NIOD

Jonge historici publiceren over het dagelijks leven van gewone Amsterdamse NSB'ers tijdens de oorlog

Tienduizend Amsterdammers waren tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de NSB. Toch is over de Amsterdamse nationaalsocialisten weinig bekend. Wat betekende het om in oorlogstijd lid te zijn van de partij die met de bezetter heulde? Hoe reageerden familieleden, vrienden en buren? En hoe was de sfeer binnen de beweging? Josje Damsma en Erik Schumacher geven een antwoord op deze vragen in Hier woont een NSBer. Nationaalsocialisten in bezet Amsterdam.

Hier woont een NSB'er gaat over het dagelijks leven van gewone Amsterdamse NSB'ers tijdens de oorlog. Het levert een beeld op van een beweging waarbinnen gezelligheid een belangrijke rol speelde. Tegelijkertijd waren veel NSB'ers overtuigde nationaalsocialisten en werkten ze mee aan de Jodenvervolging. Op straat kwamen ze regelmatig in botsing met hun tegenstanders. Toch betekende hun politieke keuze lang niet altijd het einde van hun vriendschappen en familiebanden.

Aan de hand van persoonlijke verhalen, politierapporten en dagboekfragmenten werpen Josje Damsma en Erik Schumacher nieuw licht op de geschiedenis van het Nederlandse nationaalsocialisme.

Voorpublicatie

Josje Damsma (1984) en Erik Schumacher (1983) zijn als historici verbonden aan respectievelijk de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Hier woont een NSBer. Nationaalsocialisten in bezet Amsterdam, ISBN 978.90.8506.953.9, is voor ¤ 19,90 verkrijgbaar in de boekhandel of via de website van website van Uitgeverij Boom.