Wageningen Universiteit en Researchcentrum
fosfaatrijenbemesting gezaaid Maïs voor onderzoek met verschillende vormen van fosfaatrijenbemesting gezaaid

29 apr 2010

Op 19 april is een veldproef met verschillende vormen van fosfaatrijenbemesting gezaaid op een zandgrond in Vredepeel. De veldproef vormt een onderdeel van tweejarig onderzoek naar een aantal alternatieve vormen van fosfaatrijenbemesting binnen het kader van het nieuwe mestbeleid. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research en gefinancierd door Productschap Zuivel (PZ).

In het onderzoek worden verschillende rijenbemestingvormen met elkaar vergeleken: standaard NP meststof, NP meststof plus humus en fulvozuren (Humifirst), fosfaatcoating (Iseed) , een microgranulaat (Physiostart) en een stikstofmeststof plus nitrificatieremmer (Entec). Het onderzoek wordt uitgevoerd met twee drijfmesthoeveelheden: 20 en 40 m3 per ha. Beide drijfmesthoeveelheden worden gecombineerd met twee hoeveelheden stikstofkunstmest en fosfaatkunstmest. Het onderzoek is een vervolg op een veldproef in 2008. In het nieuwsbericht "Geen effect van verschillende fosfaat rijenbemestingsvormen in snijmaïs in 2008" is een impressie van de resultaten van weergegeven. In 2009 moest een veldproef worden afgebroken nadat een deel van de maïs was plat gewaaid tijdens een onweersbui. Daarom is het onderzoek in 2010 voortgezet.

Voor de praktijk is duidelijke behoefte aan mogelijke vervanging van de gebruikelijke (fosfaat)kunstbemesting. Vanuit het mestbeleid wordt de toegestane ruimte voor fosfaatkunstmest verder beperkt. Dit betekent dat er bij maïsteelt naast de circa 35 m3 runderdrijfmest weinig ruimte meer is voor een aanvullende fosfaatgift uit kunstmest. Op dit moment zijn er diverse alternatieve vormen van ârijenbemestingâ beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn fosfaatcoating van maïszaad, micro granulaatmeststoffen of meststoffen waaraan groeistimulerende stoffen zijn toegevoegd zoals humus- en fulvozuren. Bij gebruik van deze meststoffen wordt veelal geadviseerd om de standaard rijenbemesting deels of helemaal achterwege te laten. Onderzoek moet uitwijzen wat de effectiviteit is van deze meststoffen.