethouders in het college. In de raadsvergadering van 11 mei (vanaf 20.30 uur) is er een debat over het coalitieakkoord. Daarna dragen de fractievoorzitters de kandidaat-wethouders voor en kunnen de raadsleden hen vragen stellen. Vervolgens staat de benoeming en beëdiging van de wethouders op de agenda.

Kracht van de stad
De vijf partijen hebben elkaar gevonden op een gemeenschappelijk inhoud, ambitie en stijl. De kracht van de stad en haar inwoners staat daarbij centraal. Bewoners, ondernemers en organisaties kunnen verantwoordelijkheid dragen. Het is aan het gemeentebestuur om de kracht van de stad te stimuleren, te benutten en te faciliteren. Het college wil bereikbaar zijn en zal veel in de wijken aanwezig zijn. En het college neemt verantwoordelijkheid. Moeilijke beslissingen over bijvoorbeeld bereikbaarheid, groen en bezuinigingen worden niet vooruit geschoven.

Zeer zware financiële opgave
De gemeente staat voor een zeer zware financiële opgave. Op slagvaardige wijze willen de vijf partijen dat ter hand nemen. Zo willen zij bereiken dat het sociale vangnet een trampoline is, naar deelname en participatie in de maatschappij. Bezuinigingen en innovatie gaan hand in hand. De coalitiepartners zoeken naar vernieuwende en duurzame oplossingen waarbij sociaal-culturele, ecologische en economische samenhang in beeld blijft. Het college gunt Amersfoort een gezonde, duurzame toekomst.

Kandidaat-wethouders
Ben Stoelinga (BPA) wordt verantwoordelijk voor de onderwerpen Jeugd & Onderwijs, Wijken & beheer en Sport. Stoelinga (59 jaar) was jarenlang actief voor een lokale politieke partij in Leusden. Tot 2009 was hij directeur onderwijs van het Edison College in Apeldoorn. Sinds juni 2009 werkt hij voor de werkmaatschappij van het landelijke vakcollege dat zetelt in Amersfoort.

De portefeuille van Hans Buytelaar (VVD) bestaat uit Financiën & belastingen en Mobiliteit. Buytelaar (47 jaar) zat zes jaar in het bestuur van de Amersfoortse afdeling van de VVD. Hij is directeur van een ICT-bedrijf en was onder meer manager in een ziekenhuis en een kenniscentrum voor overheid en bestuur.

Mirjam Barendregt (D66) wordt verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Cultureel klimaat & Stadshart. Barendregt (44 jaar) was twaalf jaar gemeenteraadslid in Amersfoort. Ze werkt bij beveiligingsbedrijf Trigion als Manager Sales en is daarnaast actief als bestuurslid van Stadsring51 en B-art.

Sebastiaan van 't Erve (GroenLinks) krijgt de portefeuille Duurzaamheid, Sociale Zekerheid en Integratie en Amersfoort 2.0. Van 't Erve (32 jaar) is sinds augustus 2009 wethouder van Amersfoort. Daarvoor werkte hij bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij is politiek actief sinds 2000, sinds 2006 is Van 't Erve gemeenteraadslid en fractievoorzitter.

Gert Boeve (CDA) wordt verantwoordelijk voor Economie & Wonen, Zorg & Welzijn en Amersfoort Vernieuwt en Vathorst. Boeve (34 jaar) is sinds september 2008 wethouder van de gemeente Amersfoort. Daarvoor was hij adviseur bij adviesbureau BMC. In 2002 werd Boeve voorzitter van CDA Amersfoort, sinds januari 2006 was hij gemeenteraadslid.

De portefeuille van burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper omvat Algemeen bestuur & public affairs, Openbare orde & veiligheid en Handhaving. Van Vliet (58 jaar) is sinds 2000 burgemeester Van Amersfoort. Eind juni 2010 legt ze haar ambt neer.

Coalitieakkoord en formatie
Het volledige coalitieakkoord is beschikbaar via de website van de gemeente Amersfoort, www.amersfoort.nl. In het dossier 'Verkiezingen en formatie college' is de tekst opgenomen. Ook is daar informatie te vinden over het verloop van de formatie tot nu toe. Na de verkiezingen gingen BPA, VVD, D66 en GroenLinks in gesprek over de vorming van een nieuw college. Nadat zij besloten hun formatiegesprekken te staken, vroeg de gemeenteraad aan burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper een informateur aan te stellen. Zij vroeg oud-minister Pieter Winsemius, die na gesprekken met alle partijen adviseerde om de gesprekken te vervolgen met BPA, VVD, D66, GroenLinks en CDA.