Hulpverleningsdienst Groningen


Ambassadeurs in strijd tegen meisjesbesnijdenis

Ambassadeurs meisjesbesnijdenis

Ruim 1600 meisjes in Noord Nederland lopen het risico besneden te worden. Dat blijkt uit het rapport `Maak een vuist tegen Vrouwelijke Genitale Verminking in Noord Nederland' van de drie noordelijke Centra voor Maatschappelijke ondersteuning (CMO Groningen, Partoer CMO Friesland en ENOVA STAMM CMO Drenthe). Reden om de Vrouwelijke Genitale Verminking in Groningen, Friesland en Drenthe aan te pakken.

VGV ambassadeurs

Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) wordt in Groningen, Friesland en Drenthe de komende jaren aangepakt met de inzet van speciaal getrainde VGV ambassadeurs. De ambassadeurs komen uit het Noorden en vertegenwoordigen een traditioneel VGV risicoland of hebben een relatie met een risicoland. Zij gaan via relevante Noordelijke instellingen, zoals verloskundige praktijken, gynaecologische maatschappen en moskeeën aandacht vragen voor hun strijd tegen meisjesbesnijdenis. Met de inzet van de ambassadeurs geeft het Noorden een eigen gezicht aan de aanpak van meisjesbesnijdenis.

VGV en reguliere zorg

Binnen de bestaande hulpverlening gaan de drie noordelijke GGD'en VGV bespreekbaar maken op scholen, onder asielzoekers en onder meisjes en vrouwen die een besnijdenis hebben ondergaan in het land van herkomst. Langs de preventieve gezondheidszorg en via Sense Noord Nederland proberen de GGD'en met de inzet van de ambassadeurs, jeugdartsen en verpleegkundigen, deze groepen te bereiken. Het doel is om de preventie van VGV zodanig gestalte te geven, dat het een integraal onderdeel wordt van de reguliere zorg.
29-04-2010 00:00
RSS Twitter