Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 29-04-2010
Zweden schenkt wittebrood aan Vlaardingen

Het Zweedse bedrijf Lantmännen schenkt 1000 kg meel aan de stad Vlaardingen. De Zweedse ambassade overhandigt op Koninginnedag 30 april 2010 symbolisch een zak meel aan de burgemeester van Vlaardingen en het locale Rode Kruis tijdens een ceremonie op de markt in Vlaardingen. Van het meel bakken de Vlaardingse bakkers wederom het "Zweeds wittebrood", net als in de hongerwinter van 1944-'45.

De Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen heeft het initiatief genomen om het Zweedse wittebrood weer te bakken, om op die manier te herdenken dat het dit jaar 65 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de bezetting van Nederland. En Zweeds wittebrood kan natuurlijk niet gebakken worden met iets anders dan Zweeds meel! De Zweedse ambassade in Den Haag heeft contacten bemiddeld tussen de stichting in Vlaardingen en het Zweedse Lantmännen, dat bereid was om het benodigde meel ter beschikking te stellen.

De schenking van het meel herinnert aan de voedseltransporten die in de laatste oorlogswinter plaats vonden. Vanuit Zweden voeren schepen met levensmiddelen die voor Nederland bestemd waren. De schepen kwamen in Delfzijl aan en de lading is vanuit de haven van Delfzijl door het hele land verspreid. Veel mensen herinneren zich nog het brood dat gebakken werd met het vers aangevoerde mee. "Het smaakte als cake", is een veel gehoorde opmerking erover, wat niet zo verwonderlijk is na maanden van voedselschaarste.



Ingezonden persbericht