Tweede Kamer der Staten Generaal

Herdenking 4 mei en opening www.erelijst.nl

De jaarlijkse herdenking heeft op dinsdag 4 mei 2010 om 11.00 uur plaats bij het nationaal monument "Erelijst van Gevallenen" bij de hoofdingang van het Tweede Kamergebouw (Binnenhof 1a).

Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid opent de Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, om 10.30 uur de digitale "Erelijst van Gevallenen" (Oude zaal, gebouw Tweede Kamer). Het nationaal monument "Erelijst van Gevallenen" werd 50 jaar geleden op 4 mei 1960 door koningin Juliana officieel aangeboden aan de Voorzitters van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De Tweede Kamer heeft in samenwerking met het NIOD de "Erelijst van Gevallenen" gedigitaliseerd.

De jaarlijkse herdenking bij het nationaal monument "Erelijst van Gevallenen" begint om 11.00 uur met het voordragen van gedichten door leerlingen van het City+ College, onderdeel van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag. Hierna volgt een toespraak van de Voorzitter van de Tweede Kamer.

Aansluitend leggen de Voorzitter van de Eerste Kamer, de heer René van der Linden,
en de Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, namens de
Staten-Generaal een krans. Na de kranslegging door de beide Voorzitters legt minister-president J.P. Balkenende namens de Raad van Ministers van het Koninkrijk een krans bij het monument.

In verband met het vijftigjarig bestaan van de Erelijst legt dit jaar de burgemeester van Den Haag, de heer J.J. van Aartsen een krans namens het Haagse gemeentebestuur. Ten slotte leggen de directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), mevrouw Marjan Schwegman, en de heer Johannes Post jr een krans namens de nabestaanden. De heer Post jr. is zoon van verzetsstrijder Johannes Post sr. die is opgenomen in de "Erelijst van Gevallenen".