Gemeente Apeldoorn
Monument herinnert aan slachtoffers Koninginnedag 2009

Hare Majesteit de Koningin en burgemeester mr. G.J. de Graaf hebben vanmiddag het herinneringsmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Koninginnedag 2009 onthuld. Hiermee herdenkt Apeldoorn de slachtoffers van de dramatische gebeurtenissen van vorig jaar. Tijdens de bijeenkomst hield burgemeester De Graaf een korte toespraak. "Vandaag één jaar geleden, omstreeks deze tijd, werden de laatste voorbereidingen getroffen voor Koninginnedag en had de Oranjekoorts Apeldoorn volledig in zijn greep. Die donderdag 30 april 2009 brak aan als een zonnige dag, die de feestelijkheden extra glans zou geven. Maar toen kwam dat fatale moment bij de Naald, dat aanvankelijk tot ongeloof en verbijstering, maar vervolgens tot besef van het drama en tot intens verdriet leidde bij zovelen in Apeldoorn en daarbuiten."

"Bijna een jaar is verstreken en wij staan aan de vooravond van een nieuwe Koninginnedag. Een Koninginnedag die ook in Apeldoorn weer zal worden gevierd, zij het met een beladen herinnering en niet dan nadat wij vandaag eerbiedig hebben stil gestaan bij de slachtoffers van 30 april 2009. Onze gedachten zijn steeds uitgegaan naar de nabestaanden van de overledenen, die zo'n zware last te dragen kregen maar ook naar de zwaar gewonden, die met een bewonderenswaardige veerkracht vechten voor hun herstel."

Na deze woorden verrichtte de burgemeester met Hare Majesteit de Koningin de onthulling van het monument. Bij de onthulling van het monument, gemaakt door glaskunstenaar Menno Jonker, waren naast slachtoffers en nabestaanden ook andere leden van de Koninklijke Familie aanwezig. Het monument is gerealiseerd bij het kruispunt Jachtlaan/Loolaan op de locatie waar in 2009 spontaan een bloemenmonument is ontstaan.

Koninginnedag 2010
Voor een respectvolle overgang naar Koninginnedag 2010 is voor 30 april een speciaal programma ontwikkeld. Een expositie van kunstwerken op de Loolaan vormt een overgang van de droevige gebeurtenissen van 2009 naar het feestelijke maar ingetogen programma op Koninginnedag 2010. De kunstwerken zijn gemaakt van breekbare materialen en geven op symbolische wijze de kwetsbaarheid van het leven aan.

Met deze symbolische overgang en de onthulling van het herinneringsmonument willen de gemeente en de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn, Koninklijk Apeldoorn en Nationaal Museum Paleis Het Loo definitief de zwarte bladzijde in de geschiedenis van Apeldoorn omslaan om daarna Koninginnedag weer feestelijk en ongedwongen te kunnen vieren.

In het stadhuis van de gemeente Apeldoorn liggen tot en met vrijdag 14 mei op werkdagen onder andere tekeningen, gedichten, teksten en knuffels tentoongesteld die vorig jaar zijn neergelegd bij het kruispunt op de Jachtlaan/Loolaan.