Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Proef met Taser bij arrestatieteams jaar langer

29 april 2010

De proef bij de acht arrestatieteams van de politie en de marechaussee met het stroomstootwapen Taser wordt een jaar verlengd; de proef loopt nu door tot mei 2011. De Taser kan van korte afstand gebruikt worden als alternatief voor een vuurwapen of andere, minder effectieve middelen.

De proef met de Taser bij de arrestatieteams begon in mei vorig jaar. Na de zomer volgt de evaluatie van de proef en valt het besluit of de arrestatieteams de Taser definitief houden. Om te voorkomen dat de arrestatieteams op 1 mei a.s. de Tasers moeten inleveren en later wellicht weer terug krijgen, is de proef met een jaar verlengd. Ook kunnen gebruikservaringen na 1 mei nog in de evaluatie meegenomen worden. De gewone politie wordt niet uitgerust met de Taser.

stroomstootwapen taser Arrestatieteams

(AT's ) komen in actie in levensbedreigende omstandigheden. Bijvoorbeeld als vuurwapengevaarlijke verdachten gearresteerd moeten worden, als iemand dreigt zichzelf (met een wapen) van het leven te beroven of als er mensen bewaakt of beveiligd moeten worden. De teams voeren in totaal rond de 2000 acties per jaar uit. Een Hoofdofficier van Justitie moet vooraf toestemming geven voor de inzet van een arrestatieteam. De AT's maken onderdeel uit van het stelsel van speciale eenheden. Dit bestaat uit drie `lagen': eerst de arrestatieteams voor zaken die te zwaar of te gevaarlijk zijn voor de gewone politie, daarboven de Dienst Speciale Interventies (DSI) en bovenaan de Unit Interventies Mariniers (UIM). De DSI is er voor het bestrijden van grof geweld en terrorisme, en kan zwaardere wapens gebruiken. De mariniers worden ingezet bij grootschalige en bijzondere operaties, bijvoorbeeld een gekaapt vliegtuig, zeeschip of boorplatform.

Video: Proef met stroomstootwapen