Ministerie van Economische Zaken

Nederlandse waterkennis zorgt voor succes in Zuid-Korea

Nieuwsbericht | 29-04-2010

Het advies- en ingenieursbureau DHV en het Zuid-Koreaanse Korea Water Resources Corporation (K-water) hebben tijdens de economische missie naar Zuid-Korea onder leiding van het ministerie van Economische Zaken een Memorandum of Understanding (MoU) getekend voor samenwerking bij de aanleg van de Gyeong-in Ara Waterway.

De Gyeong-in Ara Waterway is een achttien kilometer lange en tachtig meter breed kanaal dat de Han-rivier moet verbinden met de West-zee. Het project is een van de grootste waterbouwprojecten in Zuid-Korea. Naar verwachting is het project klaar in september 2011.

Sterkere economie

K-water, verantwoordelijk voor het nieuwe kanaal, en DHV gaan de komende vijf jaren samenwerken en kennis delen voor dit prestigieuze project. Het kanaal is een belangrijk middel ten behoeve van hoogwaterbeheersing voor delen van Seoel. Het is ook onderdeel van de `New Deal' van de Zuid-Koreaanse overheid voor meer banen en een sterkere economie. Ook stimuleert het de gebiedsontwikkeling langs het kanaal, het toerisme en Korea's logistieke sector. De MoU is ondertekend door Jong-Hae Kim, executive director van K-water's Gyeong-in Ara Waterway Business Division en door Wim Klomp, projectdirecteur Havens, Waterwegen en Kustontwikkeling bij DHV. Zij deden dit in bijzijn van demissionair minister-president Jan Peter Balkenende, VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes en de Nederlandse ambassadeur in Seoul Hans Heinsbroek.

Panamasliuizen

DHV zal vooral haar kennis en ervaring inzetten van het plannen, ontwerpen en toezicht houden op waterbouwkundige projecten, zoals het bedrijf die heeft opgedaan bij de Nakdong-waterkering bij Busan (Zuid-Korea), de stormvloedkering voor St. Petersburg (Rusland) en de uitbreiding van de Panamasluizen. De economische missie naar Zuid-Korea telt 26 deelnemers en vindt plaats van 24 tot en met 29 april 2010. De laatste twee dagen van de missie vond een rondetafelbijeenkomst plaats met de minister-president en verschillende CEO's van Nederlandse bedrijven.