Gemeente Tilburg

Concernstaf
Lintjesregen 2010 in Tilburg

Op 29 april 2010 ontvangen 27 inwoners van Tilburg een Koninklijke onderscheiding, er worden 2 Jeugdlintjes uitgereikt. E M B A R G O TOT DONDERDAG 29 APRIL 2010, 10.00 UUR

Er zijn 27 Tilburgers bij gelegenheid van Koninginnedag 2010 door H.M. de Koningin gedecoreerd. Van hen krijgen 26 personen de versierselen uitgereikt door de burgemeester van Tilburg, mr. I.W. Opstelten, tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Tilburg op donderdag 29 april 2010. De ontvangst van de genodigden is vanaf 09.00 uur. Het officiële gedeelte van de bijeenkomst begint om 10.00 uur.
Eén inwoner van Tilburg krijgt de onderscheiding uitgereikt door minister Klink op het ministerie van VWS in Den Haag.
Burgemeester Opstelten zal tevens twee jongeren uit Tilburg onderscheiden met het Jeugdlintje van de gemeente Tilburg.

1. C.M.J. (Clemens) de Bont (62)

- wonende te Berkel-Enschot

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer De Bont is een van de meest vooraanstaande en prominente advocaten in de stad. Op lokaal en provinciaal niveau maakte hij naam en faam als advocaat, vooral gespecialiseerd in arbeidsrechtelijke vraagstukken. Hij was lid van de Raad van Toezicht, lid van de Raad van Discipline en Deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Breda. De laatste jaren maakte hij naam als mediator. Hij was (of is) maatschappelijk actief bij de Juridische EHBO, de Brabantse Milieu Federatie, de Openbare Bibliotheek Tilburg en de Stichting Natuurpark Efteling.
2. W.J.A.C. (Willem) Daamen (62)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Gedurende vele jaren heeft de heer Daamen een grote betrokkenheid aan de dag gelegd, zowel voor de belangenbehartiging van het ambt van notaris als voor culturele en maatschappelijke activiteiten in Tilburg. Hij was actief binnen de Koninklijke Notariële Broederschap, onder meer als lid van het landelijk hoofdbestuur en als bestuurslid van het Notarieel Pensioenfonds.
Hij was (of is) maatschappelijk actief bij de Onderlinge Levensverzekering St. Yves, de Adelbert Vereniging Midden-Brabant, de buurtraad Dennenheuvel, het Lindeboom Genootschap, de Stichting Vrienden Hospice De Sporen, de Stichting Kunst en Onderneming Brabant (Kobra) en de Stichting Tilburg 2009.

Concernstaf

3. P.Q.J. (Piet) van Dongen (74)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Geheel conform de visie van de Norbertijner Orde te Heeswijk-Dinther, staat de heer Van Dongen al vele jaren klaar voor mensen in nood, ongeacht hun godsdienst, ras, geslacht of levensovertuiging. Als internationaal studentenpastor heeft hij veel Nederlandse en buitenlandse studenten bijgestaan met raad en daad. Sinds 1966 heeft hij veel vrijwilligerswerk verricht voor diverse organisaties op het terrein van kerk en (multiculturele) samenleving. Zo was hij onder meer actief voor de Katholieke Vereniging voor Oecumene, de International Movement of Catholic Students Pax Romana, de Missieprocure voor India van de Abdij van Heeswijk, de Werkgroep Christelijke Surinamers te Tilburg, de Welzijnsstichting Surinamers te Tilburg, de Stichting Kids Health Education Laughter Nederland en het Ronde Tafelhuis te Tilburg.

4. J.I.M. (Hans) de Goeij (61)

- wonende te Tilburg

- Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf 1985 heeft de heer De Goeij een prominente plaats binnen het gezondheidsbeleid ingenomen, eerst op provinciaal en later op landelijk niveau. Als directeur GGD Hart voor Brabant heeft hij zich in het begin bijzonder ingezet voor de ontwikkeling van de Arbozorg. Vanaf begin jaren negentig is hij de grote trekker van een aantal landelijke projecten: de herinvoering van mobiele tuberculosebestrijding, bevolkingsonderzoek borstkanker en vroegdiagnostiek baarmoederhalskanker. Sinds 2002 is de heer De Goeij Directeur-generaal voor de Volksgezondheid. Hij was (of is) maatschappelijk actief bij de afdeling Midden-Brabant van de Stichting Alzheimer Nederland, het schoolbestuur van de Stichting Petrus en Paulus, het bestuur van de IVKO Mavo Skarabee en het bestuur van het Beatrix College. Deze onderscheiding wordt uitgereikt door minister Klink op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

5. W.J.J. (Wim) van Gorkom (76)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf 1985 is de heer Van Gorkom maatschappelijk actief bij diverse organisaties. Vele jaren was hij de stuwende kracht achter de EHBO-vereniging St. Bernardus te Udenhout. Als EHBO'er begeleidde hij gedurende acht jaar eendaagse busreizen voor 65-plussers. Voor Huize Assisië reed hij zes jaar lang gehandicapte bewoners naar hun vakantiebestemming in Noord-Nederland. Bij dit tehuis voor gehandicapten is de heer Van Gorkom ook vrijwilliger bij de Dutch Open, een internationaal paardenconcours voor gehandicapten. Chauffeurswerk verrichtte hij in de periode 1995 tot 2009 voor de buurtbusvereniging. Tenslotte is hij sinds 2001 vrijwilliger bij de KBO, afdeling Udenhout.

6. P.J.M. (Elly) van Gorp-Cloin (66)

- wonende te Berkel-Enschot

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van Gorp is sinds 1993 maatschappelijk actief. Zij was (of is) penningmeester bij het Katholieke Vrouwengilde Berkel-Enschot, secretaris van de Concernstaf
Stichting Katholiek Onderwijs Berkel-Enschot, secretaris van het Comité Vrienden van de Hartstichting Berkel-Enschot, secretaris van de Stichting ter Bevordering van de Reanimatie te Berkel-Enschot, bestuurslid van de CVA-vereniging, regio Noord-Brabant en secretaris van de Stichting Welzijn Ouderen Berkel-Enschot.
7. C.M. (Toos) Hensen-van Loon (80)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al meer dan 25 jaar is mevrouw Hensen vrijwilliger in verpleegtehuis De Hazelaar in Tilburg. Zij assisteert bij de kerkdiensten op zondagochtend en bij de speciale kerkdiensten op woensdagochtend. Telkens bereidt zij de kerkdiensten voor en houdt lezingen. Zij verzorgt ook de transfer van hulpbehoevende bewoners van hun kamer naar de kerkdienst, en weer terug. Sinds 1995 maakt zij ook deel uit van de liturgiecommissie. Daarnaast is mevrouw Hensen iedere woensdagavond actief als ontspanningsvrijwilliger. Zij begeleidt groepjes psychogeriatrische bewoners bij diverse activiteiten, zoals bingo en muziek. Daarnaast gaat zij met groepjes bewoners naar activiteiten in de stad, zoals de Tilburgse kermis.
8. B.J.M. (Bonne) van der Heijden (49)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Gedurende bijna 25 jaar was decorandus actief op het terrein van natuur en welzijn. Zo is hij sinds 1980 als natuurgids betrokken bij het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie. Ook voor de Twern begeleidde hij vele jaren lang jeugdnatuurgroepen. Van 1986 tot 2004 was hij (als vrijwilliger) docent boekbinden, eerst in het Baanlozencentrum en daarna in wijkcentrum De Nieuwe Stede. Vanaf 1986 is hij vrijwilliger bij de Tilburgse Afasie Soos.

9. W.J.C. (Wim) van den Hout (62)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Binnen de afdeling Tilburg e.o. van het Rode Kruis zijn ongeveer 250 vrijwilligers actief. De heer Van den Hout is er sinds 1982 een van. Als coördinator sociaal vervoer zorgt hij voor het materieel onderhoud van voertuigen, begeleidt hij de chauffeurs, plant hij de aangevraagde ritten in en regelt hij de bemensing van de voertuigen. Verder is hij als EHBO'er werkzaam voor zowel het Rode Kruis als voor zijn werkgever, de Koninklijke Landmacht. Als lid van een kleine groep van EHBO-vrijwilligers is de heer Van den Hout opgeleid tot acute hulpverlener bij de speciale Sigmagroep.
10. P.A.M. (Peter) van Iersel (56)

- wonende te Udenhout

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Meer dan 17 jaar was de heer Van Iersel raadslid voor het CDA, eerst in Udenhout en daarna in Tilburg. Hij was betrokken bij ruimtelijke ordening, wonen, verkeer en vervoer, milieu, water, natuur en landschap. In de jaren negentig was hij actief als voorzitter van de studieclub varkenshouderij bij de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB). Ook was hij twee jaar lang bestuurslid bij de Bond voor Varkenshouders. Sinds 1995 is hij betrokken bij de Stichting Duinboeren, een samenwerkingsverband van ca. 170 boeren rond de Loonse en Drunense Duinen. Namens deze stichting was hij vertegenwoordiger bij het Overlegorgaan Nationaal Concernstaf
Park Loonse en Drunense Duinen. Tenslotte is hij sinds 2005 bestuurslid van de Coöperatie Brameco-Zon.

11. A.G.M. (Bert) Jacobs (57)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 2009 was de heer Jacobs 40 jaar lid van sportvereniging Kunst & Kracht te Tilburg. Gedurende deze periode heeft hij zich op allerlei fronten ingezet. Hij was (of is) turner (onder meer 12 keer Nederlands kampioen), trainer van de jongens, lid van het bestuur (thans voorzitter), opleidingsbegeleider en organisator van buitenlandse turnstages. Ook had hij een belangrijk aandeel in het realiseren van een eigen clubgebouw.

12. J.L.M. (Johan) Jansen (65)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Samen met zijn echtgenote heeft de heer Jansen bijna veertig jaar het beheer van de Hasseltse Kapel voor zijn rekening genomen. Hoewel hij formeel in dienst was van de Diamant-groep heeft hij haast net zoveel onbetaalde als betaalde uren gemaakt. Tot de dagelijkse taken behoren het toezien op orde en veiligheid, het voorbereiden van en assisteren bij religieuze activiteiten, het assisteren bij culturele activiteiten, het geven van informatie aan bezoekers en het verrichten van (kleine) onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast was de heer Jansen actief voor de vereniging Leefbaarheid Hasseltplein.
13. H.W.H.M. (Leni) Jansen-van Iersel (63)

- echtgenote van J.L.M. (Johan) Jansen

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Samen met haar echtgenoot heeft mevrouw Jansen bijna veertig jaar het beheer van de Hasseltse Kapel voor haar rekening genomen. Tot de dagelijkse taken behoren het toezien op orde en veiligheid, het assisteren bij culturele activiteiten, het geven van informatie aan bezoekers en het schoonmaken van de kapel. Een specifieke taak die zij op zich genomen heeft, is de verzorging van het Mariabeeld, voornamelijk het verstellen en schoonmaken van de kleding.
Daarnaast is mevrouw Jansen sinds 1994 penningmeester van de vereniging Leefbaarheid Hasseltplein en de Stichting Behoud Frankische Driehoek.
14. F.J.L. (Frans) van Kasteren (70)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 1965 startte de heer Van Kasteren met pastorale zorg, o.a. in Woensdrecht- Hoogerheide, Etten-Leur en Tilburg. Zijn aandacht ging vooral uit naar stervensbegeleiding en jongerenpastoraat. Van 1976 tot 1986 was hij medewerker bij het Interkerkelijk Vredesberaad. Hij was (of is) maatschappelijk actief als bestuurslid van de vereniging Princenhagens Mannenkoor, voorzitter van de Stichting De Vuurdoop, voorzitter van de Stichting De Verdieping en als activiteitenbegeleider bij Stichting Het Heem.
Concernstaf

15. M.W.M. (Marijn) van de Laar (63)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Als pastor in de parochie Frater Andreas geeft de heer Van de Laar een bijzondere invulling aan het ambt van priester. Hij is vooral maatschappelijk dienstverlener en hulpverlener. Zo heeft hij herhaaldelijk acties voor zieken en minderbedeelden opgezet. Gedurende 15 jaar heeft hij meegewerkt aan parochieprojecten voor hulp aan de Poolse stad Bydgoszci. Sinds 1997 is hij bestuurslid van de Stichting Vivant, het jaar daarop werd hij bestuurslid van de Stichting Charlottefonds (thans voorzitter). Bij diverse zorginstellingen heeft pastor Van de Laar in het bestuur gezeten. Diverse keren was hij voorganger bij de jaarlijkse 'Kruikenmis' tijdens carnaval.
16. L.H.M.F. (Bert) Middelhof (65)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In het leven van de heer Middelhof neemt sport een belangrijke plaats in. In de jaren zeventig was hij jeugdtrainer bij WSJ Tilburg. Van 1991 tot 2004 was hij medeoprichter en bestuurslid van The White Stallion, een country linedance club. Van 2005 tot heden is hij organisator van het G-voetbalweekend bij 't Hooge Veer. Hij richt zich voornamelijk op het materiaalbeheer en de inrichting van de toernooivelden. Na zijn vervroegd pensioen is de heer Middelhof voor diverse hand- en spandiensten vrijwilliger bij het Sportbedrijf Tilburg.

17. A.J.C. (Ton) van Mierlo (76)

- wonende te Berkel-Enschot

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf 1968 is de heer Van Mierlo actief in Berkel-Enschot. Hij begon als collectant in de parochie St. Cecilia. Van 1986 tot 2008 was hij vrijwilliger bij de EHBO-vereniging Alphonsus. Vanaf 1989 is hij tevens vrijwilliger voor het Rode Kruis. Vanaf 1985 is hij vrijwilliger voor de Derde Wereld-rommelmarkt van Mill Hill. Sinds 2000 is hij bestuurslid van biljartvereniging Carambole. Daarnaast biedt hij via vrijwilligersstichting Contour zijn diensten op financieel en administratief terrein aan.
18. J.J. (Jack) Musters (76)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Samen met zijn echtgenote is de heer Musters sinds 1988 actief voor De Zonnebloem, afdeling Heikant-Quirijnstok. Hij organiseert diverse vieringen en bijeenkomsten, verricht schoonmaakwerkzaamheden, draagt zorg voor het vervoer van het meubilair, brengt notulen en post rond. Van 1992 tot 2004 was hij actief voor de parochie Heikant-Quirijnstok in de werkgroep Miscolc (uitwisselingsprogramma met Hongarije). Daarnaast was hij actief als vrijwilliger bij de KBO in Tilburg-Noord. Sinds 1996 is hij vrijwilliger bij Amarant, waar hij het vervoer van cliënten en het klussen aan de woning voor zijn rekening neemt.
Concernstaf

19. A.G.A. (Annie) Musters-Bertens (75)

- echtgenote van J.J. (Jack) Musters

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Samen met haar echtgenoot is mevrouw Musters sinds 1986 actief voor De Zonnebloem, afdeling Heikant-Quirijnstok. Zij was (of is) ziekenbezoeker, lid van de activiteitencommissie en bestuurslid (waarvan tien jaar als voorzitter). Zij organiseert diverse activiteiten en bijeenkomsten.
Verder was zij nog als vrijwilliger werkzaam voor parochie Heikant-Quirijnstok (uitwisselingsprogramma met Miscolc in Hongarije), voor de KBO in Tilburg-Noord en voor Amarant.

20. R.B.J. (Ruud) Schneiders (74)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Schneiders is begonnen als uitbater van café De Boekanier en heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk en invloedrijk vertegenwoordiger van de horecabranche in Tilburg. Van 1984 tot 1996 was hij bestuurslid van de Tilburgse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Vanuit deze functie leverde hij een belangrijke bijdrage aan de eerste gemeentelijke nota over horecabeleid. Tot 2000 was hij voorzitter van de horecavereniging Oude Markt - Stadhuisstraat, thans is hij sedert enkele jaren voorzitter van de Stichting Horecaconcentratiegebied.
21. M. (Menno) Sluzewski (54)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Dr. Sluzewski is sinds 1992 als specialist verbonden aan het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg. Als radioloog heeft hij bestaande behandelingsmethoden ontwikkeld tot een nieuw specialisme: interventieradiologie. Het heeft zich name op het gebied van de radiologische neurointerventie bekwaamd. Dankzij nieuwe technieken is de kans op genezing bij patiënten met een intracerebraal stolsel of een aneurysma aanzienlijk vergroot.
Zijn kennis en bijzondere technische vaardigheden liggen niet alleen in de medische wetenschap, maar zeker ook op de directe toepassing daarvan in de praktijk van alledag. Hij was enkele jaren bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Radiodiagnostiek en redactielid van het American Journal of Neuroradiology.
22. W.C.J. (Will) Smits-van Poppel (71)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf 1968 is mevrouw Smits maatschappelijk actief. Zij is een van de drijvende krachten achter het Kielenbal. Sinds 1986 is zij gastvrouw en gids in het Nationaal Likeur- en Frisdrankenmuseum, waar zij ook secretaris/penningmeester van de Vriendenstichting is. In 1993 werd zij secretaris van de Stichting Tilburgse Taol, van 1998 tot 2008 was zij secretaris van de Tilburgse vrijwilligersprijs 'De Booveste Biste'. Mevrouw Smits is verder lid van de werkgroep Tilburgse dialectliedjes en bestuurslid van de Stichting Reuzenfeest 2009.
Concernstaf

23. R.W.R. (Rein) Steures (65)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De reguliere werkzaamheden van de heer Steures zijn bijzonder te noemen. Sinds de jaren zeventig heeft hij naamsbekendheid verworven op het terrein van de parodontologie. Hij stond aan de wieg van de PAOT-parodontologie, gaf les aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam en het Centrum voor Parodontologie in Tilburg. Zijn bekendheid op dit terrein bracht hem bij de redactie van het Nederlands Tijdschrift voor Parodontologie en bij het Consilium voor Parodontisten.
Daarnaast was (of is) hij actief voor de Tilburgse samenleving, met name voor de Carnavalsstichting en voor de serviceclub van de Kiwanis.
24. M.R.M. (Fleur) Tulfer (69)

- wonende te Udenhout

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Tulfer heeft zich sinds 1974 intensief als vrijwilliger ingezet voor de openbare basisschool De Sleutel in Tilburg-Noord. Zij heeft administratieve taken, overblijftaken en ondersteunende taken voor de leerkrachten verricht. Vele jaren is zij overblijfmoeder en surveilleert ze tijdens de pauzes. Vanaf 1999 tot heden heeft zij bijzondere aandacht voor kinderen die de Nederlandse taal (nog) niet machtig zijn of die andere taalproblemen hebben. Vooral de kinderen van het nabijgelegen asielzoekerscentrum maken gebruik van haar diensten.
25. F.L.H. (Frans) Vinken (46)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De Nederlandse Vereniging voor Autisme stelt zich ten doel de maatschappelijke positie van kinderen en volwassenen met autisme te versterken. Sinds 1989 is de heer Vinken voor deze vereniging actief in de regio Noord-Brabant. Hij was (of is) bestuurslid, ledenadministrateur, samensteller van diverse communicatiemiddelen, leider van gespreksgroepen en organisator van contactmiddagen. Daarnaast houdt hij lezingen op scholen en bij instellingen om meer begrip voor autisme te kweken.
26. M.F.A. (Martin) Willemse (79)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Willemse is sinds midden jaren vijftig zeer actief als top-kok. Hij werkte in een groot aantal vooraanstaande restaurants, gaf les aan andere (bekende en minder bekende) koks en wendde zijn talent en vakmanschap aan voor diverse activiteiten en goede doelen. Gedurende vele jaren was hij als kok betrokken bij activiteiten van het Koninklijk Huis: staatsbanketten, de inhuldiging van koningin Beatrix en de gouden bruiloft van prinses Juliana en prins Bernhard.
Zijn bijdrage aan activiteiten als het Tilburgs Diner, het Tilburgs Kookboek, Tilburg Culinair en het Toepertoetje hebben ervoor gezorgd dat Tilburg ook naam gemaakt heeft op culinair gebied.
Concernstaf

27. A.N.P.M. (Albert) Zoontjens (69)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 1980 heeft de heer Zoontjens vrijwilligersactiviteiten ontplooid op de terreinen buurtwelzijn, integratie en ondernemerschap. Hij was (of is) lid van het Ondernemers Overleg Tilburg, van de Mentorengroep van de Kamer van Koophandel Midden-Brabant, van de begeleidingscommissie van de Stichting 'Mooi Zo Goed Zo' en van de Raad van Toezicht van de Stichting Experimenten Werkgelegenheid.
Jeugdlintjes
Burgemeester Opstelten zal dit jaar tevens twee Jeugdlintjes uitreiken aan jongeren uit Tilburg. De uitreiking vindt plaats onmiddellijk aansluitend op de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen.

1. T.T.H.C. (Tars) Broeders (18)

- wonende te Tilburg

- Jeugdlintje van de gemeente Tilburg
Sinds 2008 is Tars Broeders welpenleider bij Scouting Esjeeka. Hij is zeer intensief betrokken bij de welpen (de jeugd van 6 tot 11 jaar) en altijd bereid om naast de welpenbijeenkomsten extra tijd te besteden aan gezamenlijke activiteiten binnen de scouting. Zo is hij bestuurslid van zijn eigen leeftijdspeltak. Verder biedt hij namens de scouting een helpende hand aan de organisaties van Mundial, Via del Mondo en de Meimarkt.
Wekelijks is hij actief als sportbegeleider van mensen met een beperking: de meesten met een lichamelijke beperking, sommigen ook met een verstandelijke beperking. Bij de Sportgroep Gehandicapten Goirle is hij de jongste begeleider.
2. T.A.J. (Thijs) van Vugt (13)

- wonende te Tilburg

- Jeugdlintje van de gemeente Tilburg
Thijs van Vugt wordt - ondanks zijn jonge leeftijd - omschreven als een "vrijwilliger in hart en nieren" bij Scouting Peerke Donders. Hij is sinds 2008 niet meer weg te denken bij de jongste speltak van de scouting, de bevers. Hij speelt het spel mee en heeft van de 'volwassen leiding' het volste vertrouwen. Wekelijks besteedt hij tijd aan de scouting om zijn bevergroep te leiden.



Gemeente Tilburg