Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.25 - Commissaris van de Koningin in Boskoop verrast met Rosa "Jan Franssen"

Commissaris van de Koningin in Boskoop verrast met Rosa "Jan Franssen"

Op 29 april bezocht Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Boskoop voor een werkbezoek. Onder het thema `Iedereen doet mee in Boskoop' voerde de commissaris gesprekken met het college van B&W, fractievoorzitters, raadsleden en vertegenwoordigers uit de Boskoopse maatschappij. Aan het eind van zijn bezoek werd de commissaris verrast met de vernoeming van de Rosa "Jan Franssen".

Speciaal vanwege de bijzondere datum van het bezoek, Lintjesdag, namen Koninklijk Onderscheiden Boskopers deel aan de gesprekken. Deze gedecoreerden vormden als `alternatieve gemeenteraad' de vertegenwoordiging van het maatschappelijke middenveld. In drie gesprekken werd invulling gegeven aan het thema. Zo is gesproken over het belang van kwekers en de greenport, het verenigingsleven en kunst en cultuur in Boskoop.

In het gesprek tussen commissaris en fractievoorzitters stonden drie onderwerpen centraal.
Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport regio Boskoop (ISV) De ISV is van groot belang voor de ontwikkeling van de greenport in deze regio. Nu de gemeenten in de regio de ISV hebben vastgesteld, is er behoefte aan een inhoudelijke discussie met de provincie. De gemeente verzoekt de commissaris te stimuleren dat de ISV een plek krijgt in de Provinciale Structuurvisie.
Verkeer en vervoer
De Boskoopse gemeenteraad hecht aan hoogwaardig openbaar vervoer in de regio. Hier hoort de RijnGouwelijn (RGL) bij. De RGL is namelijk van belang voor de ontwikkelingen van het Boskoopse stationsgebied. Gevraagd is hoe de provincie inzet op gebrek aan medewerking voor de RGL vanuit Leiden.
Daarnaast is onder dit thema gesproken over de aanleg van de Westelijke Randweg. Een belangrijke weg voor de greenport en de leefbaarheid van de dorpskernen in de regio. Boskoop verzoekt de commissaris actief steun te verlenen aan betrokken gemeenten om deze weg te realiseren. Vooronderzoek Floriade 2022
De Provincie Zuid-Holland wil in 2022 de Floriade graag binnen haar grenzen organiseren. Greenport regio Boskoop onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een Floriade in de regio en de positieve effecten die dit kan hebben op economische, ruimtelijke en bestuurlijke ontwikkelingen. Verzoek is of de commissaris dit vooronderzoek positief wil benaderen.

De commissaris concludeerde dat de ontwikkelingen in Boskoop van de afgelopen tien jaar enorm zijn:"er is veel geprofessionaliseerd in het bestuur van Boskoop. Wat mij ook opvalt is de uitgesproken opvatting over de bestuurlijke herindeling".

Rosa "Jan Franssen" vernoemd
Bij afsluiting van zijn werkbezoek aan Boskoop ontving de commissaris uit handen van burgemeester Coos Rijsdijk het certificaat van vernoeming van de Rosa "Jan Franssen". Deze vernoeming markeert het tienjarig jubileum als Commissaris van de Koningin in de Provincie Zuid-Holland.

Jan Franssen reageerde enthousiast op de vernoeming: "Ik vind het een leuke verassing aan het einde van mijn bezoek aan het groene kwekersdorp Boskoop. Het is een eer dat er nu een roos naar mij is vernoemd. Ik waardeer dit zeer."

De Rosa "Jan Franssen" is een bodembedekkende tuinroos met hagelwitte bloemetjes en een uitbundige bloei. De roos is geselecteerd door rozenhuis Jan Spek Rozen uit Boskoop.