Medisch Centrum Alkmaar

publicatiedatum: 29 april 2010

cyclotron in MCA

De afdeling nucleaire geneeskunde breidt de onderzoeks- en diagnosemogelijkheden voor oncologie- en cardiologiepatiënten in Medisch Centrum Alkmaar (MCA) uit. Er wordt een cyclotron geplaatst, waarmee het ziekenhuis zelf lichtradioactieve stoffen maakt. Met de komst van dit apparaat is een snellere en nauwkeurigere diagnose mogelijk. We zijn een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die beschikken hebben over dit apparaat en deze techniek.

waarom een cyclotron?
Voor de diagnose van oncologie- en cardiologiepatiënten gebruiken we medisch isotopen (radioactieve stoffen). We zijn nu afhankelijk van externe leveranciers die de isotopen een paar keer per dag afleveren. Nu worden voor de gammacamera nog vooral isotopen uit Petten gebruikt. Uit Amsterdam wordt een paar keer per dag radioactief Fluor aangevoerd. Aanvoer van elders zorgt soms voor problemen. Zo lag de reactor in Petten eerder geruime tijd stil wegens onderhoud. Vervoer van radioactieve stoffen met een korte halfwaardetijd is lastig, een file kan de kostbare stoffen al onbruikbaar maken. Als we de stoffen zelf maken, kunnen we meer patiënten helpen. Groot voordeel van een eigen cyclotron is dat er meer soorten zeer lichtradioactieve stoffen kunnen worden gemaakt, zodat we ook nauwkeuriger onderzoek kunnen doen.

waar komt het cyclotron?
Medio 2011 wordt op het binnenterrein een kelder gegraven voor het cyclotron. Er is een ruimte van ongeveer vier bij vier meter nodig en er worden twee meter dikke betonnen muren om geplaatst. Deze ondergrondse bunker komt bij binnenkomst op het terrein rechts, zodat het cyclotron straks pal naast de afdeling nucleaire geneeskunde staat.

verbouwing afdeling nucleaire geneeskunde (0030)
De voormalige centrale sterilisatie afdeling (CSA) wordt bij de afdeling nucleaire geneeskunde (0030) getrokken. De ruimte wordt geschikt gemaakt voor de apparatuur die de stoffen uit het cyclotron volautomatisch gereed maakt voor de patiënt. De afstand tussen cyclotron, patiënt, PET en PET/CT-scan wordt zo klein mogelijk gemaakt. Dit is nodig, omdat wordt gewerkt met lichtradioactieve stoffen met een zeer korte halfwaardetijd. Soms verliest een medisch isotoop de radioactiviteit al binnen vier minuten.

veiligheid
De komst van het cyclotron maakt vervoer van radioactieve stoffen over de weg naar MCA overbodig. Het cyclotron heeft een dusdanige afscherming dat de hoeveelheid straling past binnen de wettelijke kaders. Aan de terreingrens van het ziekenhuis is de norm maximaal 0,04 mSv per jaar. Deze hoeveelheid straling komt overeen met de hoeveelheid straling die men ontvangt tijdens een tot anderhalve dag wintersport. Hiervoor moet men wel een heel jaar 24 uur per dag op de terreingrens van het ziekenhuis staan. Er bestaat geen kans op straling bij een storing aan het cyclotron. Met het stoppen van het apparaat, staakt ook de straling.

planning
Als eerste wordt de kelder voor het cyclotron gebouwd. De werkzaamheden starten naar verwachting begin 2011. De apparatuur wordt in het laatste kwartaal van 2011 geplaatst. Begin 2012 volgt de ingebruikname.

meer informatie
Heeft u vragen over dit project? Stuur dan een e-mail naar huisvesting@mca.nl.

contactpersoon: afdeling marketing & communicatie