Fortis Bank
Published: 17:45 CEST 29-04-2010 /Source: FORTIS /XBRU: TICKER FORA /ISIN: BE0003801181

Beslissingen van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Fortis N.V. van 29 april 2010 in Utrecht

Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Fortis N.V., hebben de aandeelhouders alle voorstellen die door de Raad van Bestuur zijn voorgelegd goedgekeurd.

Het percentage van het vertegenwoordigde kapitaal in Utrecht bedroeg 16,79%.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders heeft, voor het boekjaar 2009, de goedkeuring gegeven voor de statutaire jaarrekening, de vaststelling van een bruto-dividend van 8 eurocent per Fortis Unit, het bezoldigingsbeleid voor de leden van de Raad van Bestuur en de leden van het Group Executive Committee, evenals de bezoldiging van de niet-uitvoerende leden van de Raad van Bestuur van Fortis N.V.

De vergadering heeft vervolgens de benoeming van mevrouw Bridget McIntyre en mevrouw Belén Romana als niet-uitvoerend bestuurders, tot na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 2013, goedgekeurd.

De andere punten op de agenda zijn eveneens door de vergadering goedgekeurd, met name de naamswijziging in "ageas n.v.".

Ten slotte is het voorstel tot het verlenen van decharge aan de leden van de Raad van Bestuur voor het boekjaar 2009 goedgekeurd.

In zijn toespraak tot de aandeelhouders benadrukte voorzitter Jozef De Mey dat Verzekering ook in de toekomst de corebusiness van Fortis zal blijven, geruggensteund door ruim 180 jaar ervaring en expertise. Hij voegde eraan toe dat Fortis een prominente rol wil blijven spelen en in de verzekeringssector voortrekker wil zijn binnen de zelf gekozen markten.

Dhr. De Mey schetste enkele hoofdprioriteiten in de activiteiten van de Raad in het voorbije jaar. Hij beklemtoonde specifiek de grondige herziening van het corporate governance process met de installatie van versterkte committees en twee belangrijke taskforces die de dossiers uit het verleden helpen af te sluiten. De voorzitter herhaalde ook dat de Raad het als zijn allesoverheersende plicht ziet de belangen en de financiële stabiliteit op lange termijn van het nieuwe Fortis te beschermen. In de context van dit nieuwe Fortis verwelkomde dhr. De Mey ook de steun voor het nieuwe merk Ageas, de start voor het volgende hoofdstuk in de geschiedenis van de onderneming.

Wat de dossiers uit het verleden betreft, benadrukte dhr. De Mey zijn hoop dat deze zo snel mogelijk opgelost geraken zodat het bedrijf al zijn aandacht op de toekomst kan richten. Tegelijk bevestigde hij het engagement van Fortis alle wettelijke procedures in het belang van de aandeelhouders te zullen afhandelen. Hij riep de aandeelhouders op om de maatschappij te steunen in haar groei en zo hun verliezen te recupereren, en niet de weg van de procesvoering te kiezen aangezien deze laatste manier de onderneming meer schade kan berokkenen.

CEO Bart De Smet bevestigde de vooruitgang die werd geboekt na de goedkeuring van de deal met BNP Paribas. Deze culmineerde in een stevige en solide financiële prestatie voor een jaar dat niet alleen voor onze onderneming maar voor de hele economie een zwaar jaar was.

Dhr. De Smet stelde dat de onderneming opnieuw "op de rails staat" en bevestigde zijn intentie om al het mogelijke te doen om voort te gaan met de wederopbouw en de onderneming te doen uitgroeien tot een solide verzekeraar op de Europese en Aziatische markten. Hij bevestigde dat Fortis goed geplaatst is om ook in 2010 haar doelstellingen te realiseren, zoals:

voortgezette stroomlijning en versterking van de verzekeringsactiviteiten;

handhaving van een voorzichtige asset mix bij een sterke solvabiliteits- en liquiditeitspositie;

finalisering van de rebranding en herpositionering van de onderneming.

Tijdens zijn uiteenzetting van de strategie besprak dhr. De Smet een belangrijke bouwsteen van deze strategie: het partnershipmodel. Hij beklemtoonde dat dit partnershipmodel vele opportuniteiten biedt en dat Fortis dit daarom verder wil ontwikkelen op basis van haar bewezen vermogen om hoogwaardige samenwerkingsverbanden aan te gaan in Europa en Azië.

Dhr. De Smet verwees naar de strategische doelstellingen van de onderneming als illustratie van een nieuwe groepsdynamiek, ondersteund door een nieuw, vereenvoudigd management team, gestructureerd om maximale synergieën te realiseren en om uitwisseling van kennis en ervaring aan te moedigen.

De integrale toespraken en de resultaten van de stemmingen zijn beschikbaar op www.fortis.com in de rubriek Investor Relations / Aandeelhoudersvergaderingen.

Fortis is een internationale verzekeringsmaatschappij die kan bogen op ruim 180 jaar ervaring en vakkennis. Fortis behoort tot de 20 grootste verzekeraars in Europa. De onderneming heeft ervoor gekozen haar bedrijfsactiviteit toe te spitsen op Europa en Azië, twee continenten die samen het grootste segment van de wereldwijde verzekeringsmarkt vormen. Fortis is een onbetwist leider op de Belgische markt voor individuele levensverzekeringen en Employee Benefits, en via AG Insurance ook een topspeler in Niet-Leven. Internationaal gezien is Fortis nadrukkelijk aanwezig in het VK als derde grootste verzekeraar van privévoertuigen. De maatschappij heeft voorts dochterondernemingen in Frankrijk, Duitsland, Turkije, Oekraïne en Hongkong. Fortis heeft een stevige staat van dienst in de ontwikkeling van partnerships met belangrijke distributeurs op diverse markten. Zo bestaan er succesvolle partnerships in Luxemburg, Italië, Portugal, China, Maleisië, India en Thailand. Fortis telt meer dan 11.000 werknemers en noteert een jaarlijkse premie-instroom van ongeveer 16 miljard euro.

De activa van Fortis omvatten een belang van 75% in AG Insurance, 100% in Fortis Insurance International, 45% in Royal Park Investments en andere financiële activa en passiva in diverse andere financieringsvehikels.