Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

Raad stelt plannen Zijdebalen en Oudenoord vast

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Oudenoord 275 en het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) voor het Zijdebalenterrein in zijn vergadering van 29 april vastgesteld. De raad diende vier amendementen in op het SPvE Zijdebalen. Drie daarvan werden aangenomen; over de parkeernorm, het behoud van de Gamma en de mogelijkheid om in de toekomst de Westerstroom terug te brengen.

De raad was in grote meerderheid positief over de plannen voor het Zijdebalenterrein en de Oudenoord 275. Het Zijdebalenterrein is het gebied tussen de Oudenoord (Westerdijk), Kaatstraat, David van Mollemstraat en de Vecht. In dit gebied komen woningen en winkels. De torenflat Oudenoord 275 ligt naast dit gebied. Het gebouw, waar voorheen o.a. de sociale dienst in gehuisvest was wordt gesloopt. Er komt een nieuwe flat (Het Noorderlicht) waarin appartementen, een fitnesscentrum en restaurant komen.

Parkeren
Zes fracties in de raad maakten zich wel zorgen over de mogelijke parkeerproblemen door het afwijken van de parkeernorm. De VVD diende daarom een amendement in, gesteund door D66, CDA, SP, Stadspartij Leefbaar Utrecht en Trots op Nederland, om de SPvE zo te wijzigen dat het totale aantal woningen en parkeerplaatsen binnen de parkeernormen zou vallen. GroenLinks, PvdA en ChristenUnie stemden tegen, zij vonden het een gevaar voor de uitwerking van het plan voor de autoluwe wijk. Het amendement werd met een kleine meerderheid (21-19) aangenomen.

Verder wilde de raad graag de Gamma behouden in het gebied en de Westerstroom weer zichtbaar maken. Deze stroomt nu onder de weg door. Op dit moment is het wegens te hoge kosten niet mogelijk de Westerstroom weer naar de oppervlakte te halen. Het amendement van de PvdA, mede ondertekend door alle andere fracties, om bij de uitwerking van de plannen rekening te houden met het in de toekomst terugbrengen van de Westerstroom, werd unaniem aangenomen. Ook het amendement van D66, mede ondertekend door alle andere fracties, om de eis van het inpandig laden en lossen uit het SPvE te schrappen, zodat herhuisvesting van de Gamma kansrijker wordt, werd unaniem aangenomen.

Het ontwerpbestemmingsplan Oudenoord 275 en de SPvE Zijdebalen werden vastgesteld. Alleen de SP stemde tegen; de fractie vond de gevolgen voor de omgeving voor wat betreft het verkeer en parkeren te groot.