Gemeente Brummen


Lintjesregen in Brummen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 29-04-2010)

Donderdagochtend 29 april 2010 heeft burgemeester Niels Joosten aan acht inwoners van de gemeente Brummen een koninklijke onderscheiding uitgereikt. De dames M. Radius-Wemelsfelder, J. Hietbrink-Lijftogt, J. Graven-van der Linde en G. Borneman-Brunink en de heren L. Thomassen, J. Schuurman, S. van Asperen en J. Ypma werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en kregen het bijbehorende lintje opgespeld.

De huldigingen vonden plaats op Kasteel Groot Engelenburg. Hier kunt u een nadere toelichting lezen over de acht gedecoreerden.

Toelichting gedecoreerden gemeente Brummen 29 april 2010

De heer J. Schuurman uit Eerbeek (62 jaar)

Binnen de organisatie van SCA Packaging Nederland te Eerbeek is de heer Schuurman 44 jaar actief geweest in de Ondernemingsraad. Hij is in eerste instantie als productiemedewerker opgeklommen tot afdelingsverantwoordelijke en als Voorzitter van de Ondernemingsraad van SCA Packaging Nederland, Boxplants en Voorzitter van de Groepsondernemingsraad van SCA Packaging Nederland. Gewezen lid van de Europese Ondernemingsraad van SCA. Medeonderhandelaar Arbeidsvoorwaardenoverleg SCA. Vanaf 1966 tot heden was decorandus lid van FNV Bondgenoten en sinds 1971 Kaderlid, waar hij coördinatiepunt voor arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid in de sector was. Binnen het FNV was hij Voorzitter landelijke kadergroep Papier en Karton Industrie, Voorzitter Concernraad SCA Packaging Benelux, Voorzitter Bedrijfsafdeling SCA Packaging Eerbeek, Lid namens FNVBondgenoten van het bestuur van het Pensioenfonds SCA. Lid onderhandelingsdelegatie SCA Packaging Benelux en Eerbeek. Vertrouwenspersoon.
Gedurende ca. 20 jaar was de heer Schuurman KNVB-scheidsrechter bij het zaterdag amateur-voetbal District Oost. Veertien jaar zette hij zich in voor de carnavalsvereniging "De Dwarsliggers" te Eerbeek. Vier jaar als bestuurslid, drie jaar in de optochtcommissie en hij was acht jaar raadsheer. Mede door de heer Schuurman is het sociaal carnaval zo geworden zoals men het nu nog kent. Het senioren en mindervalide carnaval staat in Eerbeek zo hoog aangeschreven dat ieder jaar de residentie van zaal Spoorzicht te klein is.
De heer Schuurman heeft zich verdienstelijk gemaakt in maatschappelijke organisaties en individueel als pleegouder voor vijf pleegkinderen. Bovendien levert hij samen met zijn echtgenote sinds jaar en dag materiele steun aan het dorp Fundacion in Colombia. De adoptiekinderen uit het gezin Schuurman komen daar deels vandaan. Decorandus heeft veel mensen geholpen, zowel individueel als ook in organisatorisch verband. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw J. Graven-van der Linde uit Brummen (61 jaar)

Vanaf 1988 tot heden heeft voetbalvereniging "Sportclub Brummen" een grote plaats in het leven van mevrouw Graven. Vanaf 1993 is zij verenigingsscheidsrechter, wat ze met veeI plezier doet. Bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal is zij omroepster. Zij zat in het bestuur van de voetbalvereniging en was drie jaar notuliste. Vanaf 2008 is zij secretaris van de Jeugdcommissie van "Sportclub Brummen." Decorandus is actief vrijwilliger bij VVN (Veilig Verkeer Nederland) afdeling Brummen, waar ze velerlei hand-en spandiensten verricht. Vanaf 1972 is ze intensief bezig met de verkeersexamens voor de scholen van het basisonderwijs in Brummen.
Al vijftien jaar brengt mevrouw Graven twee keer per jaar hulpgoederen naar Krotoszyn in Polen met een vrachtwagen. Deze goederen zijn voor een school en een ziekenhuis. Het inzamelen van de goederen regelt zij zelf en slaat dit bij haar thuis op. In Polen is zij onderscheiden met de titel "Vrouwen voor Krotoszyn." Sinds 1995 stelt zij haar huis open als gastgezin voor Poolse en Japanse mensen, die eens per jaar Brummen bezoeken.
In 1981 was zij een van de organisatoren voor het opzetten van de Stichting Speel-o-theek in Brummen. Zij heeft dit tien jaar gedaan als voorzitter. Daarna is ze nog acht jaar actief als vrijwilligster geweest. Tijdens de verkiezingen stelt ze zich al elf jaar beschikbaar op het stembureau. Reeds 25 jaar zit decorandus in de medezeggenschapsraad in het basisonderwijs. Mevrouw Graven zet zich al vele jaren actief voor de jeugd in op vele plaatsen in de samenleving van Brummen. Zij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau,

Mevrouw M. Radius-Wemelsfelder uit Eerbeek (74 jaar)

Sinds 1979 organiseert mevrouw Radius concerten bij haar thuis in Eerbeek.
De oorsprong ligt in de huiselijke kring om gezamenlijk te musiceren, later aangevuld met meerdere mensen. Vervolgens werden buren uitgenodigd en dat is uitgegroeid tot zo'n 3 a 4 concerten per jaar en soms tot 6 concerten. Haar huis is zo uitgebreid dat er met enige organisatie 60 bezoekers een goede plek kunnen vinden. Gemiddeld bezoeken ca. 200 tot 250 mensen per jaar een concert bij haar thuis. De musici komen graag naar Eerbeek en zijn professioneel. Zij bereidden zich voor op een concours, een concert of het opnemen van een CD. Hun optreden in Eerbeek zien zij als een perfecte try-out met publiek. Het zijn veelal nationaal, maar ook internationaal bekende musici. Zij doen dit zonder dat zij hiervoor honorarium ontvangen en blijven soms ook logeren. Alles wordt geregeld door mevrouw Radius. De bezoekers zijn blij met deze concerten.
Sinds 1992 is mevrouw Radius voorzitter en stuwende kracht van de werkgroep "Kleine Muziekensembles" van de Culturele Stichting. Zij organiseert gedurende het jaar 6 Culturele Cocktails. Zij wordt hierbij geassisteerd door een aantal mensen. In tegenstelling tot de huisconcerten gaat het hier vaak om aankomend uitsluitend professioneel talent. De gemeente Brummen is populair en mevrouw Radius geeft hen een gewild podium. Het honorarium is altijd bescheiden. De Culturele Stichting draagt ook een financieel steentje bij en het gevolg is: laagdrempeligheid. Elke twee jaar wordt door de gemeente Brummen de Culturele Prijs uitgereikt. De inwoners kunnen hiervoor hun nominatie uitbrengen. Een kleine specifieke werkgroep van de Culturele Stichting is hiermee belast en mevrouw Radius maakt daar al zeer vele jaren deel van uit. De uitreiking van de prijs wordt bij voorkeur gekoppeld aan een "reguliere" activiteit.
Mevrouw Radius is actief betrokken bij vele andere culturele activiteiten binnen de gemeente Brummen en heeft al vele anderen kunnen adviseren en assisteren. Ze is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje- Nassau.

Mevrouw J. Hietbrink-Lijftogt uit Brummen (67 jaar)

Mevrouw Hietbrink is vanaf 1998 diaken in de Protestantse kerk te Brummen. In die functie betekent zij veel voor mensen die tijdelijk of structureel niet kunnen rondkomen met hun geld of zij die op de armoedegrens leven. Zij zorgt ervoor dat er via de diaconie een oplossing wordt geboden, waarvoor zij inventief en snel te werk gaat. Deze oplossing wordt vaak gevonden in het verzorgen van voedselpakketten (het transporteren van de voedselbank naar een gezin) en niet zelden neemt mevrouw Hietbrink wat groenten mee die verbouwd zijn in haar eigen tuin. De Stichting Welzijn Brummen kan vaak een beroep doen op deze bijzondere vrijwilliger, die altijd klaarstaat voor mensen met financiële of andere noden.
Zij vervult een belangrijke rol in het wegwijs maken van nieuwe Nederlanders. Zeven jaar lang was zij actief voor bewoners van het Asielzoekerscentrum aldaar. Zij deed dit vol overgave en met hart voor de mensen om haar heen. Voordat zij in Brummen kwam wonen was ze 10 jaar actief bij de Protestante Kerk te Warnsveld, waar ze twee tot drie keer per jaar alleen of met anderen een actie organiseerde voor een goed doel, dichtbij huis of elders in de wereld tot aan India. Binnen het Open Deurwerk is zij al 11 jaar een bekende verschijning en is initiatiefneemster voor de Kerst-en Palmpaasmarkt. Zij zet zich het hele jaar in om dingen te verzamelen, die bruikbaar en verkoopbaar zijn tijdens deze markten. Ook is zij zeer actief in het maken van bloemstukken die daar in grote getale verkocht worden. Zij doet dit alles met grote inzet en opgewekt humeur, dat aanstekelijk werkt. De opbrengst is bestemd voor gehandicapte kinderen in Nigeria, die van dit geld een operatie kunnen ondergaan, waardoor ze uit hun isolement gehaald worden en weer een menswaardig bestaan kunnen leiden. Ook worden er op de dinsdagmorgen koffieochtenden gehouden. Deze ochtenden zijn op sociaal gebied van belang om zo de eenzaamheid van voornamelijk ouderen tegen te gaan. Ener wordt eens per maand een gezamenlijke maaltijd georganiseerd. Mevrouw Hietbrink neemt met veel plezier deel aan het koken voor een grote groep mensen.
Dertien jaar is ze als vrijwilliger verbonden aan de H.A.N.D. winkel (Hulp Aan Noodlijdende Derden) te Zutphen, waarbij ze goederen inzamelt en sorteert voor de verkoop in deze winkel. De opbrengst komt geheel ten goede aan verschillende goede doelen. Kortom mevrouw Hietbrink zet zich reeds vele jaren met een onverminderde energie in voor haar medemens zonder eigenbelang. Vele goede doelen dient zij op onnavolgbare wijze. Zij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer L. Thomassen uit Brummen (54 jaar)

De heer Thomassen is vanaf september 1980 vrijwilliger bij de brandweer in de gemeente Brummen. Hij is onderaan als nieuwkomer begonnen en heeft zich in de loop der jaren daarop ontwikkeld en veel cursussen gevolgd. Hij heeft daarvoor ook de benodigde certificaten en diploma's ontvangen. Decorandus zet zich altijd vol in als brandweerman en waar nodig is biedt hij de helpende hand. Ook collegiaal is hij altijd zeer betrokken. Binnen de brandweer heeft de heer Thomassen zich veel ingezet voor het technische gedeelte o.a. onderhoud, reparatie en keuringen. Nog steeds coördineert hij vanuit zijn opgedane kennis en vakkundigheid het technisch onderhoud. De heer Thomassen heeft een opleiding gevolgd als bevelvoerder. Hij is een leidinggevend brandweerman die een uitrukploeg van zes mensen aanstuurt. Deze functie vereist verantwoording en daadkracht en hij vervult deze functie op voorbeeldige wijze.
Vanaf 2001 helpt hij jaarlijks mee met de voorbereiding, het opzetten en afbreken van de Kerkenmarkt van de Protestantse kerk in Brummen. Eens per twee a drie jaar wordt er een musical opgevoerd in Protestantse Kerk. Deze musical wordt door meer dan 1000 mensen bezocht. Decorandus zorgt voor het decor en coördineert de decorbouw. Twee jaar was hij coach van de voetbalclub jeugd B. in Oeken (bij Brummen). Hij bracht het clubblad rond en was lid van club 100 ten behoeve van de voetvalclub. In drukke periodes en in het hoog seizoen helpt de heer Thomassen met hand- en spandiensten (hooien, melken, verbouwen) bij Boerderij Aalders. Decorandus heeft zich als vrijwilliger al ruim 28 jaar altijd volledig en met groot enthousiasme ingezet voor de vrijwillige brandweer en voor de Brummense samenleving. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer S. van Asperen uit Brummen (68 jaar)

De heer Van Asperen is een echte penningmeester, aan de ene kant de hand op de knip en aan de andere kant financiële ruimte geven aan lopende zaken binnen het Mannenkoor. Vanaf de oprichting in 1976 tot op heden vervult hij nog steeds deze functie. In 1984 verhuisde hij naar Nieuwleusen en werd daar tot 1993 penningmeester van het Christelijk Zwols Mannenkoor. Daarna kwam hij weer in Brummen wonen en nam daar de taak als penningmeester bij het Brummens Mannenkoor weer op. Daarnaast is hij actief lid van de redactiecommissie van het clubblad en is hij lid van de commissie Werving en Public Relation. Zijn werk als penningmeester doet hij zeer serieus. De vereniging telt 94 leden en is zeer actief. Van 1977-1984 was decorandus lid van de Hervormde Gemeente in Brummen in het ambt van diaken. Voor de diaconie verzorgde hij de financiële administratie en was in die periode ook vele jaren voorzitter. Vanaf 1994 is hij weer in Brummen komen wonen en bekleedde het ambt van diaken met bijzondere opdracht van de Hervormde Gereformeerde kerkgemeenschap Brummen (nu Protestantse Gemeente te Brummen). Voor de diaconie verzorgde hij weer de financiële administratie en was penningmeester. Vele jaren maakte hij deel uit van het Moderamen (dagelijks Bestuur). Vijf jaar was hij vice-voorzitter. In 2000 was hij voorzitter van de beroepingscommissie. Deze commissie droeg de huidige predikant ds. Ek voor. Tijdens deze tien jaar (1994-2004) verzorgde hij de financiële administratie ten behoeve van de Kerkvoogdij (het opstellen van begrotingen en jaarrekeningen van de kerk). De Protestantse gemeente van Brummen telt 1885 leden. Vanaf 2007 tot heden is hij lid van de Kerkenraad in het ambt van Kerkrentmeester (penningmeester) en is daardoor lid van de taakgroep Beheer.
Vanaf 1993 tot heden helpt hij ieder jaar mee als vrijwilliger met de kerkenmarkt. In 2005 en 2008 was de heer Van Asperen penningmeester/coördinator van de musicalgroep van de Protestantse Gemeente. Deze musicals werden in drie dagen door meer dan duizend mensen bezocht. Vijf jaar nam hij plaats in het bestuur van de Christelijke Wilhelminaschool. Ook daar bekleedde hij de functie van penningmeester. Bij het 75 -en 100 jarig bestaan van de school werkte hij mee aan de samenstelling van het jubileumboekje. Hij verzamelde zoveel mogelijk informatie uit het streekarchief, dat ondergebracht was in Zutphen. Ook werkte hij mee aan de fototentoonstelling bij het 100 jarig bestaan van de school. Tien jaar nam hij plaats in de kascommissie van Wijkraad "de Oliemolen" in Brummen.
Vanaf 2007 is decorandus penningmeester van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Ook is de heer Van Asperen momenteel secretaris van ROC (Regionaal Overleg Cllentenraad), LOC (Landelijk Overleg Clientenraad), hij is voorzitter van de ANGO, afdeling Oost-Veluwe, zit al acht jaar in de Clientenraad van Thuiszorg Yerian. Hij is een echt verenigingsmens en men kan altijd een beroep op hem doen. Een vereniging zou wensen veel van zulke leden te mogen hebben. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J. Ypma uit Brummen (68 jaar)

De heer Ypma zit vanaf 1993 in het Bestuur van het CDA Brummen-Eerbeek en vanaf 1995 vervult hij de rol als voorzitter met verve: geïnspireerd, inspirerend en vooral ook ter zake kundig. Hij bindt de bestuursleden en stimuleert ze in de taakuitoefening. Daarnaast is hij in de provinciale CDA-politiek actief in werkgroepen/discussiebijeenkomsten e.d. In 2005 is hij ook nog begeleider geweest bij de fusie CDAWarnsveld met CDA-Zutphen.
Vijf jaar was de heer Ypma voorzitter van de Bouwcommissie 't Trefpunt. Hij was met anderen bezig om een ontmoetingsplek voor de jeugd van de kerk op te richten. Jarenlang is daar gebruik van gemaakt. Twaalf jaar was hij voorzitter van de Stichting Protestants Christelijk Onderwijs te Brummen. Hij was een gedreven bestuurslid, die een bijzonder grote dossierkennis bezat. Hij was zeer goed onderlegd in de onderwijsmaterie en wist dit ook over te brengen op zijn medebestuurders. Van 2005 tot 2006 was hij voorzitter van de fusiecommissie Protestants-Christelijk Onderwijs Gelderveste, die tot ieders tevredenheid goed is afgerond.
Tijdens zijn werkzaamheden bij de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) heeft hij middels een uitgebreid onderzoek de verantwoordelijkheid genomen voor een vestiging van de Faculteit Economie en Management in Nijmegen. lets waarmee hij de bevolking ten Zuiden van de Rijn een grote dienst heeft bewezen.
Na zijn VUT in 2003 is hij bereid gebleken om nog verschillende hand- en spandiensten te verrichten voor de Hoge school Arnhem-Nijmegen. Hij heeft een inzetsysteem opgezet voor de Faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij. Zijn uitgebreide kennis en z'n grote vaardigheid om zaken aan anderen uit te leggen heeft dit project tot een goed einde gebracht. Vanaf 2006 is decorandus buurtbemiddelaar voor preventie van buurtproblemen (gezinnen/buren e.d.). Dit is een project van Stichting Welzijn Brummen (SWB). Vanaf mei 2008 is de heer Ypma lid van de Ledenraad van de Rabobank Graafschap-Noord en daarnaast is hij lid van het geografisch ledenpanel Brummen, Gorssel, Warnsveld en Zutphen van de Rabobank. Niets was de heer Ypma teveel en hij liet zaken niet los, voor ze opgelost waren. Hij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau,

Mevrouw G. Borneman-Brunink uit Eerbeek (67 jaar)

Mevrouw Borneman is een vrouw die van alle markten thuis is met een enorme inzet en aandacht voor het sociale gebeuren. In totaal 9 jaar was ze scriba van de Gereformeerde Kerk in Eerbeek en onderhield contacten met de plaatselijke kerken en met de classis in de regio. Vanaf 1995 is zij redactielid en draagt zij zorg voor het kerkblad. Ook zat zij in de redactie van het gedenkboek dat geschreven werd voor de 150 jarige Protestantse Gemeente in Eerbeek. Zij was altijd bereid na te zoeken of de gegevens klopten. Tijdens de kerkdiensten begeleidde ze de kinderen van 4-12 jaar in de Kindernevendienst. Vanaf 1980 zorgt zij ervoor dat er elke zondag een voorganger in de eredienst kan voorgaan, hetgeen vooral tijdens de vakantieperiode veel organisatietalent vraagt. Decorandus nam ook plaats in de beroepings-en bouwcommissie van de PKN Eerbeek. In 1973 heeft mevrouw Borneman actie gevoerd voor een kinderspeelveld. Zij was initiator van speelgelegenheid in de Noorder Enk in Eerbeek en mobiliseerde ouders en andere belanghebbenden richting burgerlijke gemeente.
Zestien jaar zat decorandus bij de Kynologenclub in Zutphen. Zij is begonnen als redactielid van het clubblad. Later bekleedde ze de functie van secretaris en voorzitter. Drie jaar begeleidde ze schoolgaande kinderen voor knutselmiddagen in het Dorpshuis en hielp ze mee met de voorbereiding en uitvoering van de kindervakantiespelen t.b.v. de Eerbeekse jeugd. Zij heeft veel werk gedaan voor het samengaan van alle wijkraden van Eerbeek en Hall in de Stichting Dorpsraad Eerbeek-Hall. Als secretaresse vervult zij een spilfunctie. Daarvoor deed zij het secretariaat van de wijkraad Eerbeek en zette zich in voor vele activiteiten in de wijken van Eerbeek.
Vanaf 2001 is mevrouw Borneman bestuurslid van Stichting Zwembad Coldenhove in Eerbeek. Vanaf het moment dat het zwembad voor Eerbeek zou verdwijnen heeft zij zich hiervoor actief ingezet. Het zwembad vervult een belangrijke functie in Eerbeek. Gasten komen om er te recreëren. Daarnaast vervult het bad ook een sociale rol, want door de ligging naast het vakantiepark Coldenhove is het een stimulans voor het toerisme. Jaarlijks bezoeken 30 tot 40.000 gasten het zwembad. Zij is daar ook de vertrouwenspersoon voor de andere (ca. 50 ) vrijwilligers, wat wel nodig is. Achteraf zegt ze dan vaak: "Ik hoefde alleen maar te luisteren."
Decorandus is een breed georiënteerde vrouw met veel enthousiasme en interesses. Zij heeft een grote bereidwilligheid om vrijwilligerswerk te doen, zonder op de voorgrond te treden. Juist dat maakt haar zo uniek. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


-*-