Ingezonden persbericht


PERSBERICHT April 2010

'HET HEEFT HARE MAJESTEIT BEHAAGD .'

Met deze gevleugelde woorden zullen eind april weer vele Nederlanders worden toegesproken, wanneer zij tot hun grote verrassing door de burgemeester een ordeteken krijgen opgespeld. Het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden, gehuisvest in een vleugel van Paleis Het Loo, belicht in zijn vaste presentatie de historie en betekenis van de Lintjesregen.

Met de jaarlijkse 'lintjesregen' op de dag voor Koninginnedag, zullen ook dit jaar weer vele honderden verdienstelijke vrouwen en mannen in een van de civiele orden van verdienste worden opgenomen. Trots en blijdschap overheersen. Slechts weinigen zullen beseffen dat zij vanwege hun verdienste deelgenoot zijn geworden van een lange traditie, die zijn wortels heeft in de tijd waarin ons koninkrijk ontstond. Kort na de slag bij Waterloo in 1815 stichtte koning Willem I namelijk de Orde van de Nederlandse Leeuw, ter beloning van Nederlandsche onderdanen, die bewijzen geven van beproefde vaderlandsliefde, bijzonderen ijver en trouw in het volbrengen hunner burgerplichten of buitengewone bekwaamheden in wetenschappen en kunst. In april 1892 voegde koningin-regentes Emma daar de Orde van Oranje-Nassau aan toe.

Op Paleis Het Loo ontmoeten heden en verleden elkaar. Traditiegetrouw zal ook dit jaar burgemeester mr. G.J. de Graaf in de balzaal van het paleis de versierselen uitreiken aan de inwoners van de stad Apeldoorn, die in een van beide orden van verdienste zijn benoemd. In het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden kan men meer te weten komen over de geschiedenis van de Lintjesregen. Dit museum is sinds de openstelling van Paleis Het Loo als museum in 1984, ondergebracht in een van de paleisvleugels. Het herbergt een van de grootste openbare verzamelingen ridderorden en onderscheidingen ter wereld. Aan de hand van fraaie ordejuwelen, gekalligrafeerde oorkonden, schitterende ordekostuums, geschilderde portretten van ridders en vele andere objecten toont het museum de kleurrijke wereld van orden en onderscheidingen in Nederland en het buitenland.

De vaste presentatie van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden is te bezichtigen op de middagen dat Paleis Het Loo geopend is voor publiek; dinsdag t/m zondag en op feestdagen, van 13.00 - 17.00 uur.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. NB de Oostvleugel

en het Museum van de Kanselarij zijn geopend vanaf 13.00 uur. Gesloten 's maandags, tenzij een feestdag.
Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p., t/m 5 jr. en MK gratis. Routebeschrijving A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies: Amersfoortseweg (hoek Zwolseweg). Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102 en 104, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie PR & Marketing, 055-5772463


---- --