Raad van State


donderdag 29 april 2010
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het uitwerkingsplan 'Veenwegzone-Noord' van de gemeente Den Haag. In het plan is een deel van het bestemmingsplan 'Leidschenveen' uit 1994 uitgewerkt. Het gaat om het gebied rond de Veenweg. Het uitwerkingsplan maakt de bouw mogelijk van zeventien woningen, waaronder negen dijkwoningen. Deze dijkwoningen mogen gebouwd worden op een veendijk. Twee omwonenden zijn het daar niet mee eens en komen tegen de provinciale goedkeuring van het uitwerkingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden vrezen dat hun uitzicht wordt aangetast. Verder zijn zij bang dat hun veiligheid niet meer is gegarandeerd, omdat de dijk door de woningen niet meer goed zou functioneren als waterkering. Een andere wijkbewoner is het niet eens met de komst van een busbaan in de buurt van zijn woning. Het uitwerkingsplan maakt dat namelijk ook mogelijk. Daarom komt ook hij in beroep. (zaaknummer 200900558/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de minister van V&W en de minister van VROM van het tracébesluit A50 Valburg-Grijsoord. Het tracébesluit maakt het mogelijk om Rijksweg A50 tussen knooppunt Valburg en knooppunt Grijsoord te verbreden van 2x2 naar 2x3 rijstroken. De stichting A50dB en een groot aantal inwoners uit de omgeving zijn het niet eens met het tracébesluit en komen in beroep bij de Raad van State. Zij vrezen met name voor een verslechtering van de luchtkwaliteit en voor geluidsoverlast. Ook vinden zij dat de minister van verkeerde verkeersprognoses is uitgegaan. De Gelderse milieufederatie komt ook in beroep tegen het tracébesluit. Volgens haar wordt de wegverbreding deels aangelegd in het beschermde natuurgebied De Veluwe. Verder tast de verbreding de natuur van dat natuurgebied aan, aldus de milieufederatie. De gemeenteraad van Renkum is het ook niet eens met het tracébesluit. Uit eigen geluidsmetingen zou blijken dat de minister van een te lage geluidsbelasting is uitgegaan. Daarom had de minister volgens hem het tracébesluit niet mogen vaststellen. (zaaknummer 200902071/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor het uitbreiden van de Dr. Plesmanschool aan de Papegaaistraat in Badhoevedorp met vier noodlokalen. Twee van de zes noodlokalen die al eerder aangebouwd zijn, zullen worden gesloopt. De vier nieuwe noodlokalen worden via een zogenoemde tafelconstructie over de bestaande school heen gebouwd. Een aantal omwonenden vindt de bouwvergunning in strijd met het bestemmingsplan. Verder vrezen zij dat er te weinig parkeerplekken in de omgeving van de school zullen worden gerealiseerd. Dit leidt tot parkeeroverlast, aldus de omwonenden. Ook zou de school niet goed bereikbaar zijn als er brand zou uitbreken. Ten slotte voldoet de uitbreiding van de school volgens de omwonenden niet aan de zogenoemde 'redelijke eisen van welstand'. De rechtbank in Haarlem heeft in september 2009 in twee afzonderlijke uitspraken hun beroepen ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200907959/1 en 200907993/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dongen heeft verleend voor een woning aan de Leeuweriklaan in Dongen. De zitting gaat ook over het besluit van het gemeentebestuur om een ontsluitingsweg met keerlus, parkeerplekken, bermen en beplanting aan te leggen voor een nieuwbouwproject van twaalf woningen aan de rand van Dongen. De woning aan de Leeuweriklaan maakt daarvan deel uit. Een omwonende komt tegen beide besluiten in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem is de bouwvergunning in strijd met de zogenoemde ruimte-voor-ruimte regeling van de provincie Noord Brabant. Ook vindt hij dat het gemeentebestuur nog niet had mogen besluiten om de ontsluitingsweg aan te leggen, omdat het niet zeker is dat het gemeentebestuur de bouwvergunningen voor de nieuwbouwwoningen mocht verlenen. Verder vreest hij voor verkeersonveilige situaties door de toename van verkeer van en naar de nieuwe woningen. De zitting gaat ten slotte ook over de vergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor de kap van onder meer 65 beuken en een kastanjeboom. De vergunning is verleend om de bouw van de woning aan de Leeuweriklaan en de aanleg van de ontsluitingsweg mogelijk te maken. De omwonende komt ook tegen deze vergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat het gemeentebestuur beter had moeten motiveren waarom de woning en de ontsluitingsweg belangrijker zijn dan het behoud van de bomen. Verder vindt hij dat het gemeentebestuur in de vergunning had moeten bepalen dat in de periode van half maart tot half augustus niet gekapt mag worden in plaats van tot half juli. Dit omdat het broedseizoen van vogels volgens hem langer duurt dan waarvan het gemeentebestuur uitgaat. (zaaknummers 200909826/1, 200909831/1 en 200909784/1)

11.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek van Rotterdam heeft verleend voor de aanleg van het deel van de Zoetermeer/Rotterdam-busbaan (ZoRO-busbaan) dat op Rotterdams grondgebied ligt. De zitting gaat ook over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Lansingerland heeft verleend voor het deel van de busbaan vanaf halte Rodenrijs tot aan de Anthuriumweg in Lansingerland. Het gaat om een vrijliggende busbaan met twee rijstroken van ongeveer 7 kilometer lang. De stichting Natuurbescherming Vlinderstrik en de kopersvereniging Rodenrijse Zoom zijn het niet eens met de vrijstellingen en komen daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting is het tracé van de busbaan op Rotterdams grondgebied in strijd met het provinciale streekplan en met de zogenoemde planologische kernbeslissing (PKB) van het project mainportontwikkeling Rotterdam. Verder belemmert de busbaan de ontwikkeling van De Vlinderstrik tot natuur- en recreatiegebied. De stichting en de vereniging vinden beide dat een zogenoemde milieueffectrapportage had moeten worden opgesteld om de gevolgen van de busbaan voor het milieu in kaart te brengen. Ook is volgens hen niet bewezen dat er behoefte is aan de busbaan. Ten slotte vrezen ze voor gevaarlijke situaties bij kruisingen voor wandelaars en fietsers. De vereniging is ook bang voor stankoverlast. (zaaknummer 200907671/1)

14.00 uur

(Deze zaak is op 27 april jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Voerendaal heeft verleend voor achttien appartementen en een Jan Linders supermarkt aan de Drossaert de Limpensplein-Pleinstraat in Klimmen. Het complex komt dichtbij een hoogspanningsleiding te staan. De rechtbank in Maastricht heeft in februari 2010 een eerder beroep van een Plus supermarkt uit de buurt gegrond verklaard. Naar haar oordeel had het gemeentebestuur onderzoek moeten doen naar de mogelijke gevolgen van hoogspanningsleidingen voor de gezondheid van kinderen die in die appartementen komen te wonen. Verder had het gemeentebestuur naast een bouwvergunning ook een ontheffing moeten verlenen, omdat binnen zes meter van bekabeling van bovengrondse hoogspanningsleidingen wordt gebouwd, aldus de rechtbank. De rechtbank heeft de bouwvergunning geschorst totdat het gemeentebestuur een nieuwe beslissing heeft genomen op de bezwaren van onder meer deze supermarkt. Woningstichting Voerendaal wil graag beginnen met bouwen. Volgens haar is dat mogelijk, omdat het gemeentebestuur inmiddels de ontheffing heeft verleend. Daarom is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan, verzoekt zij de Raad van State de schorsing voorlopig ongedaan te maken. (zaaknummer 201003608/2)