Nieuwbouw 'De Yp' Haaglanden

De VRH bouwt aan een nieuwe meldkamer. In het nieuwe gebouw 'De Yp' wordt wordt de gemeenschappelijke meldkamer ( GMK) van de Veiligheidsregio Haaglanden gevestigd. De GMK bestaat uit de meldkamer van de politie, de regionale alarmcentrale van Brandweer Haaglanden ( RAC) en de geneeskundige meldkamer (meldkamer ambulancezorg). Naast de gemeenschappelijke meldkamer worden vanuit de VRH tevens het RCC (Regionaal Coordinatiecentrum) en het Veiligheidsbureau in De Yp gevestigd. Gisteren aan het eind van de dag werd de eerste paal van De Yp geslagen door minister Hirsch Ballin. Onderstaand lees je meer over De Yp en de niewe gemeenschappelijke meldkamer. Bij de receptie van ons hoofdkantoor aan de Dedemsvaartweg in Den Haag zijn maquettes te zien.

Hoe ziet het gebouw er uit?
De Yp, ontworpen door Architecten Van Mourik uit Den Haag, omvat een bouwdeel met een lengte van 200 meter met een poortconstructie over de openbare weg. Dwars op de kop van deze vleugel komt een toren van twaalf verdiepingen. Het gebouw, met een grootte van in totaal 34.400 m² bruto vloeroppervlak, fungeert door zijn ligging langs de snelweg A12 als een geluidswal voor de woonwijk Ypenburg. De verschillende functies van De Yp komen tot uiting in het ontwerp van het gebouw. Het lichte gedeelte staat voor ontmoeten, communiceren, bewegen en zichtbaarheid. Het gemetselde gedeelte staat voor afzondering, concentratie en rust.

Klik hier voor mee artist impressions van De Yp.

De Yp wordt gebouwd in opdracht van de Politie Haaglanden. Een groot gedeelte van De Yp (de langgerekte vleugel van zes verdiepingen) wordt door de Politie Haaglanden gebruikt als opleidingscentrum en omvat trainingsfaciliteiten als een overdekte ' praktijkstraat' met winkels en huizen, waar aanhoudingen en invallen kunnen worden geoefend. Tevens komen er opleidingslokalen, sportzalen en geluidsdichte schietbanen. In De Yp krijgen regionale bedrijfsonderdelen van de Politie Haaglanden, zoals de Mobiele Eenheid en het Bureau Verkeer een centrale plaats in de regio.

Locatie
De Yp wordt gebouwd langs de stationsweg in Ypernburg, ter hoogte van het station Leidschenveen- Ypenburg, naast het stadsdeelkantoor Ypenburg. Dichtbij het knooppunt van de A4 en A12 (afslag 5 op de A12), een centrale ligging in de regio Haaglanden.

Naam
De naam 'De Yp' is na een prijsvraag gekozen door de medewerkers van de Politie Haaglanden. De naam duidt op de locatie ( Ypenburg).

Gemeenschappelijke Meldkamer Haaglanden ( GMK)
In de toren van De Yp, op de 10e etage, wordt de gemeenschappelijke meldkamer ( GMK) van de Veiligheidsregio Haaglanden gevestigd. De GMK bestaat uit de meldkamer van de politie, de regionale alarmcentrale van Brandweer Haaglanden ( RAC) en de geneeskundige meldkamer (meldkamer ambulancezorg). De centralisten van gemeenschappelijke meldkamer werken samen bij de afhandeling en aansturing van incidenten en calamiteiten die via de alarmnummers (112 en 0900-8844) binnen komen. De meldkamer (112) en Bureau Teleservice (0900-8844) zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week, bemand.

Impressie van de nieuwe gemeenschappelijke meldkamer (GMK).

Waarom een nieuwe meldkamer?
De huidige meldkamer is aan vernieuwing toe. De technische levensduur van de meldkamer is bijna verstreken. In De Yp krijgt de gemeenschappelijke meldkamer een nieuwe plek die klaar is voor de toekomst. Aangezien het verbouwen van een operationele meldkamer niet mogelijk is, is nieuwbouw elders de enige optie.

Coördinatiecentrum
Grote incidenten en calamiteiten vragen het uiterste van de samenwerking van hulpdiensten op straat en in de meldkamer. Dit geldt ook voor gebeurtenissen als Oud&Nieuw en de meer typisch ' Haaglandse' gebeurtenissen als Prinsjesdag en Koninginnenach, maar ook Staatsbegrafenissen en de vele demonstraties in Den Haag. De stad waar onze regering zetelt, het Koninklijk Huis en vele ambassades zijn gevestigd. Extra hulpverleners van de brandweer, politie en ambulance komen in dienst en dat vereist een goede coördinatie. Een Regionaal Coördinatie Centrum ( RCC) dat de inzet van hulpverleners bij een incident regelt, wordt hiervoor ingericht. De medewerkers van de meldkamer werken nauw samen met de specialisten in het RCC om alle informatie te vergaren uit meldingen van burgers en hulpverleners zelf. Dat is nodig om een goed beeld te hebben van de situatie bij het incident zodat zij goede beslissingen kunnen nemen.

Ondersteunende techniek
In de gemeenschappelijke meldkamer zijn veel systemen, zoals computersystemen, telefoonverbindingen en het C2000 communicatiesysteem van de hulpdiensten aanwezig. Het is belangrijk dat de centralisten deze onmiddellijk kunnen gebruiken als zich een incident voordoet. De techniek, die deze systemen ondersteunt, moet goed zijn. Met de inrichting van de werkplek van de centralisten is rekening gehouden met deze technische vereisten en met de omstandigheden waaronder zij hun werk moeten kunnen doen.

Eigen stroomvoorziening
De beschikbaarheid van alle systemen is van groot belang. Alle essentiële kabels en systemen zijn dubbel uitgevoerd om te voorkomen dat een elektriciteitsstoring de gemeenschappelijke meldkamer lam kan leggen.

Bouw van De Yp
De bouw van De Yp is begin 2010 gestart. De aannemers hebben een bouwtijd van 27 maanden gekregen. De noodzakelijke procedures (goedkeuring definitief ontwerp door welstand, bestemmingsplan, aanvraag van bouw- en milieuvergunning) zijn afgerond. De Yp is een complex bouwwerk, er zal op drie plaatsen tegelijkertijd gewerkt worden. Volgens planning kan het gebouw tussen april 2012 en juni 2012 in gebruik worden genomen.

Aannemers
De aannemers zijn geselecteerd op basis van ervaring met degelijke bouwwerken en hebben via een Europese aanbestedingsprocedure een meest economische aanbieding gedaan. De volgende aannemers gaan bouwen aan De Yp:
- BAM Utiliteitsbouw (bouwkundige werkzaamheden)
- ULC Verwarming (werktuigbouwkundige werkzaamheden)
- Croon Elektrotechniek (elektronische werkzaamheden)
- Mohringer (leveren en installeren van liften)

Eerste paal van De Yp
Maandag maandag 26 april 2010 werd officieel de eerste paal van De Yp geslagen.

Korpsbeheerder Van Aartsen, Minister Hirsch Ballin en Korpschef Van Essen tijdens de feestelijkheden rondom het slaat van de eerste paal van De Yp.

Financiering
De totale investering van De Yp is geraamd op 80 miljoen. De Europese aanbesteding die eind 2009 is afgerond heeft duidelijk gemaakt dat het project ruim binnen deze begroting kan worden gerealiseerd. De investering wordt uit het eigen vermogen van de Politie Haaglanden betaald. De Veiligheidsregio Haaglanden financiert de helft van de kosten (¤ 7 miljoen) voor de inrichting van gemeenschappelijke meldkamer.